Negatív emlékeink újraélése: az évfordulós hatások
2018. október 14. írta: Vén Betti

Negatív emlékeink újraélése: az évfordulós hatások

Veled is előfordult már, hogy évről-évre közeledett egy bizonyos évszak/hónap/nap, és azt érezted, hogy egyre feszültebb vagy? Lehet, hogy nem is tudatosult, de az is lehet, hogy egyértelműen tudtad, a nagypapád halálának évfordulója közeledik. Sokszor ezen időszakok hátterében az évfordulós reakciók húzódnak meg. Az évfordulós reakciók olyan pszichológiai, szomatikus, és viselkedéses válaszokra utalnak, amelyek egy bizonyos időpontban, általában egy jelentős trauma vagy veszteség évfordulója környékén jelentkeznek. A traumatikus események évfordulóján egyesek azt veszik észre, hogy egyre nagyobb figyelmet fordítanak az esemény képeire. Ezeket az emlékeket különféle tényezők is beindíthatják, de a semmiből is előbukkanhatnak a munkahelyünkön, otthon, vagy futás közben (egy illat, egy hang, egy látvány is előhozhatja). A traumás esemény évfordulója alkalmával a szorongás fokozódik, és a pillanatnyi, pár napos enyhe felkavarodástól a szélsőséges reakciókig terjedhet, amelyben az egyén jelentős pszichológiai, pszichiátriai, orvosi tüneteket is produkálhat.

bereavement-support.jpg

Miért tapasztalják az emberek az évfordulós reakciókat?

Egy ilyen reakció általában akkor következik be, amikor az eredeti trauma (vagy valami más kiváltó ok) dátuma aktiválja a traumás emléket.  

Az egyik elmélet arról, hogy miért jön létre az évforduló reakció, a traumatikus események memóriában való tárolásával függ össze. A traumás emlékek konkrét információt tartalmaznak egy esemény veszélyességéről, így igyekszünk megvédeni magunkat hasonló károktól, törekeszünk a biztonságra. Memóriánk informál bennünket arról, hogy mitől érdemes félnünk, hogyan kell észlelnünk az ilyen helyzeteket, hogyan érezhetjük magunkat ebben a helyzetben, és mit kell gondolnunk.

Például egy éjszakai zsebtolvaj tragikus emléke tartalmazhatja azt az információt, hogy az idegenektől félni kell, különösen éjszaka, el kell szaladnunk, ha valaki közeledik, félni, és azt gondolni, hogy veszélyben vagyunk, segítségre van szükségünk. Egy esemény évfordulója nyomasztó emlékeket idézhet elő, amely erős érzelmeket, élettani reakciókat, a világról alkotott negatív gondolatokat, és védekező reakciókat eredményezhet. Fontos tudnunk, hogy ez a gyászfolyamat természetes velejárója.

Milyen tünetek társulnak az évfordulós hatáshoz?

A traumás eseményekre vonatkozó évfordulós reakciók tünetei a PTSD-t (poszttraumás stressz zavart) definiáló tünetek súlyosbodásának tekinthetők. Ezek közé tartozik a betolakodás, az elkerülés, negatív gondolatok és hangulat, valamint a fiziológiai reakciók.

heartbroken.JPG

Betolakodás. Talán a leggyakoribb reakció a trauma évfordulóján az érzelmek, fiziológiai válaszok és gondolatok újraaktiválódása. Például egy szerettünk halálának évfordulóján különösen intenzív érzelmeket élünk át.

Elkerülés. Egy másik típusú válaszreakció lehet a traumával kapcsolatos ingerek elkerülése. Néha az évfordulók által újraaktivált érzések olyan erősek, hogy megpróbáljuk elkerülni az eseményhez kapcsolódó helyzeteket, helyeket vagy embereket.

Negatív változások a gondolkodásban és a hangulatban. Amikor egy esemény évfordulója közeledik, szomorúságot, szorongást érzünk. Egyesek számára nehézséget okozhat a barátokkal és a családdal való kapcsolattartás is ebben az időszakban. A bűntudat vagy a szégyen miatt újra feltűnhetnek régi gondolatok.

Fiziológiai tünetek. A negyedik fajta reakció az idegesség, valamint a partra vetettség érzése. A traumatikus emlék újraélesztése olyan intenzív is lehet, hogy akár alvászavarokat, koncentrációs nehézségeket érzékelünk. Néhányan ingerlékenyebbé válnak, míg mások úgy érzik, mintha folyamatosan résen kellene lenniük.

Az évfordulós események olyan szorongásos tüneteket is kiválthatnak, mint a pánikrohamok, bizonyos félelmek vagy az aggodalom, aggódunk biztonságunkért és a szeretteink biztonságáért. Mások fizikai (vagy orvosi) tüneteket tapasztalhatnak, például fáradtságot és fájdalmat vagy általános egészségi panaszokat, például fejfájást és gyomorpanaszokat.

Nincs klasszikus, mindenkire érvényes reakció. Hogy kinél hogyan jelennek meg ezek a tünetek? Függ a traumás tapasztalat típusától, a trauma idejétől, az egyéni sajátosságoktól.

Mit tehetünk, hogy jobban érezzük magunkat?

A legtöbb ember egy-két héten belül az évfordulót követően jobban érzi magát. A stressz tünetei mind a gyakoriság, mind a súlyosság tekintetében idővel csökkennek.

A megküzdési stratégiák segíthetnek a traumatikus évfordulók könnyebbé tételében. Fel kell ismerjük, és tudatosítanunk kell érzéseinket, amit ilyenkor tapasztalunk.

  • Találjunk ki egészséges módokat, hogy megbirkózzunk a szorongással.
  • Beszéljünk valakivel érzéseinkről, emlékeinkről, akiben megbízunk, vagy csak töltsünk időt barátainkkal, családunkkal.
  • Végezzünk olyan tevékenységeket, amelyek kicsit elterelik gondolatainkat, ez sokaknak szokott segíteni. Az elmélkedősebb tevékenységek, mint az olvasás, filozofálgatás, vagy egy kellemes séta is jó megközelítés lehet.
  • Érdemes az évforduló napjára konkrét tervet készíteni, hogy más események is legyenek az adott napon, ne csak a rossz emlék.

Ha meg akarjuk változtatni gondolataink történetét, amely programozza tüneteinket, betegségeinket, meg kell változtatnunk érzelmeinket, amelyek fenntartják azt.

Ha érdekel a pszichológia közérthető nyelven, csatlakozz hozzánk a 7köznapi pszichológia Facebook oldalán.    

Forrás: 

https://www.apa.org/helpcenter/anniversary.aspx

Daly, E. S., Gulliver, S. B. Zimering, R. T., Knight, J., Kamholz, B. W., & Morissette, S. B. (2008). Disaster mental health workers responding to Ground Zero: One year later. Journal of Traumatic Stress, 21, 227-230. doi: 10.1002/jts.20311

Assanangkornchai, S., Tangboonngam, S., Sam-angsri, N., & Edwards, J. G. (2007). A Thai community's anniversary reaction to a major catastrophe. Stress and Health, 23, 43-40. doi: 10.1002/smi.1118

 

A bejegyzés trackback címe:

https://7koznapi.blog.hu/api/trackback/id/tr3014300477

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása