Óraátállítás - 8 nem kívánt hatás 1 óráért
2017. március 25. írta: M. Steinbach Annamária

Óraátállítás - 8 nem kívánt hatás 1 óráért

Minden évben tavasszal egy órányi időutazás részesei lehetünk. Hajnali 2-kor hirtelen 3 órára vált az idő, ami egyetlen kiesett órát jelent az éjszakai alvásunkban, mégis számos élettani, pszichés és mentális következménnyel jár.

Az okozott problémák két fő folyamatra vezethetők vissza. Egyrészt a kialvatlanság agyi szinten okozhat extra megterhelést, másrészt a szervezet saját biológiai órája (cirkadián ritmus) megzavarodik, amely stressz hatásként okozhat gondokat.

Lássuk, mit találtak a kutatók egyetlen órányi „alvásmegvonás” után?

1. Több munkahelyi baleset:

Nemrég bizonyították, hogy az óraátállítást követő napokban jelentősen, 5,7%-al megnő a munkahelyi balesetek száma. A kialvatlanság negatív hatással van az összetett gondolkodásért is felelős prefrontális agykéreg működésére, így a nagyobb sérülésveszély feltehetően a kialvatlanságnak tudható be.

2. Több autóbaleset:

Az alvási szokások és a cirkadián ritmus hirtelen megváltoztatása negatív hatással lehet az éberségre, ami végzetes autóbalesetekhez is vezethet. Mielőtt azonban túlzottam megijednénk, érdemes belegondolni abba is, hogy az óraátállítás utáni hosszabb nappalok, jobb és biztonságosabb látási körülményeket jelentenek az autósok számára, így a balesetek száma hosszútávon alacsonyabb, mint óraátállítás nélkül.

3. Helytelen döntések:

Kutatások igazolják, hogy mindössze egy órával kevesebb alvás már negatívan befolyásolja a morális döntéseinket. Ha fáradtak vagyunk, kevésbé szívesen nyújtunk segítséget, és az átlagosnál kevésbé figyelünk környezetünkre is.


4. Munkakerülés:

A Journal of Applied Psychology egyik cikkében olvasható, hogy az óraátállítást követő első munkanapon a munkavállalók munkavégzéssel kapcsolatos motivációja mérhetően alacsonyabb, mint máskor. Érdekes, hogy ezt azzal sikerült bebizonyítani, hogy a munkaidő alatti internetezés drasztikusan nő ezen a napon. Úgy tűnik, ha már amúgy sem tudunk annyira jól teljesíteni, akkor már szeretnék inkább minél hamarabb megúszni ezt a munkanapot.

5. Gyakori fejfájás:
Mindössze egy órával kevesebb alvás gyakran okoz akár napokon át tartó fejfájást is főleg azoknak, aki hajlamosak migrénre.

6. Rosszabb teljesítmény az iskolában:
Csökken az iskolások élénksége a tanórákon az óraátállítást követő napon. Az óraátállítás megzavarja az alvási folyamatot, és csökkenti a koncentrációt. A változások neuronális szinten is bekövetkeznek, főként a koncentrációban, figyelmi teljesítményben és pszichomotorikus képességekben (pl. reakcióidő) jelennek meg. Egy napnyi csökkent teljesítmény nyilván nem okozhat óriási gondot, de érdemes odafigyelni a gyermekek alvási szokásaira, mivel ez a kutatás kiválóan rámutat, hogy a hosszantartó kialvatlanság akár teljesítménybeli romláshoz is vezethet.

7. Változások az étkezésben:
Az alvásmegvonás hormonális változásokat okozhat a szervezetben, ami éhezési érzetben és falás rohamokban mutatkozhat meg. Értelemszerűen diétázóknak nem/sem ajánlott a tartós kialvatlanság.

8. Több szívinfarktus és stroke:
Német kutatók azt találták, hogy a tavaszi óraátállításkor 10%-al nő a szívinfarktusok száma. Egy szinte mai tanulmány szerint pedig az óraátállítást követő két napban 8%-al nő a stroke-ot elszenvedők száma. 65 év fölöttieknél ez a szám 20%, tehát meglehetősen magas. Némi vigaszt jelenthet, hogy ennek ellenkezője is működik (eddig bizonyítottan csak a szívinfarktusok esetében), mivel az őszi óraátállításkor 10%-al kevesebb szívinfarktust regisztrálnak. Lényeges szempont az idei óraátálltást már-már szorongva váró olvasó számára, hogy a kutatást végzők ezeket az eredményeket kórházi betegeket mérve kapták.

Fontos kiemelni, hogy a fentiek statisztikai eredmények, amelyek nem értelmezhetőek egyénre vonatkoztatva. Emellett minket, magyarokat kevésbé érintenek az óraátállítással kapcsolatos negatív következmények, mivel az átállítás következetesen hétvégénként van, így több lehetőségünk van a kimaradt óra pótlására.

Azonban abba érdemes belegondolni, hogy ha az fenti, igen erős, káros hatások mindössze egy órányi „alvásmegvonás” következményeként már kimutathatóak voltak, milyen hosszú távú következményei lehetnek a tartós kialvatlanságnak?

Alváskutatók úgy tartják, hogy a hosszú és kiegyensúlyozott, egészséges élet titka a megfelelő mennyiségű és minőségű, pihentető alvás.

Így tehát, - ha nincs épp két évnél fiatalabb gyermekünk, aki némileg korlátozza a lehetőségeinket - , aludjunk…lehetőleg minél többet!

 

Ha tetszett a cikk és szeretnél hasonlóan érdekes témákról olvasni, kövess minket a Facebookon!

 

Forrás:

  • Barnes, C. M., Wagner, D. T. (2009). Changing to Daylight Saving Time Cuts Into Sleep and Increases Workplace Injuries. Journal of Applied Psychology, 5: 1305–1317.
  • Kirschberger, I., Wolf, K., Heier, M., Kuch, B., von Scheidt, W., Peters, A., Meisinger, C. (2015). Are daylight saving time transitions associated with changes in myocardial infarction incidence? Results from the German MONICA/KORA Myocardial Infarction Registry. BMC Public Health, 15: 778.
  • Leroux, E. & Ducros, A. (2008). Cluster headache. Orphanet Journal of Rare Diseases,  3: 20.
    Medina, D., Ebben, M., Milrad, S., Atkinson, B. & Krieger, A. C. (2015). Adverse Effects of Daylight Saving Time on Adolescents' Sleep and Vigilance. Journal of Clinical Sleep Medicine, 11(8): 879–884.
  • Sipilä, J. U., Ruuskanen, J.O., Rautava, P. &  Kytö, V. (2016). Changes in ischemic stroke occurrence following daylight saving time transitions. Sleep Medicine, 27-28:20-24.
  • Wagner, D. T., Barnes, C. M., Lim, V. K. & Ferris, D. L. (2012). Lost sleep and cyberloafing: Evidence from the laboratory and a daylight saving time quasi-experiment. Journal of Applied Psychology, 97(5):1068-76.
  • https://www.uab.edu/news/focus-on-patient-care/item/2141-heart-attacks-rise-following-daylight-saving-time
  • http://www.nydailynews.com/life-style/health/daylight-saving-time-ends-fall-back-healthy-article-1.1503957

 

A bejegyzés trackback címe:

https://7koznapi.blog.hu/api/trackback/id/tr5812368685

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lebarmozott vidéki 2017.03.26. 17:46:03

És ki mondta, hogy aludj kevesebbet?
Idióta.

Zingomen 2017.03.26. 17:54:52

@Lebarmozott vidéki: Te nagyon más csatornát nézhetsz...Gondoltál már arra, miért ezt a nevet választottad magadnak? :D

paraszthajszal 2017.03.26. 17:58:13

@Lebarmozott vidéki: Az, hogy valakinek mikor kell felébrednie, hogy a munkahelyére időben beérjen, fix.

Az viszont, hogy mikor fekszik le, általában döntés, elhatározás kérdése. Ha beáll valaki egy olyan életritmusra, hogy pl. őszi időszámítás szerint éjfélkor tér nyugovóra, akkor az óraátállítás után nyári idő szerint 12-re még nem biztos, hogy elég álmos lesz. Ha le is fekszik, elaludni nem biztos, hogy el fog tudni, nyomogatja kicsi az okostelefonját, hánykolódik az ágyában fél-egy óráig.

Kelly és a szexi dög 2017.03.26. 18:18:04

akkor kell felkelni, amikor már nem vagy álmos...

qwertzu 2017.03.26. 18:21:21

@paraszthajszal: Pont ezért rakják hétvégére az óraátállítást, hogy ne legyen probléma. Azért ez nem egy 12 órás jetlag.

Ha valakit tényleg megvisel az óraátállítás, akkor:
1: Erős fizikai aktivitás vasárnap: segíti az elalvást.
2: Kevés kaja, főleg este: kevésbé leterhelt emésztőrendszerrel jobban alszik az ember.
3: Nem iszik alkoholt.

Aztapaszta 2017.03.26. 18:26:06

A TV sorozatok későesti nézésének is ez a hatása, csak azok mindennap vannak.
Komolyan be kéne tiltani.

Kegyetlen 2017.03.26. 18:50:23

Csereben delutan mar marciusban 7ig vilagos van, minden pozitiv hozadekaval

Tökönrúgott Feleségek 2017.03.26. 19:03:55

Nem értem, mit kell ezen ennyit rugózni! '85 óta csináljuk, most kezdjünk el besz*rni tőle? Mellesleg a Jobbik a mától érvényes időt akarja egész évben (fél kilenckor kel a a nap télen?)

Tökönrúgott Feleségek 2017.03.26. 19:10:45

Lehet, hogy nekem rossz a "cirkadián ritmus"-om, de meg se kottyan a félévenkénti 1 óra ide és oda!

dukeekud 2017.03.26. 19:17:55

Nem eri meg az az egy ora, hogy mindent osszezavarnak evente ketszer.

2017.03.26. 19:19:11

Azert ennyire nem dramai az az egy ora..... Kisbabanak, kisgyereknek rossz, hogy megtorik a szokott etetesi-alvasi cikkus, de meg ok par nap alatt alkalmazkodnak. Akkor egy felnott azert birja mar ki! Azok hisztiznek miatta, akik alapbol is megragadnak minden munkakerulesi alkalmat es ez egy jo urugy. Fegyelmezett felnottnek messze nem drama, max kis kenyelmetlenseg.

qwertzu 2017.03.26. 19:19:11

@dukeekud: 19:20 és még világos van. Naná hogy megéri.

jjoey 2017.03.26. 19:28:46

Gondoltal arra, telen 9kor lenne teljesen vilagos, gyerek sotetben megy suliba, te meloba, 5kor ugyis sotet lesz megin, szoval vakondelet lenne.
Kulonben is, 1h a jet korszakban? Repulovel 2h Moszkva, 2h van arreb, most csak 1el, de ne vicceljunk mar. Ha meg a roman idot vennenk fel, gondoltal mar arra, mint ssc dolgozo, hogy 1h-val tovabb kell maradnod, mert Frankfurtban csak 5h van amikor itt 6 ?
Jo lenne abbahagyni ezt a gumicsontot es arra koncentralni, hogyan lesz egy ideiglenes aceltorony 3 honap alatt 1mrd helyett 3...., szoval, haverok, buli, junta.

Perelli 2017.03.26. 19:34:29

Ha nem állítanánk órát, júniusban éjjel 3-kor kezdene világosodni (hány % van is ébren), cserébe este sötét volna... (és ekkor) Közelebb kerül a napirend a természetes, sötétség-világosságon alapuló biológia órához a legtöbb napon. Max. az óraállítás időpontja lehetne kérdéses, a hasznossága kevésbé.

dukeekud 2017.03.26. 19:46:01

@qwertzu: 19:45 van es az ora allitas ellenere besotedett, szoval sem sokat ert.

qwertzu 2017.03.26. 19:49:38

@dukeekud: Egy órával többet van világos, az ébrenléti idő alatt. Megéri.

Lebarmozott vidéki 2017.03.26. 20:01:49

@Zingomen:
Nem választottam, hanem valami magadfajta agyatlantól kaptam.
Tehát lassan mondom el újra, hogy te is megérthesd: NEM KELL kevesebbet aludnia senkinek.
Hétvégén addig alszol, ameddig jólesik, délután meg mondjuk nem iszol kávét, vagy estefelé bedobsz egy kis piát/langyos tejet/nemkívánttörlendő, hogy könnyebben elszenderedj, és voilá, máris meg van oldva a nagy műbalhétok.
Akinek pedig ez is kevés, az kezdje el ezt a műsort már a hét közepén, és garantáltan nem lesz semmi komoly problémája.
Igaz, úgy nem lehetne évente kétszer hetekig hajtani a f@szságrokkát...

Duplaxiii 2017.03.26. 20:10:37

Azért mennyire gender-alap, hogy ezeket a tiltakozásokat jellemzően olyanok írják, akiknek nincs kötött munkatendje, akik nem a szalag mellett melóznak 3x8 órás beosztásban.
Valójában csak azért írohgatják évente kétszer, mert kb. 1 darab órát át kell állítaniuk, a tönbbi napjainkban már megoldja.
Miért gond az, hogy este átállítom és úgy fekszemle, reggel úgy kelek, ahogy a szervezetem kívánja?
Tényleg genetikai torzulást okoz egyes vloggereknek, hogy vasárnap, amikor felébrendek nem 10 órát mutat a vekker, hanem 11-et????
És, marad ágyban még egy picit, aztán folytasd, minha csak lett volna egy görbe estéd.

pinky, the brain 2017.03.26. 20:21:15

Mi a fenétől lenne hosszabb a nap óraátállítással.... miért kell állítgatni akibaszott órákat??????

paraszthajszal 2017.03.26. 21:04:34

@Lebarmozott vidéki: "estefelé bedobsz egy kis piát"

Aki estefelé bedob egy kis piát, az ugyan lehet, hogy hamarabb el fog szenderedni, de az alkohol másik hatása, hogy egyben le is rövidíti az alvásidőt; így az illető attól még kialvatlan lesz vagy lehet másnap.

@jjoey: "Gondoltal arra, telen 9kor lenne teljesen vilagos, gyerek sotetben megy suliba"

Speciel, amint azt az angol név ("Daylight Saving Time") is elárulja, valójában a téli időszámítás az alap, a nyári az, amikor át van tekerve az óra 1 órával, de ettől függetlenül is, az már döntés kérdése, hogy ha nem lenne óraátállítás, akkor melyik verziót kéne megtartani. Bármelyiknek lehetnének hátrányai, pl. a gyerek a sötétben megy suliba...

@Kishableany: "Fegyelmezett felnottnek messze nem drama, max kis kenyelmetlenseg." Hát ja, egy kis stroke vagy szívroham (lásd a cikkben, komoly irodalom alapján idézett statisztikákat*) senkinek sem dráma, gondolom nálatok is pár nap múlva már csak röhögnétek rajta a családdal, ugye?

*Sipilä, J. U., Ruuskanen, J.O., Rautava, P. & Kytö, V. (2016). Changes in ischemic stroke occurrence following daylight saving time transitions. Sleep Medicine, 27-28:20-24.

miriamele · http://epreskert.blog.hu 2017.03.26. 21:11:54

Sajnos, ahogy egyre kevésbé vagyok fiatal, megvisel ez az egész. A tavaszi óraátállítás kevésbé, furcsa mód, de az őszitől hetekig úgy kóválygok, mint valami bágyadt légy. De azért ez a mostani is eltart pár napig. Megint sötétben megyek dolgozni...

qwertzu 2017.03.26. 21:13:49

@pinky, the brain: Nem hosszabb a nap. A tipikus ébrenléti időszak alatt 1 órával tovább van világos.

@paraszthajszal: Ha valaki egy óra átállás miatt strokeot kap annak már mindegy. Csak idő kérdése volt.

Lebarmozott vidéki 2017.03.26. 21:23:06

@paraszthajszal:
Egy KIS piától nem fog rövidülni az alvásideje senkinek. Nem azt mondtam, hogy b@sszon be.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.03.26. 21:35:53

Azért megy a csúsztatás ezerrel:

"A tavaszi óraátállítás után már vasárnap csökkent a villamosenergia-fogyasztás a szombatihoz képest - nyilatkozta a Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. kommunikációs főmunkatársa a köztévén.

Berczelly Réka azt mondta: a nagyfeszültségű hálózatok üzemeltetőjeként a Mavir látja a fogyasztási adatokból, hogy "jócskán spórolunk" az óraállítással. Főleg az esti csúcsterhelés csökkent már vasárnap is. A cég mérései szerint egy nap körülbelül 1,5-3 százaléknyi villamos energia takarítható meg az óraátállítással, és ez a környezetre is jótékony hatással van."

Forrás: index.hu/belfold/2017/03/26/oraatallitas_mar_vasarnap_is_csokkent_a_fogyasztas/

Nem nagy ügy, vasárnap általában kisebb a fogyasztás, mint szombaton. Ráadásul a mai vasárnap 1 órával rövidebb, mint a szombat vagy egy korábbi vasárnap. Nem csoda, hogy kisebb a fogyasztás. :DD

Arról is szokott hír lenni, hogy az órák visszaállításakor viszont megnő a fogyasztás?

A másfél-három százalékos megtakarítás meg nettó hazugság. Hivatalos adatok szerint tizedszázalékokban is alig mérhető az éves megtakarítás. Csak két mondat ez ELMŰ szóvivőjétől, ők már csak tudják:

"Amerikai tudósok szerint több éve már nem csökkenti az energiafelhasználást a nyári időszámításra való átállás, és a kutatási eredményt megerősítette az Elektromos Művek szóvivője is. .... Az óraátállítással járó, 5-10 éve még meglévő jelentős előny már eltűnni látszik, és ez a rendszer már nem hozza azt a nagy előnyt, amit korábban reméltek tőle - közölte az ELMŰ szóvivője."

index.hu/tudomany/day130308/

inforadio.hu/belfold/2008/03/12/mar_felesleges_az_oraatallitas-186578/

m_and_m 2017.03.26. 21:42:25

Az óraátállítás legrosszabb hatása, az óraátállításkor félévénte jelentkező rengeteg fárasztó okoskodás, hogy miért rossz az óraátállítás.

Érdekes, a rendszeres hétvégi hajnalig tartó bulizás nem borítja fel az alvási ritmust, nem okoz problémát a rákövetkező napokban a kialvatlanság? A munkanapok átrendezgetése sem okoz zavart az életritmusban?

Perelli 2017.03.26. 21:46:23

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

Szeretsz világosban aludni és sötétben fent lenni? Mert ez nem csak a spórolásról szó. Májustól augusztusig már 5 után elkezd világosodni (5:30-kor fel is kel a nap, és egyre korábban a napfordulóig), amikor a nagy többség még simán alszik. Este sokkal többen vannak fent, mint ilyenkor. Nézd meg egy naptárt, és gondolkozz picit.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.03.26. 21:51:35

@Perelli:

"Mert ez nem csak a spórolásról szó. "

Dehogynem. Kizárólag ezzel indokolták a bevezetését és fenntartását.

Amúgy meg vedd észre, a legtöbb embernek az _átállítással_ van baja. Ha végleg a nyári időszámításban maradnánk, azzal nem lenne senkinek gondja - na jó, talán néhány kákán is csomót keresőnek.

Szóval ne terelj, cáfold azt, amit a szakemberektől idéztem.

Perelli 2017.03.26. 21:58:15

@Kovacs Nocraft Jozsefne: LOL Nem tereltem sehova. Elég nyilvánvaló, minél többen vannak fent világosban, mint sötétben, annál nagyobb a fogyasztás, mert felkapcsolják a villanyt. A légkondik miatt csökken a különbség. Engem nem zavarna a nyári időszámítás, mert kötetlen munkaidőm van. De remek táblázatok vannak, hogy akkor már csökken a világosban eltöltött ébrenléti órák száma Magyarországon. Ezeket nem csak kitalálják. A legtöbb embernek azzal van baja, hogy egyszerűen hülye gondolkodni. Egyébként meg ha eltérnénk az uniós időtől, rengeteg költséggel járna a gazdaságnak. A politikai vonatkozásai nem érdekelnek, de vannak azok is.

qwertzu 2017.03.26. 22:00:03

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Ha végleg a nyári időszámításban maradnánk, azzal nem lenne senkinek gondja"

A teljes közép-kelet európai gazdasági teljesítmény kb. 1 dolog függvénye: a német ipartól mért "távolságé". És sajnos ha más időzónába vagyunk mint a németek akkor "távolabb" kerülünk. Nem engedhetjük meg magunknak.

Perelli 2017.03.26. 22:02:01

@Perelli: hülyeséget írtam, akkor sem csökken. A nyárit is a keleti időbe kellene vinni, úgy lenne optimális a mai alvási szokásokhoz. Késő van, fekszem is. :D

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.03.26. 22:04:11

@qwertzu:

Tudom, sajnos ezért eleve abszolút irreális a javaslat az óraátállítás eltörlésére. De attól még lehet elemezni az előnyeit/hátrányait.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.03.26. 22:15:50

@Perelli:

"Elég nyilvánvaló, minél többen vannak fent világosban, mint sötétben, annál nagyobb a fogyasztás, mert felkapcsolják a villanyt."

Abszolút egyetértek veled. Éppen ezért semmit nem nyersz azzal, ha este tovább van világos, mert reggel is később lesz világos, és akik reggel korán kelnek, azok villanyt gyújtanak.

Másfelől a LED-es világítás terjedésével az otthoni világítással való érvelés is egyre kevesebbet nyom a latban, mert a LED a kompakt fénycsőhöz képest is kb. fele energiát fogyaszt azonos fényáramhoz. További előnye, hogy alkalmasabb hjelyi megvilágításhoz, vagyis még kevesebb fogyasztás is biztosítja ugyanazt a megvilágítást.

A hűtőszekrények, televíziók, villanyboilerek stb. fogyasztása meg nem függ attól, világos van-e kint vagy sötét.

Azaz nem egészen: az adaptív fényerő elterjedésével a televíziók világosban többet fognak fogyasztani, mint sötétben. :D (Az okostelód is tovább bírja sötétben, mert akkor automatikusan leveszi a fényerőt.)

Perelli 2017.03.26. 22:22:42

@Kovacs Nocraft Jozsefne: azért olvasod is, amit írok? Reggel 5:30 kor sokkal kevesebben vannak ám fent, mint este 8-kor. És 4 hónapon keresztül így van, akkor kel a nap. Szóval nettő hülyeség, amit írsz. Ezért mondtam, hogy nem csak a spórolásról szól. Az ténykérdés. Energetikai szakértők lemérhetik, és vitatkozhatnak rajta. Engem az érdekel, hogy minél többet legyen világos, amikor fent vagyok (és a társadalom többsége). Arra a Kelet-Európai idő volna a legjobb óraállítással. Ennek politikai és gazdaság ellenérvei vannak, ami nem a fogyasztáshoz kapcsolódik. A nyári bevezetése télen, ezeket a problémákat, mind okozna, a hasznoknak meg csak a felét.

Tinman 2017.03.26. 22:36:39

@Lebarmozott vidéki: Mondd a szervezetednek, hogy aludjon el korábban. Ez sokaknál nem így működik. Nekem pl. nincs szükséges órára, mert kb. bármikor megmondom max 5 perces eltéréssel, hogy mennyi a pontos idő. A biológiai órám szerint kelek, fekszek, ebédelek, edzek és indulok munkába. Na engem pontosan ezért rúg tökön ez az elbaxott szokás.

Tinman 2017.03.26. 22:37:41

@Kelly és a szexi dög: Elmés meglátás. (Nem.) Ha így lenne, egy fárasztó nap után másnap 11 előtt fel sem kelnék...

2017.03.26. 22:38:58

1. Több munkahelyi baleset: ......a nagyobb sérülésveszély feltehetően a kialvatlanságnak tudható be.
Tehat a melos ne unnepelje senki szuletesnapjat (a sajatjat sem) egy buliban, ne menjen szinhazba, moziba, sot sehova, hiszen akkor konnyen elofordulhat, hogy egy oraval kevesebbet fog aludni, es akkaraztanujjjjujjjjj.
2. Több autóbaleset: lasd elso pont
3. Helytelen döntések: lasd elso pont
4. Munkakerülés: egyes dolgozok egesz evben csinaljak, masok meg dolgoznak az oraallitas napjan is onszorgalombol.
5. Gyakori fejfájás: lasd elso pont, + ne igyal annyit, es kulonosen ne borra sort (meggyotor).
7. Változások az étkezésben: akinek nincs onuralma, az mindig zabal, akinek meg van, azt nem erdekli es nem is befolyasolja az evesben az oraallitas.
8. Több szívinfarktus és stroke: a keringesi betegsegeket NEM az oraallitas okozza. Az ebben a pontban szereplo mondat, hogy "...minket, magyarokat kevésbé érintenek az óraátállítással kapcsolatos negatív következmények, mivel az átállítás következetesen hétvégénként van...." - szeretnem felhivni a nagyonokosposztolo figyelmet arra, hogy az oraallitas, ahol van, ott MINDIG HETVEGEN tortenik. Ez nem magyar specialitas.

Nem tudom, miert kell evente ketszer hisztizni... Az ilyenek ne utazzanak kulfoldre se nyaralni. Az a "par" szazezer magyar Angliaban es szerte a vilagban tuleli, amikor visszautazik Magyarorszagra, akkor nem kellene ennyit hiszteriazni ekorul...

Tinman 2017.03.26. 22:39:58

@qwertzu: Ez papíron remekül hangzik. Elárulom neked, hogy nekem 2-3 hét mire átáll a bioritmusom, a páromnak 1.5, van aki meg meg sem érzi.

Tinman 2017.03.26. 22:41:54

@m_and_m: Vegyük észre, hogy ez nem a bulizó sereget zavarja, hanem azt az átlagpolgárt, aki évtizedek óta, mint egy gép úgy teszi a dolgát. Aztán évente 2x kihúzzák alóla a pontos ritmust adó "időt" és tologatják mintha csak valami papírlap lenne... hát nem az.

dukeekud 2017.03.26. 22:44:24

Szerintem az oraallitas kitalalasa ota, olyan mertekben megvaltoztak a fogyasztasi szokasok, hogy a fogyasztas csokkenes, nem jelentos az egesz rendszer fenntartasanak problemaihoz kepest.
Csak a feleslegesen bedugva hagyott mobiltoltok, 50-szer annyi aramot basznak el, mint amit a vilagitason sporolunk.
PERSZE A TAKAREKOSSAG NAGYON FONTOS DE NE IGY.

Tinman 2017.03.26. 22:46:40

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Éppen ezért semmit nem nyersz azzal, ha este tovább van világos, mert reggel is..."

Ennyire nem lehetnek korlátoltak az emberek. Ez hihetetlen. Miért nem gondolnak azokra, akik 1 órát ingáznak a munkahely és az otthonuk között? Miért nem gondolnak azokra, akik esetleg szeretnének még sportolni is és nem vaksötétben botladozni odakint?!

Ráadásul ha télen a nyári időszámítás lenne érvényben a balesetek száma borítékolhatóan csökkenhetne, hiszen nagy kincs lenne az a délutáni 1 óra plusz világosság, elvégre a télen gyakori cudar időben, jobb látási viszonyok mellett közlekedhetnének az emberek.

A reggeli szürkület és sötétség pedig kellemesebb és természetesebb az emberi szemnek, mint a d.u. 4-kor történő vakoskodás, lehetőleg esőben, hóban, retinát kiégető szgk világítások ellenében...

qwertzu 2017.03.26. 22:48:45

@Tinman: Akkor ne menj külföldre nyaralni. Se Románia, se Anglia nem ajánlott.

De most komolyan, hétvégén pont ugyanakkor kelsz és fekszel mint hétköznap?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.03.26. 22:51:56

@Tinman:

Azt is figyelted, kisgalamb, milyen kontextusban írtam?

kkn 2017.03.26. 22:57:23

Dolgoztam úgy, hogy egyik héten szabadnap hétfő-kedd, szerdától szombatig de. 6-tól du. 5-ig. Kövi hét hétfőtől csütörtökig du. 7-től reggel 6-ig. Péntekt szabadnap. Azután következő héten Hétfő-kedd de. meló, szerda-csüt szabad, péntek- szombat du. meló, majd ismét elölröl. Ezt csinálták a nálam jóval idősebbek is. Na egy ilyen mit csinál a szervezettel? A mostani melohelyemen most készülnek ilyet, csak 12 órában. Azután ott vannak 12-24 beosztásban lévők. Nekiknis hetente többször változik az alvóidejük, borul a hetük. De elég stresszes a vonatvezetők, buszsofőrök állandó váltogatása is. Akkor még a klasszikus három müszakba járok is hetente váltják az alvási ciklusukat. Ezeket kellene kivizsgálni, nem azt, hogy félévente mi van az ilyenböl kimardókkal. Az ilyen munkendek folyamatos változásait nincsen fél év kipihenni, és bepipulok a siránkozásaikon. Probálnák ki az olyen munkarendeket, nem lenne utána gond a féléves óraátálással. Ráadásul igazából csak a tavaszi érdekesebb, az őszinél lehet egy nagyot szunyálni, és kész. Azt még várom is.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.03.26. 22:57:57

@Perelli:

"azért olvasod is, amit írok?"

És te azt, amit én? Monjuk a világításról...

"Szóval nettő hülyeség, amit írsz."

Most írjam azt, hogy inkább az, amit te írsz? Nem süllyedek a te szintedre.

"Energetikai szakértők lemérhetik, és vitatkozhatnak rajta."

Lemérték. Nincs min vitatkozni, nem vagy alig hoz megtakarítást, fentebb linkeltem.

"Engem az érdekel, hogy minél többet legyen világos, amikor fent vagyok"

Egyéni szoc, probléma.

"(és a társadalom többsége)."

Megkérdezted a társadalom többségét?

Gerardus A. Lodewijk 2017.03.26. 22:58:54

Ha valaki vasárnap nem dolgozik, és hétfőn reggel 6-kor kel, akkor 27 órája van arra, hogy az 1 óra elveszített alvást pótolja. Érdemes pl. vasárnap délután szenderegni egy órácskát, utána pedig - a későbbi sötétedésnek örülve - sétálni egy nagyot. Valamint, mint már az előbb valaki leírta, könnyű ételek, sok víz, kevés alkohol.

Nem tartom rossz ötletnek, hogy Európa egésze - szigorúan együtt - úgy törölje el az óraátállítást, hogy mindenhol a nyári időszámítás maradjon érvényben, de attól tartok, ez nem idén lesz esedékes.

gigabursch 2017.03.27. 07:48:50

Meggyőződésem, hogy a "kevesebb energiát figyasztunk" c. humbug egy orbitális faszság.

Az ipar 0/24 - 7/24 - 7/365 (kinek hogy tetszik) termel.
Ehhez képest a lakossági energiafogyasztás változása a kerekítési hiba szintjén van.

Valaki írta, hogy fentebb, hogy Jobbik javaslata szerint télen fél kilenctől lenne világos.
Járt már Párizsban télen?
egykutya...

chrisred 2017.03.27. 08:19:19

@Tinman: A dolgozó átlagpolgárnak már az eredetileg kialakított napirendje is mesterségesen kívülről rákényszerített rendszer. Hat éves korától a nyugdíjig külső körülmények kényszerítik arra, hogy mikor kell ébredni, fizikai erőkifejtést vagy szellemi koncentrációt produkálni, aludni, hogy másnap frissen ébredjen. Ha ebben félévente ritmikusan egy órás eltolódás áll be, gyakorlatilag fel sem tűnik.

John Doe3 2017.03.27. 09:09:37

@chrisred: Tudod, én úgy vagyok vele, mint Kohn bácsi az ismert viccben: "Most ment el a kedvem ettől az egésztől."

2017.03.27. 09:41:14

Azt nem tudom, hogy gazdasági haszna van-e, de tény, hogy a nyári hosszabb világos nappalok felbecsülhetetlen mértékű hasznot hajtanak az embernek. Az, hogy a hétvége 47 vagy 49 órás 48 helyett az csak azokat izgatja, akik az utolsó pillanatban akarnak rákészülni a reggeli ébredésre!

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2017.03.27. 09:47:50

Tavaszi óraállítás

Falióra ütött: Kettő!
Megkordult a madár gyomra,
Jó nagy lélegzetet vett ő,
S átkakukkolt pont háromra.

Eltűnt létünkből egy óra
Végleg, mint sosemvolt izé,
Mi felült egy hanta-lóra,
S minket nem kárment már Bizet.

Se Beethoven, se Bach, se Liszt
Nem szerz’ időt zene helyett,
S futni nem enged fűre Liz-t
Óra, mit meg madárfej ett.

Száll az időfaló kakukk,
Csőrében percvéres agyar,
Sajtó jő, villannak vakuk,
S órát állít, aki magyar!

„Két lehetőség között őrlődöm: vagy egyszerűen absztrakt koholmány, érthetetlen sorokkal, vagy már túl nagy felfoghatatlan magasságokban jár a költői gondolat. Egy újabb a világ nagy rejtélyeiből, megfejtése nem egy órát vesz el a létünkből, ez az egy biztos...” /P. Gergő, a költő reál végzettségű mérnökkollégája/

„Reál úr, ez nem vagy-vagy, hanem is-is, de nem középisis fokon ám!” /F. Endre, költőgigász/

„Irodalmilag az időtemető versek rendjébe sorolható, azon belül egyedi fiókba kerül: az időmértékes vers Frady-féle antitézise. Pszichoanalitikailag az elmúlástól való ősi szorongás megszemélyesítésnek álcázott ellenségkép-keresésben történő feloldási kísérleteként értelmezhető. Zeneileg: nem értelmezhető. De a Moha és Páfrány főcímzenéjének egyidejű hallgatása enyhíti a káros mellékhatásokat: www.youtube.com/watch?v=TjwxgL4AoLY ” /F. Péter, a költő humán végzettségű mérnökkollégája/

„Anyám szerint ez a vers rossz, de szerintem túl elnézően ítéli meg, mert ez a slendrián klapancia még a bűnrossznál is bűnrosszabb alávaló hulladéklíra! Frady Endre a vérlázító tehetségtelenség minősített esete! Ha Szent Istvánt akarnám plagizálni, azt skandálnám vértolulva, hogy: Felnégyelni! Felnégyelni!” /Puzsér Róbert, kritikus/

„A minden jel szerint megbomlott elméjű költő időtartamlírája még ebben a kaopszichotikus állapotában is mérföldkő a magyar irodalom rögös országútján annak ellenére, hogy nálunk inkább a kilométerkő dívik, de egy korszakos zseni ezt is megoldja, mint Nagy Sándor a gordiuszi csomót. Igazi katartikus téridő megzenésítés, mely képtelenségre csak az lehet képes, aki egyszerre szenved tér-, idő- és képzavarban, és eme fájdalmát a líra eszközével kakukkolja belénk. Eszköztelen mindenbírhatás!” /Rögvalóság Rezsőné Eccehomo Elalélia, a Rácsodálkozó Rekettye c. lírakertészeti versgyomlálda kapabíró főszerkesztőnője/

„Vágó úr, kérem, a versben elrejtett egy darab zenemű az alábbi kettő – Bizet: Carmen és Beethoven: Für Elise. Jelöljük meg a c-t! Ha jó lesz, akkor tovább szeretnék játszani! Ha nem, akkor is!” /Dr. Okos Ottokár, szellemi vetélkedő játékos/

„Hát, Ottokár, sajnos nem jó a válasz! Mi Liszt Ferenc Bach zongora átirataira gondoltunk, mint például a Változatok Johann Sebastian Bach Weinen, Klagen, Sorgen, Zagen című kantátája témájára. Sajnos most el kell búcsúznunk, úgyhogy legyen máskor milliomos!” /Vágó István, kvízmester és műsorvezető/

„Hajnali kettő óra nulla-nulla perc. Stirlitz tudta, hogy most kell előreállítania az óráját.” /Both Béla, a narrátor szinkronhangja/

„Az keljen fel hajnalban órát állítani, akinek két anyja van! Mire megjegyzem, hogy előreállítottam, már állíthatom is vissza, oszt’ megint előre! Ezt is a piszkos kommunisták találták ki! Heeej merazelmúttnyóccév! Stirlicc takaroggy! Stirlicc takaroggy!” /Egyszerű Egyed, betanított faék ki- bekalapáló/

„Mivel a portugálok elleni meccsünk szombaton késő este fejeződne be és még csak akkor kezdenénk el sörözni, így nem tudnék hajnali kettőkor felkelni órát állítani, ezért inkább lemondtam a válogatottságot. Nem akarok a reggeli misén álmosan pofára esni, mint a zsíros kenyér!” /Böde Dani, a Ferencváros centere/

„Amikor a születésnapomra kapott falióra először kezdett kakukkolni, a szemöldökömmel téptem ki belőle a kakukkot és egy politikust tettem a helyére. Azóta a faliórám óránként hazudik.” /Chuck Norris/

illusztrálva:
fradyendre.blogspot.hu/2017/03/tavaszi-oraallitas.html

konrada 2017.03.27. 10:53:26

....a zemberek többsége hetente (+ünnepnap-szabadság) átállítja a biológiai óráját többel még akkor is, ha ki sem megy az időzónájából, így nem hiszem, hogy ez az évi +2 1 óra különösen megviselné.
(Ti. Szombat-vasárnap b...ik felkellni reggel 6-kor -ha nincs más dolga, de nem is fekszik le hozzá este 10-kor)

ComLo 2017.03.27. 11:54:18

Régen is sok olyan reakciót tapasztaltam a környezetemben, akiket komolyan kikezdett az óraátállítás.

Aztán pár éve elhagytam az országot, és +5/6-os időzónában élek, évente többször hazajárok, plusz sokat utazom a környező országokba (+-1 óra). Ilyen távlatból, ez nagyon elnagyolt problémának tünik számomra. Még a 6-8 órás jetleg-et (igaz kicsit tudatosan de), könnyen lehet abszolválni. Az 1 órát nap folyamán, gond nélkül át lehet "állítani".

A másik része viszont számomra sokkal látványosabb. Az hogy akár csak 1 órás időeltolódás is, a munkaidőben milyen kellemetlenségekkel járhat. úgy hogy a magyar gazdaság ennyire sok szállal ny európához, féleg a németgazdasághoz kötődik, nagyon nem járna jól vele az ország. Arról nem is beszélve, hogy ezzel anglia, és az USA is távolabb kerül tőlünk.

Nem csoda, hogy csak a butább népcsoportot megcélzó, populista pártok erültetik a dolgot.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.03.27. 11:56:20

A liberális óraátállítási terrornak ideje véget vetni!

Terézágyú 2017.03.27. 12:35:43

Az óraátállítás a zsidók műve! Mint a kemtrél is!

Balogh Zsolt · http://vonattal-termeszetesen.blog.hu/ 2017.03.27. 12:35:49

@Duplaxiii: És mi van azokkal, akik hétvégén is dolgoznak? Nekem évek óta rendszeresen munkanapra esik az óraállítás és igen is megéreztem most is, hogy szombaton este fél 10-ig dolgoztam, másnap meg reggel 6-ra mentem. Nekem hiányzott az az egy óra nagyon is!

biciklis bakter · http://hovamegyavonat.blog.hu/ 2017.03.27. 12:41:18

Idézném a témában született tavalyi cikkünket: hovamegyavonat.blog.hu/2016/11/17/merre_alljon_a_peronora

Van néhány súlyos következménye, ha csak mi nem tekergetjük...

erol 2017.03.27. 13:07:19

@Tinman: "nekem 2-3 hét mire átáll a bioritmusom,"
Nem irigyellek, akkor te soha nem jársz moziba, színházba, koncertre, buliba, nem utazol nagyobb távolságra?

báró Csekonics 2017.03.27. 13:44:33

NEm értem ezt a nagy parát:
1. az óraátállítás PONT AZÉRT van szombatról vasárnapra virradó éjjel, hogy másnap ne munkanap legyen, tehát hacsak nem olyan munkakörben van valaki ahol sanszos a hétvégi munka, akkor alhasson.
2. hasonlóan lehet ezt is lekezelni, már ha tényleg problémát okoz, mint a jelt laget: a 'cél időzóna' szerint kell enni (akár egy étkezést kihagyva, vagy pluszban beiktatva) és akkor aludni először, amikor a cél időzóna szerint aktuális.

Megjegyzem, aki emiatt nyíg, sose utazzon a világ túlsó felére nemhogy munka miatt de nyaralni se, mert nagyon kutyául fogja érezni magát!

Gyúrótermi BUNKÓ 2017.03.27. 14:13:35

En peldaul pentek delutan 4 orara tennem az ora visszaallitast, csak azert hogy kibasszak sok rinyalo kocsoggel. Az eloreallitast meg hetfon reggel 5-re.

efi 2017.03.27. 14:18:14

Nem unjátok még ezt a nyafogást? A korábbi kelést minden hétfőn (meg kedden-pénteken) átéli és megszenvedi mindenki. Úgyhogy a fentiek a kevés alvás / korán kelés általános tünetei nem pedig az 1 db óráátállításé.
Arról már nem is beszélve, hogy ősszel is megy a nyikorgás, amikor pedig plusz 1 órát lehet pihenni.
Akinek nem tetszik, ősszel már ne állítsa át, keljen ugyanakkor és járjon a nyári idő szerint télen 1 órával "későbbre" dolgozni.

Tinman 2017.03.27. 16:18:13

@erol: Nem mindenki egyforma, ezt kéne elfogadni és pont ez a lényeg: Akit nem zavar, annak az eltörlése is holt mindegy. Akit meg zavar annak meg áldás. Konklúzió: El kell törölni.

Tinman 2017.03.27. 16:20:08

@qwertzu: Sajnos igen. Nagy átok, de nappal bármikor megmondom neked a pontos időt, ha már beálltam 1-2 perceket tévedek max. Legszarabb szuper képesség ever... sokkal jobb lenne elmével hegyeket mozgatni, de nekem csak ennyi jutott :-/

sőőtnagyonis 2017.03.27. 16:28:08

Jáj! hát mi ez a sírás rívás?
Amikor én váltó műszakba jártam volt amikor a második műszak végén telefonált a váltó hogy késik egy órácskát, és rövidet kellett váltanom, mert őt is én váltottam le már csak kb hat órám volt pihire!
Ja, és most sem sírok, hogy bajom lett miatta.
Mi ez a tespedt renyheség az emberekben? Nem értem!
Még ha pásztor óráról lenne szó, érteném, de még arról sem hebeg senki, csak az szunyát sajnálja.

sőőtnagyonis 2017.03.27. 16:42:16

Jut eszembe a közt. elnök úr meg a zőrséget nem bírta szegíny mert előtte meccset nézett, meg hogy az fontosabb mint a szolgálat.
Ilyen lekvár a fél ország eftársak. Azóta is azt hiszi szegény, hogy igaza volt.

Most meg a határőrök gólyafészekben dekkoltak a hóban fagyban amit maguk eszkábáltak, és van aki azon nyavalyog, hogy mi az az óraátállítás, és amikor elmegy egy kocsmába, és hajnalig vedel, utána beül a kocsiba, és ráfogja az óraállításra az összes kamu hülyeségét ehe, értsük...

sőőtnagyonis 2017.03.27. 16:52:03

@ComLo: Nem baj de Romániával egy időzónában leszünk, az is unujó! Tudja mindenki hol a helye!:-DDDDDDDDDDD

Rebel Alliance · http://starwarsfilmek.blog.hu/ 2017.03.27. 16:55:17

Nagyon el van ez túlozva. 60 nyamvadt percről beszélünk.

sőőtnagyonis 2017.03.27. 17:03:40

@Balogh Zsolt:
Gondolkoztál azon, hogy egy kis csipázásért mit kell fizetni? Biztos vagyok benne, csak itt hergelsz mint egy kis mimóza.

@MaxVal BircaMan HJCD:
a birkáknak mindegy mikor kapcsolják a villanyt a libsik, nem tudnak ártani nekik az akolban.

Lebarmozott vidéki 2017.03.27. 17:27:23

@Tinman:
'Mondd a szervezetednek, hogy aludjon el korábban. Ez sokaknál nem így működik.'
Ott írtam le, alig följebb, hogyan tudod neki megmondani.

'A biológiai órám szerint kelek, fekszek, ebédelek, edzek és indulok munkába.'
Világos.
9:30-kor toszol, ha ott van az aszony, ha nincs, 10:00-kor meg alszol akkor is, ha már csak 15 perc van hátra a (tetszés szerinti) vb-döntőből, ugye?
Tudod, kit etess...

'Na engem pontosan ezért rúg tökön ez az elbaxott szokás.'
1. Törődj bele, hogy kisebbségben vagy.
2. Próbáld meg feldolgozni a problémád megoldására kapott javaslatokat.

sőőtnagyonis 2017.03.27. 18:17:21

Az lenne az én javaslatom a csipagyárosoknak, hogy feledkezzenek meg az óráról. Minek az nekik úgy is van nekik biológiai órájuk. Feküdjenek meg keljenek a tyúkokkal és a kakas kukorékoljon nekik!
Jó-jó, azért van bennem szimpátia egyesek iránt, aki reggel kilenckor még úgy horkol, hogy a kávécskát is infúzióban kapná legszívesebben. Az óraállítás ilyen esetben teljesen értelmetlen. egyszerűbb hozzá állítani az órát.:-DDD
Mondjuk az itt vergődők is sokkal inkább ebben a szindrómában szenvednek, azért fölösleges a racionális érveket figyelmen kívül hagyni.
süti beállítások módosítása