Minden tünet halálos: gondolatok a hipochondriáról
2017. július 29. írta: FBEP_PSY

Minden tünet halálos: gondolatok a hipochondriáról

Anna 32 éves, középvezető, 2 gyermek édesanyja, és makk egészséges! Vagy mégsem?

Hogy is kezdődött? Anna ideális életet élt, gyorsan lépkedett a ranglétrán, férjét fiatalon ismerte meg, hamar összeházasodtak, és jöttek a gyerekek. Egyértelműen úgy érezte, hogy a „világ egy jó hely!”. Aztán történt valami. Egyik napról a másikra elvesztett valakit, aki közel állt hozzá, aki életerős volt, akinek „nem kellett volna” meghalnia. Ekkor indul el az egész. Az egyre gyakoribb gondolatok a halálról, a betegségről, az elmúlásról. Arcon csapta a szembesülés, hogy nemcsak mások halhatnak meg, hanem ő maga is. Szép lassan minden gondolata ekörül forgott. A fürdőszoba diagnosztikai hellyé vált, ahol centiről-centire tapogatta végig teste minden pontját, csomókat keresve, majd halálfélelem közepette tette fel a (minden este elhangzó) kérdést férjének: szerinted rákom van?

Anna élete olyanná vált, mint aki magaslesen figyeli teste minden apró változását, hogy aztán saját tudása és dr. Google segítségével azonnal halálos diagnózist társítson a megfigyelt jelekhez... Szép lassan minden átmosott a félelem és pánik, és az élete pokollá vált, amelyben heti két napot különböző orvosi rendelőkben töltött, bizonygatva a vele szemben ülőknek, hogy neki bizony biztos, hogy valami komoly baja van. Ekkor fordult szakemberhez.

 hypochondria_health_anxiety_doctor_flickr_bristol06000.jpgAnna története korántsem egyedi, és bár talán sokan rávágnák elsőre, hogy hiszti, de itt sokkal többről van szó. A hipochondria nehezen megértett, és sokak által félreértett betegség, de lényegében az egészségre fókuszáló fokozott szorongásról van szó. A hipochondriás beteg folyamatosan egészsége miatt aggódik, és pásztázza teste jelzéseit. Bár a köztudatban az a kép él, hogy a hipochondriás beteg tüneteket talál ki, a legtöbb esetben nem erről van szó, hanem arról, hogy a hipochondriás egyén hiperszenzitív, a legapróbb fájdalmat, viszketést észleli, fokozott figyelme fel is erősíti azt, így végül ez teljes jóllétére kihat és élettere beszűkül. Jól belátható, hogy mivel a beteg érzékszervei kiéleződnek a fájdalomra, egyáltalán nem egy könnyen kontrollálható állapotról van szó, hiszen nem mondhatjuk valakinek, hogy ne érezzen fájdalmat, ahogy azt sem, hogy hagyja figyelmen kívül a viszketést vagy égő érzést. Tovább erősíti a jelenséget a környezettel zajló dinamika, amely során a hipochondriás folyamatosan győzködi környezetét arról, hogy vegyék komolyan a betegségét, majd a hozzátartozók aggodalma által még valóságosabbá válik a betegség, ami tovább fokozza a szorongást.

o-hypochondria-facebook.jpgA hipochondria a „Google korszakban” különösen elterjedté vált, mivel az emberek sokkal könnyebben jutnak súlyos betegségekhez kapcsolódó információhoz, és a szociális média, azáltal, hogy folyamatosan löki az üzenőfalakra a különböző hírességek betegségeit, tovább fokozza az emberek félelmeit.

Az eddig leírtak alapján jól belátható, hogy miért nehéz egyedül kilábalni ebből a spirálból, és miért fontos segítséget kérni. Van ugyanakkor néhány lehetőség, amelyekkel rövid távon enyhíthetünk állapotunkon, és csökkenthetjük szorongásunkat:

  • Menj el egy teljes kivizsgálásra: ugyan ez hosszú távon nem jelent megoldást, mert egyrészt „az orvos is tévedhet”, másrészt a vizsgálat csak a pillanatnyi állapotról szól, de rövid távon erőt adhat a félelmek leküzdésében.
  • Gondoskodj az alapokról: a megfelelő táplálkozás, mozgás és alvás az egészség alappillérei. Ezekre odafigyelve máris sokat tehetünk az egészségünkért! Ezek olyan tevékenységek, amelyek megerősíthetnek minket abban, hogy testünk felett kontrollal rendelkezünk.
  • Szállj le a Google-ről: fogadd meg, hogy akármit is észlelsz magadon, nem ütöd be a keresőbe halálos betegség után kutatva. Egyrészt mert úgyis találsz betegséget, amire passzol a tünet, hiszen tekinteted alapvetően arra van kihegyezve, másrészt a Google úgysem tud biztos diagnózissal szolgálni. Ami pedig még fontosabb, a szorongás számos tünetet produkálhat, ami komolynak tűnhet.
  • Egyetlen kivétel az előbbi alól: alaposan olvass utána a szorongás és hipochondria tüneteinek. Ha az ember megérti, hogy mi játszódik le benne, akármennyire valóságosnak is tűnik, képes lesz félelmét kordában tartani és önmagát visszahúzni a földre, amikor elindulna a pánik. A kettős tudat állapota pánik és racionalitás között szép lassan az ésszerűség felé hajlik.
  • Foglald el magad: az értelmes munka, tartalmas szabadidő és kikapcsolódás elterelik a gondolkodást az ártalmas képzetekről. Egyszerűen nem jut arra idő, hogy az ember folyton a teste rezdüléseire helyezze a hangsúlyt.

A felsorolt tanácsok rövid távon sokat segíthetnek a hipochondria kordában tartásában, de ha úgy érezzük, hogy kicsúszik a kezünkből a kontroll, és ez jelentős hatással van életminőségünkre, akkor mindenképp forduljunk szakemberhez.

Anna 3 éve jár terápiába. Most már csak 2 havonta jutnak eszébe a korábbi halálfélelmet kiváltó gondolatai. Hivatást váltott és gyermekeivel is sokkal nyugodtabb. Nem fél már tőle, hogy nem lesz mellettük, mikor felnőnek. A világ számára ismét „jó hely”.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://7koznapi.blog.hu/api/trackback/id/tr3012698119

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása