7köznapi 1perces: tényleg jobb a drágább gyógyszer?
2017. október 11. írta: FBEP_PSY

7köznapi 1perces: tényleg jobb a drágább gyógyszer?

medicine-labels-nhs-getty-57ed996e7e7f0-57ed996e9cd06.jpg

Úgy tűnik, az árcédula hatással van arra, hogy milyen hatékonynak ítélünk egy gyógyszert! 
Még akkor is így van, ha kísérleti körülmények között egy gyógyszernek titulált tabletta nem is tartalmaz igazi hatóanyagot.

Nocebo hatásnak nevezzük azt, amikor egy klinikai kísérletben a valójában hatóanyag nélküli készítményt kapó személy negatív mellékhatásokról számol be.

Egy aktuálisan megjelent kutatásban úgy tájékoztatták a résztvevőket, hogy egy viszketés elleni krémet tesztelnek. A 49 kísérleti személyt két csoportra osztották. Az egyik csoport úgy tudta, hogy egy nagyon drága, míg a másik úgy, hogy egy nagyon olcsó krémet használ. A kutatók azt a plusz információt adták mindkét csoportnak, hogy a krém egyik lehetséges mellékhatása a megnövekedett fájdalomérzékelés.

A kísérlet meglepő eredménye az lett, hogy a „drága” krémet használó résztvevők magasabb arányban számoltak be mellékhatásról és érzékenyebben reagálták a fájdalomra, mint az olcsó krémes csoport. Ne felejtsük el, hogy egyik csoport sem kapott valódi gyógyszert!

A kísérlet arra világíthat rá, hogy milyen jelentős hatással lehet ránk, ha valaminek értéket tulajdonítunk. Ebben az esetben az értéktulajdonítás a megélt fájdalomra volt jelentős hatással, de gondoljuk csak tovább: lehetséges, hogy a drágább vitamint vagy a díszesebb csomagolást is önkéntelenül nagyobb hatékonysággal társítjuk?

Választás előtt fussuk át a hatóanyagokat, és könnyen lehet, hogy saját bőrünkön tapasztalhatjuk a vélt érték hatásait. 

Forrás: http://science.sciencemag.org/content/358/6359/105

A bejegyzés trackback címe:

https://7koznapi.blog.hu/api/trackback/id/tr912954135

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Duplaxiii 2017.10.12. 16:44:58

Jelenleg a világon a legaljasabb a gyógyszerlobbi, ami a orvosokkal szépen zsebelik az embereke!
Ma két kasztnak nem jó, ha egészségesek vagyunk, az orvos és a gyógyszerés, ők tönkremennének, ha mi meggyógyuénánk.
A legegyszerűbb bizonyíték az Algopyrin!
Először csak átrakták vényre, most már korlátozzák is.
Igaz, a hatóanyaga miatt elég kevés kell belóle egy betegnek, de mennyivel gazdaságosabbak a vény nélkül beszerezhető, "2-szer gyorsabban ható..." silányságok, melyek drágábbak és két-háromszor többet kell vásárolni belólük.
Teljesül az igény:
- nem gyógyulunk
- szarabból, többet vásárolunk...
Nem a szeszesitalt, a szexet, a cigarettát kell tiltani reklámozás során, hanem a GYÓGYSZEREK reklámozását.
süti beállítások módosítása