7köznapi 1perces: hogyan kerüljük el, hogy a politika tönkretegye emberi kapcsolatainkat?
2017. november 05. írta: FBEP_PSY

7köznapi 1perces: hogyan kerüljük el, hogy a politika tönkretegye emberi kapcsolatainkat?

article-2599525-1ced195100000578-256_634x430.jpg 

Politika, rasszizmus, vallás, fegyvertartás, abortusz, szexuális zaklatás, és még sorolhatnám. Csupa nehéz téma, amelyek nap mint nap jönnek szembe a híradóban, az újságok hasábjain vagy baráti beszélgetésekben. Bizonyára ismerős az érzés, amikor döbbenten szembesülünk azzal a ténnyel, hogy egy hozzánk közelálló ember (felháborítóan) máshogy gondolkodik fontos közéleti kérdésekben. A hirtelen sokktól másodpercek alatt „felmegy bennünk a pumpa” és bele is kezdenénk... Vegyünk egy nagy levegőt, és gondoljunk a jövőre!

Nem egyedi a Magyarországon is jellemző jelenség, hogy barátságok, munkahelyi, családi és szerelmi kapcsolatok mennek tönkre egy-egy hevesebb politikai vagy vallási vitában. A szembesülés, hogy a számunkra fontosak akár teljesen ellentétes vélekedésekkel rendelkeznek fontos társadalmi kérdésekben kényelmetlen érzéseket okoz. Egy Amerikában készült kutatás szerint a válaszadók 27%-a érzi úgy, hogy a politikai klíma eltorzítja emberi kapcsolataikat. Nincs ez másképp Magyarországon sem. Természetesen nem arról van szó, hogy ne lenne szabad kényes témákról nyíltan beszélgetni, de a „hogyan-ra” érdemes nagy hangsúlyt fektetni. Kulcskérdés a tudatosság! Vegyük észre, ha egy beszélgetés eszkalálódik és elkezdi rombolni a számunkra egyébként értékes kapcsolatot.

 Néhány tipp, hogy hogyan menedzseljük feszült beszélgetéseinket:

  • Találd meg a közös halmazt: amikor úgy érezzük, hogy véleményünk szöges ellentétben áll a másikéval, próbáljuk hirtelen reakcióinkat visszafogni, és aktív figyelemmel megérteni, hogy mik a másik számára fontos értékek. Lehetséges, hogy bár a megvalósításban eltérőek az álláspontok, de a célok mégis fedésben állnak, és ennek megértése jelentősen csökkentheti a feszültséget.
  • Légy nyitott és kedves: a beszélgetés során kerüljük a sarkosítást és a személyeskedést. A másik gondolatairól, és ne a személyéről fogalmazzunk meg a véleményt. Emlékeztessük magunkat arra, hogy beszélgetőpartnerünk fontos számunkra, holnap is vágyunk jelenlétére az életünkben. Törekedjünk a hatékonyságra, és kerüljük az érzékeny témákat a reggeli órákban vagy, amikor egy számunkra fontos esemény előtt állunk. Szavainkat és hangsúlyunkat tudatosan használjuk. Ne hagyjuk, hogy csatatérré változzon a beszélgetés, hiszen innen nehéz visszaterelni a kapcsolatot a korábbi pozitív mederbe.
  • Törekedj nyugalomra, ha nő a feszültség: ha előre átgondoljuk a beszélgetés menetét, a várható reakciókat, segíthet nekünk abban, hogy megőrizzük tudatosságunkat éles helyzetben is. Ha úgy érezzük, hogy nem tudunk már meggondoltan reagálni, próbáljunk meg hátralépni a helyzetből. Igyekezzünk más téma felé terelni a beszélgetést.
  • Legyen célja a beszélgetésnek: ha megértjük, hogy a beszélgetéssel mit is akarunk elérni, segíthet a hatékony kommunikációban. A másik gondolkodását szeretnénk megváltoztatni vagy csupán felsorakoztatott érveit szeretnénk megérteni? Az apró, reális célok is segítenek tudatosan kezelni a folyamatot és csökkenteni a feszültséget.
  • Fogadd el, hogy nem mindig tudod megváltoztatni a másik véleményét: könnyen lehet, hogy a másik nem ért egyet érveiddel és véleményeddel, ugyanakkor nem is kell feltétlenül a meggyőzésre törekedni. Legyen a beszélgetés egy lehetőség a gondolatok, érzések megosztására. Könnyen lehet, hogy egymás álláspontjainak mélyebb megértése csökkenti az eredeti távolságot.
  • Attól még, hogy szereted, nem kell egyetértened: nem kell mindig azt gondolni, amit a másik, és ki is lehet fejezni az ellenétes álláspontot. A hangsúly itt is a „hogyan”-on van. Attól vagyunk egyediek, hogy önálló gondolataink vannak, de törekedjünk ezeket mások minősítése nélkül kifejezni.
  • Lásd meg a beszélgetés végét: könnyen előfordulhat, hogy nincs lehetőség az álláspontok közelítésére. Ismerd fel a pontot, amikor a békét fenntartva lehet kiszállni a beszélgetésből. A lezárás történhet témaváltással vagy más szabadidős tevékenység folytatásával. Az ellentétes álláspontok sem zárják ki olyan közös felületek létét, amelyekben jó osztozni a másikkal.

 Ha tetszett a cikk, és szeretnél hasonlóan érdekes, 7köznapi témákról olvasni, csatlakozz hozzánk Facebookon 

http://www.apa.org/helpcenter/stress-conversations.aspx

A bejegyzés trackback címe:

https://7koznapi.blog.hu/api/trackback/id/tr5513174754

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bolshevik 2017.11.06. 17:38:46

Esetleg elküldheted a büdös kurva anyjába is, az mindig segít :D

Legeslegalja · http://berrettegok.blog.hu 2017.11.06. 18:42:46

Ezek a tanácsok csak azoknak működnek akik nem ragaszkodnak a kizárólagossághoz, és a saját véleményükhöz.
Akik nem bélyegeznek meg, náciznak le mindenkit kapásból, aki mást gondol a világról.
Egyszóval a ballib agyhalottak gyógyíthatatlanok.
süti beállítások módosítása