5 lépésben a stresszmentes, boldog karácsonyért
2017. december 24. írta: M. Steinbach Annamária

5 lépésben a stresszmentes, boldog karácsonyért

A minap fizetésre várakozva akarva-akaratlanul kihallgattam egy férfi és egy nő beszélgetését. A téma természetesen a karácsonyi ajándékozás volt, pontosabban, hogy ki, kinek, mennyiért, mit vásárolt. A fülemet megütötték az alábbi mondatok:

„Nem tehetek róla, de Julival képtelenek vagyunk egymásnak elég jó ajándékot venni. Két éve az volt a baja, hogy túl nagy ajándékot vettem neki, tavaly meg ledöbbent, hogy csak egy könyvet kapott. Na persze ezt nem vallotta be soha. Ő bezzeg egy londoni utazást vásárolt, aminek próbáltam örülni, de hát tudta jól, hogy alig tudok kivenni szabadságot, mivel ez egy állandó vitaforrás. Csoda, ha stresszes voltam már az ajándéktól is?”

Túl nagy vagy túl kicsi ajándék? Pont nem jó ajándék? Itt kezdődik a karácsonyi versenyfutásnak is nevezhető éves harcunk, amely folytatódik a „Minden legyen kész időben!”, a „Csak kapjak szabadságot!”, a „Miénk a legdúsabb fa, a legfinomabb bejgli, a legbőségesebb vacsora, a legboldogabb gyerek” állomásokkal, és persze mindenki személyre szabva sorolhatná a végtelenségig. De mi az igazán fontos a karácsonyban? Tényleg a tökéletesség elérésétől lesznek szépek az ünnepek? És hogyan tegyük olyanná, ami nekünk is hozzátesz a boldogságunkhoz, ahelyett, hogy 27-én harci sebesültként álljunk vissza a dolgos hétköznapokba?

Az első lépés: nem az ajándék vagy annak értéke a fontos, hanem csakis a szeretteinkkel töltött idő.

Kutatók igazolták, hogy szignifikánsan boldogabbak és kevésbé stresszesek azok, akik számára karácsonykor a pénzköltés és ajándékozás, ajándékban részesülés kevésbé fontos, mint a családdal való közös időtöltés és/vagy az ünnepek vallásos megélése. 117 személyt vizsgálva arra jutottak, hogy az elégedettség szoros kapcsolatban van a karácsonykor tapasztalt bensőséges kapcsolattal, legyen az akár családi vagy vallási eredetű. Azok, akik számára a karácsony leginkább az ajándékozásról és annak értékéről szól, kevésbé boldogok, mint azok, akik számára aza jándékozás csak a szeretet egyik megnyilvánulási formája a sok közül.

Második lépés: engedd el a tökéletes ajándék gondolatát!

Ha nem is az ajándékozás a legfontosabb dolog ilyenkor, mégis része a karácsonynak. Az is érthető, hogy szeretnénk szeretteink arcán igaz mosolyt és örömet látni, miután kibontották az ajándékunkat. És valljuk be, néha nem jön össze megtalálni a tökéleteset, ami pedig képes lehet elrontani, de legalábbis megmételyezni a karácsony estét. Azonban gondoljunk bele! Óriás csapda ez mindannyiunknak, hiszen ki mondja azt, hogy karácsonykor csak és kizárólag tökéleteset lehet adni? Adni, azt lehet, és annak, hogy gondoltak ránk, időt szántak arra, hogy meglepjenek minket, csak örülni lehet. Engedjük el a tökéletesség kényszerét, és örüljünk annak, hogy együtt vagyunk! Köszönjük meg az ajándékot, és ne nézzünk mögé, hogy miért és miért pont ezt vette nekünk valaki? Az ajándék csak része a szeretet kifejezésének, de nem maga a szeretet.

(A témához érdekes kutatási eredménye, miszerint az ajándék miatti csalódás másképp jelenik meg férfiaknál és nőknél. Míg a hölgyek nem szeretik felfedni valódi véleményüket, és igyekeznek meggyőzni ajándékozójukat, hogy nagyon is tetszik nekik a meglepetés, addig az urak kendőzetlen véleményüket nem tartják vissza. – lásd Júlia és párja esetét.)

Harmadik lépés: legyen a hangsúly az adáson!

Ki gondolná, hogy adni jobb, mint kapni? Jó, jó, persze, ezt közhelyként szoktuk mondogatni, de a jelenségnek kutatásokkal bizonyított alapjai vannak. Kiderült ugyanis, hogy a boldogságérzetet jobban növeli az, ha másokra költünk pénzt, legyen az akár vásárlás vagy adakozás, mintha saját magunkat örvendeztetnénk meg valami jóval. Tehát ismét egy indok arra, hogy elengedjük az elvárásainkat, és elkezdjünk fókuszálni a másikra, az megajándékozására, örömére, hiszen az igazi boldogság szeretteink mosolyából ered.

Negyedik lépés: nem kell beleőrülni a tökéletes díszítésbe!

Bár mi, magyarok közel s távol sem vagyunk az amerikaiaknál tapasztalt mániákus, karácsonyi dekorálástól, mégis lássuk be, ha egyszer elkezdtük a külső-belső díszítést, akkor annak évről-évre tökéletesebbnek kell lennie. Egy esti séta során nagyon jó elfoglaltság lehet megfigyelni, hogyan versenyeznek szomszédok a színesebbnél-színesebb égősorok felaggatásával, kis és nagy világító szánok kihelyezésével. Mielőtt bámészkodva abba a tévhitbe ringatnánk magunkat, hogy a látvány nekünk szól, ne feledjük, hogy ez kőkemény verseny, ahol nem a nyerés a lényeg, hanem a lemaradás elkerülése, amiből megfelelő belátással érdemes kiszállni, mielőtt a kényszeres díszítés ahelyett, hogy hozzáadna, elvenne az energiánkból. Olyan jó megélni ezt a fények közvetítette, ünnepi hangulatot, hogy kár lenne elrontani holmi vetélkedővel.

Ötödik lépés: Az étel íze a fejünkben dől el.

Karácsonyi menü. Ugye ismerős? Az, hogy mit eszünk karácsonykor, minden évben hosszas tervezés és előkészület eredménye, a megvalósításról nem is beszélve. Sokan esnek bele abba a hibába, hogy szeretnék ezerféle finomsággal lenyűgözni szeretteiket, ezért ahelyett, hogy együtt, nyugalomban készülődnének velük a szentestére, reggeltől-estig a konyhába szorulva készülnek a tökéletes menüre. Pedig az, hogy milyen volt az ebéd/vacsoraélmény, nem csak az ételek hibátlanságán és sokszínűségén múlik. Van egy érdekes jelenség, a halo-effektus, amely arról szól, hogy egy benyomás aszerint alakul ki, ahogy megéljük azt. Az, hogy milyen a társaság, hogy jól érezzük magunkat, hogy biztosak vagyunk a szakács kvalitásaiban és abban, hogy az asztalnál a szeretettség jogán van helyünk, mind-mind befolyásolják az elfogyasztott ételek ízét. Nem fizikai értelemben, hanem pszichés vonatkozásban, mivel a legtöbb dolog az agyunkban dől el. Jól belátható, hogy egy  feszültségekkel teli együtt evésből sohasem a finom ételek ízére emlékszünk. Félreértés ne essék, itt nem lebecsülni szeretném a szeretettel készült finomságokba belefektetett energiát, annál inkább elismerni a sok munkát, és arra bíztatni a készülődőket, hogy merjenek lazítani önmaguk elvárásain, hogy a karácsonyt ők is úgy élhessék meg, ahogy arra vágynak.

Biztosan sokaknak feltűnt, hogy igen sokszor hangzott el az a szó, hogy TÖKÉLETESSÉG. A fejünkben él egy olyan kép a karácsonyról, ami a tökéletes boldogságról és szeretetről szól, így érthető módon ennek elérésére törekszünk. Úgy gondoljuk, hogy ha 24-én minden pontosan úgy alakul, ahogy terveztük, megkapjuk mi és szeretteink azt az élményt, amire vágyunk. Azonban ne feledjük, a tökéletesség ijesztő dolog. Pontosan amiatt, amit jelent. A tökéletesség elérhetetlen, emiatt lehet üldözni, de előre mondom, el fogunk fáradni benne. Én mindenkinek azt javaslom, hogy engedje el a tökéletesség berögzült késztetését, és élje meg a karácsonyt a lelkében. Álljon meg egy pillanatra a rohanásban, és figyelje meg, mi és kik veszik körül! Ha a karácsonyfa, finom illatok, fények, ajándékok mellett egy olyan embert is lát, akire rápillantva szeretet költözik a szívébe, akkor Ön egy szerencsés és boldog ember, mert semmi külsőség nem számít igazán, csak a szeretteinkkel való együttlét.

Boldog karácsonyt mindenkinek!

 

Ha tetszett a cikk és szeretnél hasonlóan érdekes témákról olvasni, kövess minket a Facebookon! 

 

Forrás: 

  • Kasser, T., Sheldon, K. M. (2002). What Makes for a Merry Christmas?. Journal of happiness studies, 313-329.
  • Dunn, E. W., Huntsunger, J., Lun, J., Sinclair, S. (2008). The Gift of Similarity: How Good and Bad Gifts Influence Relationships. Social Cognition, 469-481.
  • Dunn, E. W., Aknin, L. B., Norton, M. I. (2008). Spending Money on Others Promotes Happiness. 1687-1688.

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://7koznapi.blog.hu/api/trackback/id/tr6513521643

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Ésszerű ünneplés 2017.12.25. 11:38:13

Mindenkinek Kellemes Téli Napfordulós Ünnepeket! Mert a napforduló ideológia mentes és igazolható tény.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása