7köznapi 1perces: egy csésze kávéval a jobb csapatmunkáért!
2018. június 11. írta: FBEP_PSY

7köznapi 1perces: egy csésze kávéval a jobb csapatmunkáért!

close-up-business-team-drinking-coffee-lunch-people-work-concept-creative-meeting-office-50187074.jpg

Talán e cikk olvasása közben épp első kávéját szürcsöli a kedves olvasó… Nem véletlen, hiszen sokunk első reggeli gondolata egy finom, gőzölgő kávé. A legtöbben nem csak élénkítő hatása, hanem íze miatt is inkább egy kávé mellé tesszük le voksunkat, mint más reggeli ital mellett. A kávé negatív hatásaira most nem térek ki, de természetesen mindenkit óva intek a serkentő szerek túlzott mértékű fogyasztásától. Amiről viszont beszélni szeretnék, hogy a kávé hatással van társas kapcsolatainkra. És itt nem csupán arról van szó hogy jól esik egyet csevegni egy jó csésze kávé felett, hanem, hogy a mások érzékelését, és ezáltal a viszonyulásunkat is megváltoztatja a koffein.

Az első témával foglalkozó kísérletben magukat megrögzött kávéfogyasztónak valló résztvevőket osztottak 2 csoportra. A kísérlet előtt megkérték őket, hogy semmiképp ne fogyasszanak kávét. Ezután a csoport egyik fele kapott egy csésze kávét, amelynek értékelnie kellett az ízét, majd jött egy töltelék feladat (hogy legyen ideje hatni a koffeinnek), és végül  mindkét csoport kapott egy megosztó vitatémát (pl. politikai témát), amelyet csoportosan kellett megbeszélni. A vita után értékelniük kellett önmagukat és a másik csoportot tagjait. Az természetesen nem meglepő, hogy mindkét csoport saját teljesítményét értékelte nagyobbra. Az viszont igen, hogy a kávét fogyasztó csoport tagjai lényegesen pozitívabban értékelték saját illetve csoporttagjaik teljesítményét, mint a kávét nem fogyasztó csoport a saját csoportjukat. Vagyis az önmaguk felé irányuló pozitív viszonyulást felerősítette a kávé.

Egy másik kísérletben minden résztevő kapott egy csésze kávét, de random módon a felük koffeineset, míg a másik fele koffeinmentest. A koffeines kávét ivó csoportnál a korábbihoz hasonló eredmény született, vagyis pozitívabban értékelték önmagukat, mint a másik csoport tagjai saját magukat. Ez az a kísérleti elrendezés világossá tette, hogy egy teljesen tudattalan folyamatról van szó, amelyet a koffein serkentő hatása vált ki.

Úgy tűnik tehát, hogy amikor éberebbek vagyunk, akkor úgy érzékeljük, hogy csapattársunk többet tesz bele a közösbe, jobban teljesít egy csoportos feladatban, és azáltal összességében pozitívabb lesz a viszonyulásunk felé. Ez pedig természetesen a kollegiális kapcsolatot is kedvező irányba tereli.

Ki gondolná, hogy mindez egy reggeli kávéval indul?;)

Ha érdekel a pszichológia közérthető nyelven, csatlakozz hozzánk a 7köznapi pszichológia Facebook oldalán.  

 

Forrás: https://www.technologynetworks.com/neuroscience/news/perk-up-team-performance-with-coffee-304738

A bejegyzés trackback címe:

https://7koznapi.blog.hu/api/trackback/id/tr5514039552

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása