Mennyire vagyok nagyvonalú?
2018. augusztus 24. írta: 7köznapi pszichológia tesztek

Mennyire vagyok nagyvonalú?

individualista.jpeg

Az úgynevezett racionális döntések elmélete szerint mindenki elsősorban a maga javát keresi. Mindez egybecseng a "homo oeconomicus" modellel, amely szerint cselekedeteink leginkább a profit maximalizálására irányulnak. Mégis, számos vizsgálat azt mutatja, hogy az emberi önzetlenség gyakran veszi át az irányítást, néha teljesen kiszorítva a racionalitást.

A következő kvíz Don Griesinger és Jim Livingston társas értékorientációs skálája alapján készült. Kitöltőjének arra ad választ, hogy egy racionális döntés során miképpen viszonyul a pénz elosztásához közte és egy idegen között. Olvassa el figyelmesen a 8 opciót, és mérlegeljen.

Ha a valóságban lenne lehetősége dönteni egy pénzösszeg sorsáról, amely nem túl nagy, de nem is csekély, akkor hogyan tenne?

A teszt itt kitölthető.

A teszt kitöltése során azonban vegye figyelembe, hogy az eredmény mindössze egyetlen szituációs döntés fényében került meghatározására a kutatók által. Rámutathat egy érdekes aspektusra a személyiségében, azonban ha nem érzi önazonosnak a kapott jellemzést, jusson eszébe, hogy ez csupán egy teszt, amelyből nem lehet és nem is szabad messzemenő, végleges következtetéseket levonni. Ha kérdése lenne az eredménnyel kapcsolatban, bátran megkereshet minket is.

 

 

Teszt forrása: Tesztkönyv. HVG Kiadó Zrt..2016

 

A bejegyzés trackback címe:

https://7koznapi.blog.hu/api/trackback/id/tr9014201085

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zalai Béla 2018.08.24. 23:22:12

Ez volt az a pont, amikor leszedtem a követést a blogról. Köszi mindent!
süti beállítások módosítása