Szexszomnia, azaz a szex-alvajárás. Létező betegség?
2018. november 04. írta: M. Steinbach Annamária

Szexszomnia, azaz a szex-alvajárás. Létező betegség?

Képtalálat a következőre: „sexsomnia”

A 22 éves egyetemista Gábor azzal keresett meg egy pszichológust, hogy alvajáró. Sőt, problémája miatt már a második kollégiumból rúgták ki, mivel éjszakai viselkedésével a frászt hozta már többekre. Sokan kinevetik, a nők tartanak tőle, arra viszont nincs pénze, hogy egyedül éljen, így marad végsősoron a pszichológus, hátha megoldást talál azokra a szokásaira, amikre többnyire nem is emlékszik. Gábor ugyanis nem egy szimpla alvajáró, hanem szexszomniája van, ami az alvajárás egy ritkább formája, és betegség. Azok az emberek, akiknél előfordul ez a probléma, mélyalvás közben végeznek olyan szexuális tartalmú cselekvéseket, mint az önkielégítés, nyögés, kéjes mozgás, sokszor pedig környezetükkel próbálnak ölelkezni, csókolózni, néha szexuális aktust kialakítani, legyen az rokon, házastárs, férfi, nő vagy bárki, ugyanis nincsenek tudatában a cselekedeteiknek.

Ki lesz szexszomniás?

A ritka betegség okait eddig még nem határozták meg. Genetikailag hajlama lehet valakinek az alvajárásra, de nem határozható meg élesen a genetikai öröklődés menete. Azoknál, akik alvás közben gyakran mászkálnak, beszélnek, gyakrabban fordul elő szexszomnia is, és a nagyfokú stressz, kialvatanság, drogok és alkohol használata is hajlamosító tényezők lehetnek. A férfiaknál gyakoribb és erősebb is a betegség megmutatkozása. Míg a nők többnyire maszturbálnak és nyögdécselnek, a férfiaknál többször fordul elő erőszakos közösülés. Ennek ellenére mindkét nem esetében előfordult mindegyik viselkedési forma.

A szexszomniás férfira vagy nőre könnyen rámondják, hogy erőszakoskodó, viselkedése felháborító vagy közönséges. Sokan pedig mosolyogva, hitetlenül nézik a másnap önmagát mentegető embert, aki nem emlékszik arra, amit álmában tett. Az az ember ugyanis, aki szexszomniás, az alvajáróhoz hasonlóan úgy tesz dolgokat, hogy akaratát nem képes szabályozni. NREM (non-rapid eye movement) alvás során önkéntelenül viselkedik, mozog,  öntudatlanul cselekszik, majd visszabújik az ágyba, és másnap reggel semmire sem emlékszik, ugyanis az NREM alvás egy álommentes szakasz, ahol a mélyalvás során teljes kikapcsolás jellemző az agyra. A légzés lelassul, csökken a vérnyomás, az izomtónus, és bár az alvó képes mozgásra, de nagyon nehezen ébreszthető.

Az alvás 5 fázisa:

1. Első NREM: átmeneti állapot az alvás és az ébrenlét között. S bár lassul az agyhullámok aktivitása, az izmok állapota még az éber állapothoz hasonló.

2. Második NREM: a könnyű alvás fázisa, amikor tovább lassulnak az agyhullámok, csökken a szívritmus és a testhőmérséklet, abbamarad a szemmozgás.

3. Harmadik NREM: az agyhullámok még tovább lassulnak, s ekkorra jelentősen csökken a vérnyomás és az izomtónus is.

4. Negyedik NREM: az agy ilyenkor állítja elő a leglassabb agyhullámokat, az idegrendszer aktivitása pedig a minimálisra csökken. S bár a végtagizmok még képesek a mozgásra, ilyenkor alszunk a legmélyebben. Az alvásnak ezt a szakaszát tartjuk mélyalvásnak, ami nélkülözhetetlen ahhoz, hogy másnap kipihentnek érezzük magunkat. Az alvásnak ebben a fázisában lehet a legnehezebben felébreszteni valakit.

5. REM: az alvás ötödik szintje, amikor felerősödik az agy aktivitása, és álmodni kezdünk. Ilyenkor gyakran felébredünk egy pillanatra, amire később nem emlékszünk, mert nagyon gyorsan visszaalszunk. Ilyenkor a vázizomzat átmenetileg mozgásképtelen.

Büntethető?

A mélyalvásban elkövetett szexuális erőszak -bár megosztó lehet- mégsem büntethető, mivel az elkövető nincs cselekedeteinek tudatában. Talán felmerülhet bennünk, hogy micsoda igazságtalanság az, ha valakit nem ítélnek el egy erőszakos viselkedésért. A helyzet átérzéséhez azonban érdemes belegondolnunk, milyen lenne, ha egyszer csak reggel beállítana hozzánk a rendőrség, és annak ellenére, hogy nem emlékszünk semmire, elítélnének az amúgy általunk elkövetett bűncselekményért. Ez egy módosult tudatállapot, amely tartogat veszélyeket, azonban nem hiába betegség. Büntethető azonban az a személy, aki tisztában van saját problémájával, amit előidézhet drog, alkohol is, és úgy használja az állapotát kiváltó szereket, hogy nem kezeltette magát. Innentől kezdve ugyanis belép a képbe a gondatlanság és felelősség, amely következménye egy másik személy sérülése is lehet. Mivel alvás közben az agyi tevékenység és szexuális izgalom mérhető, így egy bűncselekményben szexszomniára hivatkozó embernél könnyedén el lehet dönteni, hogy csupán a bíróságot akarja megtéveszteni, vagy valódi betegségben szenved.

Vicces vagy komoly?

Talán sokan ártalmatlannak tartják ezt a betegséget, azonban sajnos ahogy a legtöbb rendellenesség esetében, itt is egy spektrumról beszélhetünk. A kedves, álmában partnert ölelgetéstől kezdve a nemi erőszakig terjed a szexszomniás ember viselkedése, amely a környezetre, párkapcsolatra, családra nézve nem veszélytelen. Az erőszakos viselkedéssel többnyire hamar szakemberhez kerülnek a betegek, azonban az enyhébb mélyalvásos reakciókkal kevesen kérnek segítséget. Pedig sok párkapcsolat megy tönkre az időnként álmában ijesztően viselkedő partner miatt. Egy segítő csoportban egy nő például azt mesélte, hogy férjénél 32 évesen jelentkezett a szexszomnia, és havonta csak 1-2 alkalommal. Akkor azonban annyira félt az üveges, merev tekintetű, vele erőszakosan közösülni akaró párjától, hogy egy idő után csak külön szobában mert aludni, és közös gyereküket sem merte beengedni maguk mellé. Annak ellenére, hogy a férfi hangos kiáltással ébreszthető volt, a feleség félt mellette, s emiatt választás elé állította férjét: vagy kezelteti magát, vagy elválik tőle. Így jutottak el orvoshoz szerencsére. 

Talán sokakban megkérdőjeleződhet, hogy valóban valódi betegségről beszélünk-e. Azonban léteznek olyan oldalak, ahol sokan mesélnek arról, milyen nehézségként élik meg családtaguk, partnerük szexszomniáját. A betegség komolyságát leginkább az ilyen beszámolók mutatják.

" Ez nagyon is valós betegség! A szerelmemnek ez van. És persze alvajáró is. Alkohol és stressz hatására erősödik. Csak akkor ijesztő, ha nem magától jelentkezik, hanem ha előtte iszik, mert akkor veszélyesen viselkedik, és olyankor nem tudom lelökni magamról, mert erősebb és nehezebb nálam sokkal. Néha teljesen olyan, mintha ébren lenne, pedig alszik közben. Mi nem mentünk orvoshoz, általában tudjuk kezelni, mert szólok neki, ha túl sokat iszik. De olyan is van, hogy külön alszunk, ha alkoholt fogyaszt, így nem kell attól tartanom, hogy engem vagy a gyereket megijeszti. Anett"

 

"Az apámnak volt ez. Anyám mondjuk csak megrázta párszor, és már ébren is volt, de nem tudom, hány évet féltem amiatt, hogy fogalmam sincs, mivé változik olyankor. Henrik"

 

"Az a rossz, hogy nem merek senkivel sem aludni. Eleget kerültem már megalázó helyzetbe. A suliban az egyik "barátnőm" terjesztette rólam, hogy magamhoz nyúltam, mikor náluk aludtam. Először hazugságnak hittem, és, hogy csak le akar járatni, de azóta tudom, hogy tényleg így lehetett. Szilvi"

A szexszomnia kezelése:

Képtalálat a következőre: „sexsomnia”A legfontosabb lépés az elhatározás. Ha tudjuk, hogy alvajárás közben szexuális cselekvést végzünk, és ez környezetünknek vagy nekünk rossz, akkor segítséget kell kérni. Talán evidensnek tűnhet, de ahogy nem szeretünk egy betegséggel sem orvoshoz fordulni, ugyanúgy, sőt még inkább nehéz felvállalnunk, hogy a problémánk szexualitással, esetleg erőszakkal is kapcsolatos. A benne lévő személy bűnösnek érezheti magát, félhet önmaga kiszámíthatatlanságától, miközben szélsőségesen megviselheti közeli kapcsolatait. Azonban érdemes tudatosítanunk magunkban, hogy egy módosult tudatállapotban való viselkedést nem leszünk képesek magunktól befolyásolni, ilyenkor szakember bevonására van szükség. A jó hír, hogy a szexszomnia kezelhető gyógyszeresen, az alvási szokások szabályossá tételével és pszichoterápiával egybekötve is.

 

Ha érdekel a pszichológia közérthető nyelven, csatlakozz hozzánk a 7köznapi pszichológia Facebook oldalán.     

 

Forrás:

  • http://alvascentrum.hu
  • International Society for Sexual Medicine–ISSM.(2018). How Is Sexomnia Treated?
    http://www.issm.info/sexual-health-qa/how-is-sexsomnia-treated 
  • Hiyaguha Cohen. (2018). Stress and Anxiey Linked to Sexomnia.
    https://jonbarron.org/mental-health/beyond-insomnia-sexsomnia
  • Rishabh Banerj. (2016). Sexomnia, Or Sleep Sex, Is an Actual Medical Disorder And It Can Ruin Lives
    https://www.indiatimes.com/health/sexomnia-or-sleep-sex-is-an-actual-medical-disorder-and-it-can-ruin-lives-256429.html

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://7koznapi.blog.hu/api/trackback/id/tr2714341931

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ételizésítő 2018.11.06. 15:29:30

Vajon miért kellenek ezek az álnevekkel bedobált kitalált kamutörténetek?

]{udarauszkasz 2018.11.20. 08:19:09

Dr. Jekyll es Mr. Hyde:)
süti beállítások módosítása