...mert a halál nem tabu!
2019. augusztus 06. írta: M. Steinbach Annamária

...mert a halál nem tabu!

A halandóság elfogadása az élet része.

Képtalálat a következőre: „death filtering”

A halál retusálása 

Ha valaki ma egy beszélgetés során szóba hozza a halál témát, a legtöbben igyekeznek elfordulni, mentálisan lezárni. A reakció mögött nem feltétlenült tudatos viselkedés áll, épp ellenkezőleg: a modern ember csak az élettel törődik, az elmúlásról nem vesz tudomást. A nyugati civilizáció a régebbi korokkal összehasonlítva másként működik. Minimalizálja annak esélyét, hogy az emberi élet végessége szem előtt maradjon. Az öregedés, betegeskedés, távozás a kórházakban, idősek otthonában zajlik le, mintha az élet ezáltal kapna egy szebb filtert. Így pedig egészen addig nem szükséges életünk részévé tenni az elkerülhetetlen halált, míg az nem jön elég közel hozzánk.

Szorongás

Talán sokakban felmerülhet, hogy vajon miért is kellene foglalkoznunk az élet végességével, mikor még a csapból is az folyik, hogy a boldogság kulcsa az élet megélése? Miért ne éljük úgy a mindennapjainkat, mintha azok örökké tartanának? A válasz mindkét kérdésre ugyanaz: mert legbelül tudjuk, hogy hiába próbáljuk elhitetni magunkkal, az örök élet valójában nem létezik. (Legalábbis ma még nem.) Innentől kezdve azonban lesz egy erősen zengő disszonancia a lelkünkben, mert úgy akarunk boldogan csak a mának élni, hogy közben önmagunkat gátoljuk a félelmeink által. És pont emiatt az összeférhetetlenség miatt (félünk a haláltól, de nem veszünk róla tudomást) nagyon sokan szorongásban élik meg az életüket. Ugyanis a szorongás sok esetben tárgy nélküli, azaz aki szorong, mindent átható félelmet él meg anélkül, hogy valójában tudná, mi nyomasztja. Ez nagyon sokszor a saját vagy szeretteink halálától való félelem.

Kíváncsiság

Gondoltatok már arra, hogy miért szeretjük a halált a filmekben, olvasunk róla könyvekben? Ahelyett, hogy tudomást sem vennénk róla, miért fordulunk oda a baleset helyszínéhez az autópályán? Miért akarunk róla többet tudni, miközben tudatosan hárítunk, ha halálról van szó? Mert mindenki kíváncsi egy kicsit a kaszásra! Talán azért, mert tabu, talán azért mert félelmetes, vagy csak azért, mert ez az a téma, amiről nem beszélünk, pedig nagyon is érdekel minket!

Halál Kávéház

visit_us_at_2179_clover_avenue_coquitlam_british_columbia_1.jpgCsak nagyon kevés olyan lehetőség létezik, ahol megengedő, elfogadó környezetben élhetjük meg a halál iránti, ösztönös kíváncsiságunkat. A Halál Kávéház számára azonban a halál nem tabu, hanem az élet velejárója. A 2011-ben John Underwood által Londonból induló Death Café mozgalom 2015-től szerencsére már Magyarországon is működik. Az alapítók, Geiszbühl-Szimon Petra és Nemes László szerint az elmúlásról nem csak akkor kell beszélni, amikor megérint minket, hanem érdemes a hétköznapjaink részévé tenni. És nem csak a halál témáját, hanem ugyanúgy az élet kérdéseit, jelentőségét. Pont ezért a Halál Kávéház rendszeresen megrendezett találkozóin egy olyan tér nyílik, ahol nincs elvárás, helyette van lehetőség a nyílt beszélgetésre, eszmecserére, kíváncsiságra. A laza hangulatú találkozókon hétköznapi emberek ülnek össze kávézni, sütizni, miközben megosztják egymással a gondolataikat. És mikor sokan, sok oldalról mesélnek a saját érzéseikről, észrevétlenül múlik a szorongás, értelmet nyer a kíváncsiság és elfogadásra kerül az, hogy attól még, hogy egyszer meghalunk, attól minden nap élhetünk úgy, ahogy szeretnénk. 

Mindenkinek nagyon sok szeretettel ajánlom a Halál Kávéház összejöveteleit! Bátran, aggodalmak nélkül látogassatok el hozzájuk, mivel a kedves, szerető légkör lényege a befogadás, elfogadás, ahol szimplán csak nagyon-nagyon jó lenni, hallgatni, beszélni. Szeptembertől rendszeresen hirdetik az újabb találkozókat, itt tudtok hozzájuk csatlakozni, hogy értesüljetek a programokról. 

Addig is,  aki idén ellátogat a Szigetre Fesztiválra, ott is minden nap megtalálja a Halál Kávéházat: 14-15 óra között a Cöxpon Chill Gardenben!

ke_pernyo_foto_2019-08-06_10_55_17.png

Ha tetszett a cikk, és szeretnél hasonlóan érdekes, 7köznapi témákról olvasni, csatlakozz hozzánk Facebookon

A bejegyzés trackback címe:

https://7koznapi.blog.hu/api/trackback/id/tr9214997560

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kvadrillio 2019.08.07. 11:35:22

JAHHHH.... mellettem haldoklik egy embör 3 éve áttétes májrákban ...ÉS MÁR NEM KAP SEMMIFÉLE GÓGYSZART A MADZSAR EÜ-TŐL ! BASSZAMEGAZORBÁN ! VÉGIG KELL NÉZNEM AZ AGGONIZÁLÁSÁT !

HUHHHHH..., NA...MI ??? MINDMEGHALUNK !!!!!!!!!!!???
Mi történik velünk, ha megfordulnak a Föld pólusai?

A MÉSZAROSOK IS !

2019.08.07. 12:19:21

Nem csak a nyugati civilizált ember, hanem minden ember szorong a halál miatt, még akkor is, ha álmegoldásokkal (reinkarnáció, nirvána, örök vadászmező stb.) próbálja nyugtatni magát. A halál kérdésére egy megfelelő válasz létezik: Yeshua Hamashiach - Zsidók 2:15 és szabadon bocsáthassa azokat, akiket a haláltól való félelem egész életükön át rabszolgaságban tartott.

- Zsidók 2:15 és szabadon bocsáthassa azokat, akiket a haláltól való félelem egész életükön át rabszolgaságban tartott.

kvadrillio 2019.08.07. 13:03:14

SZTEM MINDENKINÉL ELJÖN AZ A KOR, AMIKOR MÁR MEGNYUGVÁSSAL VÁRJA A HALÁLT...
szerencsém volt kórházban többször is, mellettem fekvő beteg haldoklását megfigyelni, hallgatni.......nem féltek..............és volt, aki elküldte a p.ba a kirendelt lelkészt ( János Kórház )! :O)))))))))))))))))))

kvadrillio 2019.08.07. 13:06:07

@kvadrillio: kivéve azokat az embereket, akik sajnálatosan nagyon fiatal korban kénytelenek elhalálozni....rák..., egyéb betegségek ..., vagy csak egy buliból gépkocsival hazafelé tartó úton történt baleset következtében....ezeket az emberkéket nagyon szoktam sajnálni...

kvadrillio 2019.08.07. 13:15:36

@Komposzt Ella: nirvána, örök vadászmezők, reinkarnáció....stb.......NEM HISZEK BENNÜK !!!

DE !..... a fiam meghalt........és Másképpen nem tudnám elviselni a halálát, csakis úgy, hogy mégis él valahol..., egy más alakzatban...., a lelke tovább él valahol......BIZTOSAN ! mert olyan különlegesen csodálatos emberke volt, hogy SEMMIKÉPPEN NEM HALHATOTT MEG ! ÉS EZT PRÓBÁLOM BEBESZÉLNI MAGAMNAK 7 ÉVE FOLYAMATOSAN......SIKERREL.
...ez egyfajta eü-i védekezés is.

kvadrillio 2019.08.07. 13:17:51

mert más, ha egy ember úgy hal meg, hogy leélte az életét vagy nagy részét...., és más, ha az élete valakinek megszakad.

kvadrillio 2019.08.07. 13:24:27

nadeez....KIVERI A BIZTOSÍTÉKOT NÁLAM ! ILYENKOR MONDOM, HOGY VESZEK EGY AK47-EST ÉS LELÖVÖM A MAGYAR KORMÁNYT A PIC SÁBA !!! MEERT ŐK SZÜNTETTÉK MEG A BUSZJÁRATOKAT A KISEBB FALVAKBAN ÉS EZZEL LEHETETLEN HELYZETBE HOZTÁK AZ OTTÉLŐKET, A BETEGEKET....STB..... AZ ILYEN KORMÁNY NE ÉLJEN !

Tízezrekért visznek bevásárolni az uzsorás sofőrök
444.hu gazdaság ma 12:06 69

Ez a cikk eredetileg az Abcúgon jelent meg, Zsilák Szilvia írása.

Súlyos pénzekbe kerülhet egy fuvar azoknak a szegényeknek, akik a legkisebb falvakból a városba akarnak eljutni. Egy sofőrködő uzsorás a benzinköltség háromszorosával, ötszörösével számol, az üzlet pedig annyira jól megy, hogy van, aki meg is tud élni belőle. Ezt nehezebb tetten érni, mint a pénzbeli uzsorát, raádásul sok helyen már nem is lehet enélkül megszervezni az életet, így a rendőrség is szemet huny felette. Az igazán szemfüles uzsorások szerszámmal, csokimikulással és gyerekgyógyszerrel is ügyeskednek.

Az Ormánságban láttam, hogy irreálisan sokat kérnek el azoktól, akik a faluból a városba akarnak eljutni bevásárolni. 15 ezer forintba kerül egy fuvar, miközben a benzinköltség háromezer forint körül mozog. Ez már nevezhető uzsorának, még akkor is, ha a sofőr fáradságát is beleszámítjuk.........

AKKURVAÉLETBEMÁÁÁÁR !!!!!

niemehrov 2019.08.07. 14:03:18

@MAXVAL bircaman közíró: látom azért a lelked mélyén érzed, hogy pokolra jutsz. Ne foss, az is csak a beteg agyadba létezik

erkölcsi hulla 2019.08.07. 14:03:59

@MAXVAL bircaman közíró: Szerintem a történelem igazi nagyjai nem félték a halált annyira mint az átlagemberek.

midnight coder 2019.08.07. 14:19:23

@Komposzt Ella: A mennyországot kihagytad az álmegoldások felsorolásából, pedig a mi civilizációnkban az a legkézenfekvõbb.

midnight coder 2019.08.07. 14:30:11

@kvadrillio: "ÉS MÁR NEM KAP SEMMIFÉLE GÓGYSZART A MADZSAR EÜ-TŐL !"

És konkrétan miért nem kap ? Azért mert ami van az nem hat, vagy azért mert drága, vagy mert nincs is olyan ami hatna ? Mert ez utóbbi esetben nem biztos, hogy Orbánék sara, inkább a kuruzslás jelen állapotának a szintjével lehet baj. Ami pedig összefügghet azzal, hogy a jelen szabályozás miatt nem biztos, hogy egy gyógyszergyárnak jobb üzlet egy végleges hatóanyagot találni aminek a szabadalma X év múlva lejár és bárki gyárthatja generikusként.

enrikokaruszo 2019.08.07. 14:37:27

egy működő családban, ahol beszélgetnek a gyerekekkel a dédiről, nagyapáról, és ahol a szülők normálisan viszonyulnak az élethez, ott a halál sem gerjeszt arctalan félelmet

midnight coder 2019.08.07. 14:47:46

@Komposzt Ella: "Istenről, mint Apáról csak Yeshua adott világos képet, ezért mese minden vallás."

Beleértve persze Yeshuád vallását is. Mert hogy az is csak egy a sok közül, akik mind-mind azt hirdetik hogy ők az igazik.

enrikokaruszo 2019.08.07. 14:50:21

@erkölcsi hulla: szerintem a lehetőséghez, képességhez mért pálya befutása, a "van mire visszatekinteni" a lényeg....ha valaki elégedetten tekint vissza, nem fél, nincs hiányérzet...legalábbis eddig ezt láttam, tapasztaltam

lüke 2019.08.07. 15:04:05

Úgy hülyeség, ahogy van.....

A születés magában hordja a halált, s a legtöbb ember nem így él, a halál gondolatával, hisz nem is lehetne.
Ha a közeli halálesemény következik be magukra veszik, majd elfelejtik,; aki emiatt szorong, pszichésen beteg.

Bk

kvadrillio 2019.08.07. 20:26:30

@midnight coder: SZÍVMŰTÉTE V OLT 2X, VÉRT KAPOTT ÉS VELE HEPATITISZ C VÍRUST AMI TÖBB MINT 30 ÉV UTÁN MÁJZSUGORT ÉS MÁJRÁKOT CSINÁLT. 2016 MÁRC. ÓTA KEZELIK RÁKKAL. KAPOTT NEXAVART MAJD STIVARGÁT, DE LETT EGY ÚJ NÓVUM ÉS LEÁLLÍTOTTÁK A KEZELÉST JANUÁRBAN. DG: HCC = CHILD-PUGH A.....BCLC "C"... jelenleg ..PALLIATÍV.....MEGESIN.....halálvárás...bepisilés, bekakilás, hol erős,hol gyengébb fájdalmak...sosehhh hittem, hogy erőslelkű, kemény ápoló is leszek életem vége felé, hogy újraéleszteni is képes leszek valakit...még tud menni is, de gyakran elesik. önérzetes, rendkívül szívós, súlyos szívbeteg....mostanában már mondogatja, hogy nincs sok hátra már...

bárkinek bármilyen betegsége is van, a legembertelenebb dolog, ha már nem adnak neki semmit, hogy mégis azt hihesse, gyógyítgatják...

bár magamról is elmondhatom, csoda, hogy még élek, csoda, hogy semmiféle tünetem nincs 13 éve, csak a bal térdemben a porcállomány fele elkopott, occt kurvára fáj néha, de szterencsére erre van hyaluronsav injekcijóóó !...nu..., sok mindent idehánytam, mert most ijjjjenem vóttt hangulatilag.

kvadrillio 2019.08.07. 20:29:24

@Komposzt Ella: na.......nenevettessss mááááá !!! :)))))))))))))))))))))))))))))...DE ! ROSSSZZZ SZOKÁSOM ÁTSZALADNI A ZEBRÁN, ÉS AMIKOR AZ EMBEREK IJEDTEN-MÉRGESEN-RÉMÜLTEN NÉZNEK RÁM ÉS MÉG SZÓVÁ IS TESZIK, MINDIG AZT MONDOM NEKIK : LEGFELJEBBB TALÁLKOZOM A FIAMMAL ! :)
süti beállítások módosítása