Hogyan fordítsuk vissza a stressz okozta károkat?
2019. december 01. írta: M. Steinbach Annamária

Hogyan fordítsuk vissza a stressz okozta károkat?


Tartós stresszben élni olyan, mintha egy tornádó sújtotta területen akarnánk megküzdeni nap mint nap a viharral. Igazság szerint nem sok esélyünk van. Vagy elhagyjuk a veszélyes övezetet (pl. idegörlő munkahelyünket, rossz párkapcsolatunkat), vagy ha erre nincs lehetőségünk, érdemes megtanulnunk visszafordítani a stressz okozta negatív hatásokat. A relaxáció, pl. a cikkben később bemutatásra kerülő Benson-féle relaxációs válasz technika segítséget nyújthat a stressz hatására kialakuló egészségügyi problémák megelőzésében.

Miért olyan fontos felismernünk, ha a stressz életünk részévé kezd válni?

A gond ott kezdődik, hogy agyunk működése stressz helyzetben nem tökéletes. Egyrészt képtelen megkülönböztetni a különböző stressz típusokat, mivel ugyanúgy akut stressz reakcióval reagál egy elszabadult tigris közeledésére, mint főnökünk emelt hangjára, egy határidős vizsga nyomására, de párunkkal folytatott veszekedésre is ("Harcolj vagy menekülj!"). Másrészt a stresszt követően a szervezet nyugodt, kiegyensúlyozott állapotának visszanyerése sokáig tart, így ha nem jut idő a regenerálódásra, krónikus stressz alakulhat ki, amely már fizikai tünetek (pl. magas vérnyomás, cukorbetegség, gyomorfekély, szexuális zavarok, depresszió) kialakulásához is vezethet. 

Hogyan árt nekünk a stressz?

Miközben mi csak annyit veszünk észre, hogy pulzusunk megemelkedik, gyomrunkba kövek költöznek, és kiszárad a szánk, testünkben rengeteg változás zajlik le pillanatok alatt.

  • Az adrenalin elönti szervezetünket, amivel maximumra tunningolja a szív- és érrendszer müködését. Ez nagyon komoly terhelést jelent, és hosszútávon fizikai következménye is lehet. 
  • A fehérjék és zsírok lebomlanak, hogy energiát nyújthassanak szükség esetén, ami tartós stressznél fogyáshoz vezethet.
  • Vércukor szint emelkedik, ami a stresszt a cukorbetegség egyik kockázati tényezőjévé teszi.
  • Az immunrendszer védelme minimumra csökken.
  • Leáll a növekedési hormon működése, és lecsökken a szexuális hormonok szintje is.
  • Ideiglenesen megszűnik működni a szervezet önjavító működése, ami képes elpusztítani a rákos sejteket, harcol a fertőzések ellen, javítja a károsodott fehérjéket, lassítja az öregedést.

Ne feledjük, hogy a stressz normál esetben egy fontos, a túléléshez elengedhetetlen reakció. Fizikai tüneteket akkor okozhat, ha szervezetünknek nincs elég ideje visszarendeződni a nyugalmi állapotba (pl. mikor már éjszaka is rágódunk).

Ekkor jöhet jól, ha van kéznél egy módszer, mint például a relaxáció.

Hogyan segíthet a relaxáció?

  • A relaxáció által nagymértékben javul a szerveink, leginkább az agy oxigénellátása.
  • Csökken a szorongás és a stresszhormonok szintje (adrenalin, noradrenalin, kortizol).
  • Alacsonyabb lesz a pulzus és a vérnyomás is.
  • Az anyagcserénk sebessége is 18-20 százalékkal aktívabbá válik.
  • Csökken vérünk tejsavtartalma.
  • A kitágult ereknek köszönhetően javul a szerveink vérellátása.
  • A rendszeres relaxáció révén a vérünk koleszterinszintje is csökkenhet. 
  • Vérünk endorfin szintje is növekszik, ami egyúttal kellemesebb közérzetet és magasabb fájdalomküszöböt okoz.
  • A relaxáció során több alfahullám termelődik az agyunkban. A kutatási eredmények szerint ezek jelentősen javítják a testünk sejtjeinek megújulási folyamatait.

Dr. Herbert Benson, neves kardiológus vezette kutatócsoport véleménye szerint egy 20 perces relaxáció legalább annyi stressztől szabadítja meg a szervezetünket, mint egy 3-4 órányi alvás. Érdemes lehet a sokféle relaxációs módszer közül kipróbálni az általuk kifejlesztett relaxációs válasz technikát, amely kifejezetten a stressz okozta káros folyamatok visszarendezéséhez lehet egy jó módszer. Végezhetjük otthon, de munkahelyünkön is.

  1. A technika elsajátításához helyezkedjünk el kényelmesen.
  2. Hunyjuk le szemünket.
  3. Belső tekintetünkkel járjuk végig testünket, és lazítsuk el mindenünket a talpunktól a fejtetőnkig.
  4. Válasszunk ki egy számunkra megnyugtató hangot (pl. omm) vagy szót (pl. pihenés, nyugalom, minden rendben).
  5. Orrunkon keresztül finoman lélegezzünk.
  6. Minden kilégzéskor mondjuk ki a kiválasztott hangot vagy szót. Az ilyenkor automatikusan jelentkező, betóduló gondolatokat az adott szó ismételgetésével egy idő után távol tudjuk tartani.
  7. Végezzük a gyakorlatot legalább 10 percen keresztül. Ne használjunk ébresztőórát, de néha ellenőrizhetjük az eltelt időt.
  8. Miután abbahagytuk a kilégzés közbeni ismétlést, üljünk pár percet csukott, majd nyitott szemmel. 
  9. A gyakorlatot eleinte érdemes naponta kétszer elvégezni. Étkezés után pedig minimum 2 órát várjunk, mielőtt relaxálni kezdenénk, mivel az emésztési folyamatok megzavarhatják a relaxáció nyújtotta jótékony, belső változásokat.

Mint mindenhez, a relaxációhoz is gyakorlás kell. A legjobb eredményeket a relaxációs válasz módszerével akkor lehet elérni, ha beépítjük mindennapi, rutinszerű feladataink közé. Gyakorlással a relaxációs szavunk azonban beindítja a relaxációs testi választ, amely a fent felsorolt jótékony hatásokkal együtt óvja testi és lelki egészségünket.

Azonban ha úgy érezzük, jól jönne külső segítség, érdemes felkeresni egy relaxációban képzett személyt, terapeutát, trénert, jógaoktatót. Az ő jelenlétükben már sokkal hamarabb is érezhetővé válnak a relaxáció áldásos hatásai, mint a nyugalom, a türelem és a kipihentség.

 

Blogunkon hamarosan olvasni lehet egyéb relaxációs technikákról is, mint a biofeedback és autogén tréning.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél hasonlóan érdekes témákról olvasni, kövess minket a Facebookon!

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://7koznapi.blog.hu/api/trackback/id/tr9215333808

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása