Az eltitkolt depresszió 6 figyelmeztető jele
2017. március 31. írta: M. Steinbach Annamária

Az eltitkolt depresszió 6 figyelmeztető jele

Ismerd fel, hogy segíthess!

Felmérések szerint a magyar lakosság 15%-a érintett valamilyen szinten depresszióban, sokan mégsem kérnek segítséget. Pedig a betegség jól gyógyítható, azonban elhanyagolás esetén súlyos következményekkel járhat.

Nagyon sok ember gondolja úgy, hogy jobb leélni egy egész életet úgy, hogy elnyomja magában egyre erősödő depresszióját, mintha feltárná mások előtt problémáját. Számos esetben még a legközelebb álló barát vagy rokon sem veszi észre a tökéletesre elkészített „boldog maszk” alatt megbújó szenvedő embert, mivel aki fél a féltett érzelmek feltárásától, profi módján titkolja az amúgy még környezetére is negatívan kiható állapotát.

Miért félnek sokan felfedni depressziójukat?
Nagyon sok múlik a neveltetésen. Úgy gondolhatják, hogy felesleges lenne másokat terhelni saját negatív érzéseikkel, mivel mindenkinek megvan a maga gondja. Előfordulhat, hogy sohasem erősítették meg őket abban, hogy gondjaiknak van létjogosultsága, megérdemlik a törődést. A depressziós személy azt is érezheti, hogy gondjainak feltárása saját gyengeségét mutatná környezete számára. Betegnek címkéznék, amit pedig önmaga előtt sem vállalna soha.

Azok az emberek, akik el akarják rejteni betegségüket, többnyire nem akarnak tudomást venni a depresszív érzésekről. Úgy gondolják, hogy azzal, ha szimplán élik tovább az életüket, a depresszió majd elmúlik magától. Néhány esetben ez működik is, de a legtöbb embert magával rántja a szomorúság és magányosság örvénylő érzése.

Az alábbi 6 jel abban segíthet, hogy felismerjük, ha egy barátunk vagy családtagunk keresztül megy egy depressziós időszakon, de megpróbálja eltitkolni ezt előttünk.

Az eltitkolt depresszió 6 tünete:

1. Megváltozott alvási, evési, ivási szokások:

Ha valakinek megváltoznak a fenti szokásai, az általában azt jelzi, hogy valami nincsen rendben vele. Az alvás a fizikai és mentális egészség alapköve. Ha egy ember rendszeresen nem tud aludni, vagy éppen túl sokat alszik, jelezheti a rejtett depressziót is.

Mások az evéssel és alkoholfogyasztással próbálják eltolni maguktól a negatív érzéseket. A túlevés egy módja lehet annak, hogy az érzelmi ürességet a telítettséggel kompenzáljuk. Az alkohol segíthet abban, hogy a depresszióval együtt járó szomorúság és magányosság érzését elfojtsa. Persze vannak emberek, akik épp ellenkezőleg viselkednek. Megvonják maguktól az ételt és italt, mivel már ezek sem okoznak nekik örömöt.

2. Hamis boldogság és állandó kifogások:

Mindannyian láttunk már embert, akiről lerítt, hogy csak tetteti a boldogságot. Ez egy maszk, amelyet depresszió nélkül is kénytelenek vagyunk néha felvenni. Ilyenkor nem akarjuk, hogy mások szóba hozzák, miért van rossz kedvünk. Nem szeretnénk megnyílni.  Ez a maszk azonban egyre vékonyabb és áttetszőbb lesz, minél több időt töltünk el a boldogságot színlelővel. Emiatt van az, hogy azok az emberek, akik rejtegetni próbálják depressziójukat, csak annyi időt szeretnének mások társaságában tölteni, amennyit ténylegesen muszáj. Mindig van valami erős kifogásuk, ha nem szeretnének szórakozni vagy vacsorázni menni, vagy kihagynák a megbeszélt találkozót.

3. Többször merülnek filozófiai mélységekbe:

Az is feltűnhet, hogy ismerősünk az átlagosnál többször kezd elvont, filozófiai kérdések boncolgatásába. Itt olyanra gondolhatunk, mint az élet értelme, mennyit ér egy emberi élet, és ő maga mit ért el eddig az életében. Beszélhetnek a boldogság megtalálásáról, vagy a nyugalom felé vezető útról. Szinte észrevétlenül vallhatnak arról, hogy sötét gondolatokkal küzdenek, amiket azonban nem mer megosztani velünk. Szeretne megkönnyebbülni azáltal, hogy átvitt értelemben beszél az őt foglalkoztató kérdésekről, de csak annyi információt csepegtet el, hogy bármikor semleges irányba terelhesse a szót.

4. Segélykiáltás a szakadék széléről:

Azok, akik megpróbálják rejtve tartani depressziójukat, minden eszközükkel azon vannak, hogy ne derüljön ki a titkuk. Azonban vannak ritka pillanatok, amikor elgyengülnek, és ilyenkor megpróbálják megosztani betegségüket és tüneteiket valakivel. Vannak, akik bejelentkeznek orvoshoz vagy terapeutához is, de közülük már csak kevesen jutnak el az első találkozóig.

A segélykérő, apró lépések hamar abbamaradnak, mivel eszükbe jut, hogy túl messzire mentek az önfeltárásban. A segítség keresése ugyanis rávilágít arra, hogy tényleg bajban vannak. 

5. 
Az átlagosnál erősebb érzelmek:

A depressziójukat eltitkoló személyek gyakran sokkal intenzívebben élik meg érzelmeiket, mint mások. Olyan jelenetekre gondolhatunk, mint mikor valaki – aki normál esetben nem szokott így viselkedni – hirtelen zokogni kezd egy megrendítő TV műsor miatt. Egy másik példa, mikor valaki meglepően agresszívan reagál egy autós helyzetben, pedig amúgy higgadt sofőr. Előfordulhat az is, hogy ismerősünk szeretetrohammal közeledik felénk, holott alapjában véve nem az a típus, aki szereti kimutatni érzelmeit.

Úgy kell ezt elképzelnünk, mint egy szitát, amin a depressziós személy állandóan betömve tartja azokat a lyukakat, amin kiszivároghatnának a betegség tünetei, így viszont az összes többi érzelem szabadon távozik a többi lyukon keresztül.

 6. Egyre kevesebb optimizmussal a világ felé:

A depressziós személy hajlamos mindent sötétebben látni. Gyakran hallhatjuk tőlük az "Úgysem fog sikerülni!", "Miért lenne most másképp?" mondatokat. Azonban ez egy megtévesztő viselkedés, mivel azt is gondolhatjuk, hogy ismerősünk szimplán csak "jól látja" a való világot. Már kutatások is igazolták, hogy a depressziós személyek realisztikusabb képet festenek a világról. A pszichológusok ezt az állapotot depresszív realizmusnak nevezték el. A depressziós személyek pontosabban meg tudták állapítani, hogy egy adott feladatot mennyire sikerült jól elvégezniük, vagy milyen esélyeik vannak egy probléma megoldására.

Az optimizmus teljes hiánya, a túlzottan realisztikus látásmód azonban figyelmeztető jel, rávilágíthat a depresszió egyre erőteljesebb kibontakozására.


Amennyiben úgy érezzük, hogy a fenti jelekben magunka ismerünk (akár a problémákkal rendelkező, akár a környezet oldaláról), fontos a segítségkérés, illetve a segítségnyújtás.

A lejtőnek – még ha nem is úgy tűnik – van vége. Visszafordulva pedig visszanyerhető az elvesztett optimizmus és jókedv.

Akinek kétségei lennének, és megerősítést szeretne, az alábbi linken található depresszió kérdőív segítségével tesztelheti magát vagy ismerősét.

 

Ha tetszett a cikk és szeretnél hasonlóan érdekes témákról olvasni, kövess minket a Facebookon!

 

 

Forrás:
Moore, M. T., Fresco, M. D. (2012). Depressive realism: a meta-analytic review. Clinical Psychological Review. 32(6):496-509.
https://psychcentral.com/blog/archives/2015/10/21/6-secret-signs-of-hidden-depression/

Kép:
https://pixabay.com/hu/holzfigur-k%C3%B6vek-%C3%A9let-harc-980784/
https://pixabay.com/hu/f%C3%A1jdalom-feln%C5%91tt-depresszi%C3%B3-19005/
http://www.origo.hu/hirmondo/tudomany/20150222-depresszio-a-lelek-szurke-gyilkosa-kulonbseg-a-szomorusag-es-a-depresszio-kozott.html

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://7koznapi.blog.hu/api/trackback/id/tr8412387321

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gatti979 2017.03.31. 19:48:20

Nagyon - nagyon jó írás.

Almandin 2017.03.31. 20:29:33

Felmerül a kérdés: mivel időnként mindenki szokott szomorú lenni, valamint a jókedvről nehéz megítélni, tettetett-e, vagy valódi, felismerhető-e ez egyáltalán a kívülállók számára? Hiszen a klinikai depresszió és a boldogtalanság között is gyakran szűk a határvonal.
Mivel a fent leírt tünetek (ingerlékenység, megjátszott öröm, evés-és alvászavarok, filozofálgatás) nem depressziósokra is jellemző lehet, egyedül az lehet biztos jele ennek, ha valaki segítséget kér. Sajnos még sokan nem veszik komolyan, ha valaki depresszióra panaszkodik, pedig az egyértelmű tünet. Különösen, ha olyan ember panaszkodik depressziós tünetekre, aki nem nyavalygós típus.

Brix 2017.03.31. 20:32:08

Csak az a baj, hogy a depresszió nem gyógyítható jól, mert leginkább az agyi ingerületátvivő hormonok hiánya okozza, ezért nem tudunk megbírkózni úgy a problémákkal, mint a többi ember...

exterminador 2017.03.31. 20:36:52

Ha nálam depressziósabb embert tudtok mutatni, megemelem a kalapom.

Almandin 2017.03.31. 20:48:56

@Brix: Remélem, hogy évtizedeken belül meglesz a megfelelő terápia, olyan, aminek nincsenek veszélyes mellékhatásai, mint sok mai gyógyszernek, és végleg ki lehet majd gyógyulni belőle. Addig is jobbulást kívánok!

Nico 1 2017.03.31. 20:55:53

Én leküzdöttem a depressziót. Minden reggel egy 5 perces hideg zuhany, és mindjárt meghozza a jó hangulatot az egész naphoz. Ahelyett, hogy tespednél a meleg ágyban, és sajnáltatnád magad.

Almandin 2017.03.31. 21:16:40

@Nico 1: Olvass kicsit utána, hogy milyen a valódi depresszió. Ők nem azért tespednek az ágyban, mert sajnáltatni akarnák magukat, hanem mert valóban nem bírnak felkelni, a depresszió elszívja az életenergiájukat. Te itt burkoltan lustasággal vádolod a betegeket, és azt hiszed, hogy ez a betegség elmúlik csupán attól, hogy akarja a beteg. Nos, nem. Sőt, ha a beteg családtagjainak olyan a mentalitása, mint neked, akkor akár még öngyilkosságba is hajszolhatják a beteg családtagot (amit persze szintén jellemhibának könyvelnek el, és a halottat hibáztatják).

agarik 2017.03.31. 21:23:49

"Vannak, akik bejelentkeznek orvoshoz vagy terapeutához is, de közülük már csak kevesen jutnak el az első találkozóig." - és bizony sokszor előfordul hogy ez nem a bejelentkezőn múlik!

Sunny Days 2017.03.31. 21:57:19

na és, amikor az ember eljut a szakemberig, aki papírra is veti a diagnózist, terápia gyanánt pedig csak annyit mond: "szedje össze magát!"?
utána hova tovább?

2017.03.31. 22:10:56

@sunny_days: a legközelebbi vonat alá. Segítséget ne várj! Senkitől.

2017.03.31. 22:12:16

@Almandin: és milyen jó, mikor valakivel évek óta együtt élsz és az is csak ezt szajkózza...

2017.03.31. 22:14:10

@Nico 1: ez egy komplett bullshit. A rosszkedvet tudtad legyűrni, az nem depresszió.

_Molly 2017.04.01. 12:21:55

A cikkben nem esik szó arról a problémáról, hogy a pszichoterápia nagyon drága (1-1 ülés többezer forint), és gyakran évekig tart. TB-re nem jár.
És arról sem, hogy pszichoterápiára csak azoknak érdemes elmenniük, akiknek a verbális kifejezőerejük átlag feletti.

Ennélfogva egy minimálbéren (vagy az alatt) élő iskolázatlan embernek erre szinte semmi esélye. Nekik csak a gyógyszeres kezelés segíthet, de annak a hatása is nagyon lassan alakul ki, ezért könnyen érezhetik azt, hogy az sem segít rajtuk

Értem én a cikk konklúzióját ("Amennyiben úgy érezzük, hogy a fenti jelekben magunka ismerünk (..), fontos a segítségkérés, illetve a segítségnyújtás."), de esetleg érdemes lenne részletezni azt is, hogy UTÁNA mi történik, mi várható, milyen eredményre lehet számítani.

2017.04.01. 13:21:18

@_Molly: TB-re nem jár? Ezt ki mondta? Mikor kórház után felkerestem a kerületi rendelőt, az orvos oda irányított és egy szóval sem említette, hogy fizetős lenne.

aranea 2017.04.01. 13:58:49

@_Molly: Számból vetted ki a szót! Az elmúlt 25 évben 8 helyen próbáltam segítséget kérni, 2 doki próbálkozgatott ilyen-olyan gyógyszerekkel (teljesen hatástalanul) - más lehetőség híján 1 évig jártam fizetősre (látszata semmi), de tovább nem tudtam finanszírozni. A magam részéről reménytelennek tartom a helyzetet, és az ilyen okos cikkírókra szívesen ráborítanám a monitort. Meg azokra is, aki szerint "kapjam maga össze". Mit várnak ezek? Húzzam fel a bugyuta maszkjukat, és hirdessem, hogy "hű de jól érzem magam"? Csak azért, hogy elégedettek legyenek?

2017.04.01. 16:29:42

A depresszió nem betegség, hanem egy állapot, ami két tudatszint közötti utat jelent. Aztért tarják betegségnek, mert csak ebben a pénz által uralt világban gondolkodnak és a depresszió pont annak jele, hogy csak ezzel nem vagy megelégedve. Tulajdonképp a lelked hisztizik, ha rém egyszerűen akarom mondani. Önerőből úgy lehet ebből kijönni, ha az ember elkezd gondolkodni és témáról témára haladva megpróbálja nem átverni önmagát, hogy mi mennyire fontos az életében. A haladást úgy lehet megfigyelni, ha figyeljük a remegést a lábunkban, mert ha az értékrended helyre teszed, akkor már nem fognak problémát okozni mások álmai. A depresszióta azt szoktam mondani: valamikor el kell kezdeni kijönni belőle. Mikor, ha nem most?
www.lucky-boy.eu

2017.04.01. 17:06:37

@István Zsolt: megszólakt a szakértő. Köszönjük.

Almandin 2017.04.01. 22:22:49

@István Zsolt: Mi ez a két tudatszint? Megint valamilyen ezoterikus katyvasz?

_Molly 2017.04.02. 16:28:26

@hullajelölt88:
Pszichológushoz utalhat, persze, olyan van TB-re. De az NEM pszichoterápia!

_Molly 2017.04.02. 16:39:40

@Almandin:
Vagy scientológus a pasas. Azok tagadják az összes pszichés betegséget, főleg a depressziót.

2017.04.02. 18:22:25

@_Molly: akkor miért adott egyéni pszichoterápiára szóló jelentkezési lapot?

_Molly 2017.04.03. 23:34:30

@hullajelölt88: "akkor miért adott egyéni pszichoterápiára szóló jelentkezési lapot?"

Utánanéztem, mert engem is érdekelt, és ezt az infót találtam:

"Magyarországon nagyon kevés helyen érhető el társadalombiztosító által finanszírozott pszichoterápia. Azért nem lehetetlen: egyes kerületi ideggondozókban és nevelési tanácsadókban dolgozik pszichológus, pszichoterapeuta vagy családterapeuta, akinek a segítségét tajkátyával igénybe vehetjük.

Budapesten néhány tb-finanszírozott pszichoterápiás osztály és ambulancia is működik, például a Tündérhegyen, a Thalassa-házban vagy a Semmelweis Egyetem több tanszékén is van. Ezeken a helyeken általában hosszú várólistákra kell számítani.

A pszichoterápiák túlnyomó többsége azonban jelenleg itthon magánpraxis keretében található meg. Pszichoterapeuták nevét és elérhetőségét legkönnyebben a pszichoterapeuta szaknévsorból tudhatjuk meg.
Az árak változók, átlagosan 8-10 ezer forintba kerül egy-egy pszichoterápiás ülés, de sztárterapeuták ennél lényegesen többet is kérhetnek"

Szóval - attól függően, hogy hol laksz - lehet, hogy neked szerencséd van/lesz.
De azt tudnod kell, hogy egy szimpla dumcsizás a kerületi pszichológussal, nem ugyanaz, mint pszichoterápiára járni egy olyan szakemberhez, aki nagyon-nagyon sok pénzt költött a saját továbbképzésére és a pszichoterapeuta szakvizsgája megszerzésére.
Nyilván ezért van, hogy az utóbbi, többéves plusz tanulást és szakvizsgát bevállaló szakemberek többnyire pénzért vállalják a kezeléseket. Végül is valahol meg kell térülnie a befektetéseiknek.

átlagjulis 2017.10.28. 15:00:21

Nagyon jó ez a cikk és meglepődve láttam, hogy minden pontja igaz rám, így gyorsan ki is töltöttem a kérdőívet ("súlyos mértékű depresszió"). Tudom, hogy ez nálam nem a semmiből jött, hanem a mostani élethelyzetem kísérője...akkor most ez betegség?!? Inkább csak realistán látom világomat és talán ez most a logikus reakcióm. Szerintem sokan vagyunk így és mit tudna egy pszichológus ilyenkor segíteni? Valószínűleg semmit. A linkelt poszt is tetszett és remélem, hogy így is van, "kritikus helyzetben megfontoltabb döntést" tudok hozni így depisen :).

Andaxin 2017.10.29. 02:21:51

A teszt szerint közepes mértékű a depresszióm. Érdekes mert a doki szerint is, és időnkénti pánik roham szindróma is súlyosbítja. Szóval mondhatni a teszt jó.

M. Steinbach Annamária 2017.11.01. 16:50:54

@átlagjulis: Örülök, hogy írt. Az életben előfordulnak olyan mély és igen nehéz időszakok, amikor a lelkünkben zajló folyamatok fizikai szinten is megjelennek, és ilyenkor találkozunk a depresszió jól ismert, nyomasztó tüneteivel. Szakemberhez akkor érdemes fordulni, amikor ezek a tünetek hosszabb távon is negatívan befolyásolják életünket, esetleg igen nehéz erőfeszítésbe kerül elvégezni napi teendőinket. Amikor egy aktuális, nehéz élethelyzetben vagyunk, teljesen normális, hogy mélyen érezzük magunkat, kivonjuk magunkat a "normális" kerékvágásból, ez testünk és lelkünk együttes reakciója. Azonban a depresszió olyan, mint huzamosan oxigénhiányos környezetben élni. Próbálunk nagyokat lélegezni, de valami meggátol bennünket, talán magunk sem tudjuk egy idő elteltével, hogy mi. Ehhez az állapothoz azonban hozzá lehet szokni, de attól még nem lesz kellemes, sőt. Szóval ha az akut helyzet elmúlik, és még mindig tart ez az állapot, akkor érdemes találkozni egy szakemberrel akár néhány alkalommal is. Ők azok, akik a lehető legtöbb élethelyzettel találkoztak már, és tanácsaik sokat segíthetnek. Szép napot kívánok, és még több kitartást! Üdv, Annamária

M. Steinbach Annamária 2017.11.01. 16:51:39

@Andaxin: Köszönjük a megerősítést! Szép napot!

Dr. Kovács Tibor · http://gyogynovenyek.info 2018.02.08. 21:14:24

A depresszió ellen egyik leghatásosabb gyógynövény az orbáncfű. herbcaps.com/hu_HU/webshop/home/49/orbancfu-kapszula.html
Az orbáncfű tea vagy kapszula formájában is fogyasztható. Nem okoz függőséget és a hatását több kutatási eredmény is megerősítette.

2018.02.09. 10:03:49

@Dr. Kovács Tibor: persze még véletlenül sem vagy egy retkes spammer, ugye?

2018.02.09. 10:07:49

@Dr. Kovács Tibor: persze még véletlenül sem vagy egy retkes spammer, ugye?

Roland László Tóth 2018.02.11. 15:45:22

@Dr. Kovács Tibor: Köszönöm a hasznos információt, eddig nem hallottam az orbáncfűről,
süti beállítások módosítása