Cica vagy kutya? A személyiséged elárulja!
2017. május 17. írta: Vén Betti

Cica vagy kutya? A személyiséged elárulja!

A házi kedvencek sokaknál ma már a családtag szerepét tölti be. Elsőre azt gondolnánk, hogy a véletlenen múlik, vajon cicát vagy kutyát választunk háziállatnak. Felmérések azonban bizonyítják, hogy a választás szoros összefüggésben áll személyiségünkkel.

shutterstock_15484942-1837.jpg

Az állattulajdonosok közötti beszélgetésekből egyértelműen kiderül, hogy vannak tipikusan cicás és kutyás gazdik. Sokan teljesen kizárólagosan saját preferenciáikat tekintik elsődlegesnek, legyen szó akár  a kutyákról, vagy a macskákról: a másik faj ostoba. Közvélemény-kutatások alapján úgy tűnik, hogy a macskákat sokkal könnyebb gyűlölni. A megkérdezettek 15%-a nem szereti a macskákat, míg ez a szám a kutyák esetében 2%.  

Okkal feltételezhető az emberek személyiségbeli különbsége.

Kutyák és cicák régen és most

10490036735_22d4eae06a_b.jpg

Természetesen a macskák és az emberek között mindig más volt a kapcsolat, mint a kutyák és az emberek között.

A kapcsolat mai napig tükrözi azokat a viselkedéseket, amelyek az állatok háziasítása előtti időkből fennmaradtak. A „prérin” nevelkedő macskák általában magányos vadászok voltak, akik főként éjszaka fogták a zsákmányt.

Ezzel ellentétben a vadon élő kutyák társas csoportokban, falkákban dolgoztak, akik hajnalban/alkonyatkor vadásztak. A 21. századi háziasított, domesztikált kutyáknak szükségük van a mai napig szociális kapcsolatokra, egy gazda/család nélkül boldogtalanok. A kutyák gazdájuk mellett érzik magukat biztonságban, részt vesznek annak tevékenységében, mellette vannak, ha épp magányosnak érzik magukat, vagy játszani van kedvük.

farkasok10.jpg

A macskák viszont gyakran láthatatlanok napközben, sokszor csak este jelennek meg, az etetés idején. Ők is játszanak olykor-olykor a gazdáikkal, de érdeklődésük korlátozott. Többnyire néhány perc után megunják a játékot, és elvonulnak. A kutyák viszont gyakran játszanak, képesek órákig visszahozni az eldobott labdát, a gazda az, aki sokkal hamarabb megunja a játékot. 

A kedvtelésből tartott állatok sok mindent elárulhatnak a gazdi személyiségéről. Kutatás bizonyította, hogy jelentős különbségek vannak a fő személyiségjegyekben - attól függően, hogy a gazda kutyás vagy macskás.

 A lelkiismeretesség           

A kutyák természetüknél fogva sokkal barátságosabbak, mint a cicák, ezért azt várjuk, hogy a kutya szerelemesei sokkal szociálisabbak. Az eredmények szerint a kutyások általában 15%-kal extravertáltabbak és 13%-kal elfogadóbbak. Ráadásul a kutyások 11%-kal lelkiismeretesebbek, mint a cicások. A lelkiismeretesség magában foglalja általánosan az önfegyelem betartását, a feladatok elvégzését, a célok megvalósítását. Összességében ez a tulajdonság sokkal inkább a tervezett, mint a spontán viselkedést jelöli.

maxresdefault.jpg

 A nyitottság

A cicás gazdik 12%-kal neurotikusabbak, de 11%-kal nyitottabbak, mint a kutyások. A nyitottság alatt a művészeteket, az érzelmeket, a kalandot, kreativitást, kíváncsiságot, a szokatlan ötleteket és a sokrétű tapasztalatot értjük. A magasabb nyitottsággal bíró személyeknek nagyobb valószínűséggel kell szembenézniük a kevésbé hagyományos nézetekkel, míg az alacsonyabb nyitottságú kutyás gazdik konvencionálisabb, hagyományosabb érdeklődéssel rendelkeznek.    

Érdekesség, hogy azok a gazdik, akiknek kutyájuk is és macskájuk is van, olyan személyiségbeli jellemzőkkel bírnak, mint akiknek csak kutyájuk van.

  • A cicatulajdonosok egyharmada nagyobb valószínűséggel él egyedül, és kétszer valószínűbb, hogy lakásban élnek.
  • A házasság, a családi/kertes ház és a gyermekek mind olyan faktorok, amelyek nagyobb valószínűséggel jellemzik a kutyatulajdonosokat, mint a cicásokat.
  • Egy egyedül élő szingli nő nagyobb valószínűséggel él cicával.
  • Azok a felnőttek, akik gyermekkorukban cicával nőttek fel, 47%-ban él ma is cicatulajdonosként, míg akik kutyákkal nőttek fel, azoknak csak 11%-a él ma cicával.

 A házi kedvencekkel rendelkezők személyiségéről eddig feltárt jellemzőket a legújabb kutatások is megerősítik.

exercise.jpg

 A csak cicás gazdik: 

  • sokkal introvertáltabbak, magányosabbak,
  • meglehetősen hűvösek (kevésbé barátságosak és nehezebben alkalmazkodnak)
  • kevésbé dominánsak: szerényebbek, félénkebbek, nem agresszívek, kevésbé öntudatosak
  • jobban bíznak másokban
  • korrektek
  • szentimentálisak, függetlenek, önállóak

 
A kutyatulajdonosok sokkal szociálisabbak, barátságosabbak, interaktívabbak, elfogadóbbak, kötelességtudóbbak szemben a cicásokkal (kizárólag macskapártiak), akik befelé fordulóbbak és kevésbé barátkozóak.

Előítélet nélküli játék

john-moisant-and-mademoiselle-fifi.jpg

Ezekkel a személyiségprofilokkal érdekes és izgalmas játszani. Pl. meg tudjuk jósolni, hogy az egyedi és kreatív írónak, Edgar Allen Poe-nak ,akiről feltételezzük, hogy szentimentális és művészi attitűddel rendelkezett, nagy valószínűséggel cicája volt. Ezzel szemben Ringo Starr, aki szórakoztató, társaságkedvelő zenész, valószínűleg „kutyásember” lenne. Ez egy érdekes játék, hogy lássuk, milyen jól illeszkednek ezek a személyiségprofilok a kutyásokhoz és a macskásokhoz. 

 

 A két típus összehasonlításában a legegyértelműbb különbség a következő kérdésnél vált nyilvánvalóvá. A csak cicásokat megkérdezték, hogy ha ajándékba kapna egy kölyökkutyát és minden feltétel (elegendő lakótér, semmi külső akadályozó tényező) rendelkezésére állna, megtartaná-e? Ezt a kérdést hasonlították össze a csak kutyásoknak feltett kérdéssel, ők mit gondolnak arról, ha ajándékba kapnak egy cicát. A macskatulajdonosok több, mint kétharmada azt mondta, hogy nem tartanák meg a kutyát, mígnem ugyanannyi kutyatulajdonos mondta azt, hogy befogadná a cicát a háztartásba. Vajon mi okozhatja ezt a nagy különbséget a cicások és a kutyások között?

 Ha tetszett a cikk és szeretnél hasonlóan érdekes témákról olvasni, kövess minket a Facebookon!

 Forrás:

  • https://www.psychologytoday.com/blog/canine-corner/201002/personality-differences-between-dog-and-cat-owners
  • http://csiribusz.blog.hu/2016/03/21/szuperfarkasok_szuperfalkak
  • https://www.bostonglobe.com/magazine/2015/06/02/which-are-better-dogs-cats/AI4Y6IPgjY15lVaCh2RWhO/story.html
  • http://www.westlake-tx.org/Calendar.aspx?EID=447

 

A bejegyzés trackback címe:

https://7koznapi.blog.hu/api/trackback/id/tr7612511907

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

11110000 2017.05.18. 14:37:40

Javasolnám az extravertált (ami magyarul extrovertált) szó jelentésének tanulmányozását.
A kettő ugyanis ellentmond:
"kutyások általában 15%-kal extravertáltabbak"
"A cicás gazdik ... 11%-kal nyitottabbak"

Hiába no, a lopáshoz (más cikkének angolból ellopásához) is kell ész.
Ezt itt most nem tapasztalhattuk.
A szar minőségről nem is beszélve.

Mellesleg a cica és a macska nem teljesen szinonimák. Kár, hogy a szerző túl hülye a magyar nyelvhez. Is.

amado 2017.05.18. 15:02:54

A tudományos hitelesség legkisebb igénye nélkül, csupán szubjektív tapasztalataimra alapozva bátran jelentem ki: a macskás nők flúgosak.

tena_lady 2017.05.18. 15:29:34

A nyulat, tengerimalacot, patkányt, hörcsögöt, stb. vagy valamilyen madarat, hüllőt vagy halat tartók személyiségéről nincs kutatás?

Vén Betti 2017.05.18. 19:02:35

@11110000:

Kedves 11110000!

Tudtommal a magyar nyelvben az extrovertált és az extravertált kifejezés ugyanannyira használatos, és a jungi pszichológiát alapul véve a szakirodalom számtalanszor extravertáltként nevezi meg ezt a fajta viszonyulást (lsd. Mirnics Zsuzsanna: a személyiség építőkövei, elérhető interneten).
Az extravertáltság-nyitottság problémának a feloldása pedig a Big Five személyiségmodellben keresendő, amely egyértelműen definiálja a két fogalmat:
- Extravertált: az emberek szociális nyitottságát, társas viselkedését, határozottságát és vezetői készségeit takarja. Kapcsolatban áll vele a dominancia és a státuszvágy.
- Nyitottság: azt mutatja meg, hogy a személy mennyire fantáziadús, kíváncsi, nyitott-e az új tapasztalatokra.
A két faktor között valóban lehet együttjárás, de nem azonos a jelentésük.

Lopás, vagyis plágium akkor merül fel, ha a szerző más gondolatait veszi át úgy, hogy azokat sajátjaként tünteti fel, és nem jelöli meg a forrást. Ebben az esetben nem történt ilyen, hiszen a cikk végén szerepel a forrás, és egyetlen mondatban sem fogalmaztam úgy, hogy azt hihetnénk, a saját kutatásomról van szó. A minőség ízlés dolga, ezzel vitatkozni nem lehet. Mindenki eldönti, hogy mi az, ami tetszik, és mi az, ami nem.

A cica és macska hozzászólásra valóban mondhatjuk, hogy akkor miért nem kutyus és cica, vagy kutya és macska, ugyanakkor szerintem ez nem befolyásolja érdemben a tartalmat.

Üdv.,

VBetti

kkn 2017.05.18. 20:31:07

Bármilyen szabadtéri állatot családinházban tartnék, lakásban még macskát sem.
Amúgy családi háznál a kutyához kell némi szorgalom, foglkozni vele, takarítani utána. A macska lusta embereknek ideális. Majdhogynem önellátó, nincsen vele igazából gond, egyszer kap kaját, de akár magának is szerezhet.

Zoltán Géza László 2017.05.18. 20:42:05

Tudományos kutatás ide vagy oda, minden általánosítás sántít! A kivétel erősíti a szabályt, a felállított %-os arányok bizonyítékként is ezt támasztják alá. Személyes és filmes, irodalmi tapasztalatok alapján is számomra az tűnik elfogadhatónak, hogy a cicás (macskás) és kutyás gazdák között a bizonyítottnak vélt különböző személyiség jegyek egyaránt előfordulnak. Az meg, hogy ki milyen állatkát fogad be, sokszor a véletlen is múlik, mert ha valaki általában szereti az állatokat, az nem fogja az utcán hagyni, elpusztulni a kóbor állatot. De: amíg egy cica jól el van egy panel lakásban is, egy (nagy testű) kutya számára az igazán megfelelő környezet egy családi ház udvara, ahol szabadon mozoghat a nap minden órájában. Ezért aki igazán szeretne boldog, elégedett kisállatot a környezetében, családtagként kezelve azt, a lakáskörülményeit, állattartásának lehetőségeit( szabadideje, elfoglaltsága stb.) is figyelembe veszi, amikor arról dönt, kutyust vagy cicát válasszon!

]{udarauszkasz 2017.05.18. 20:45:07

@kkn: Tisztitottal mar macskaalmot? Azonkivul a macsesznak is vannak bajai, megfazhat, ferges lehet, depis, stb. Annyi kulombseg van csak, hogy a kutyit ki kell vinni, a macskoszt nem. Egyebkent en inkabb macskas vagyok, ferfi letemre, a felesegem inkabb kutyas.
A kreativitast, nyitottsagot alairom a macskasoknal, engem se erdekel, hogy ki mit mond, ha a szemem, lelkem maskepp latja. Utananezek a dolgoknak, ha ufo, akkor ufo. Ha gentechnika, akkor gentechnika. Nalam nincs 100% hit, vagy 100% tudas, a ketto kozott viszont millionyi arnyalat, es szin letezhet. Lehet, hogy valamit latszolag 100%ban tutira vagok, aztan a kovetkezo pillanatban kiderulhet, hogy az a lampa nem is kek, hanem piros...

Duplaxiii 2017.05.18. 21:11:02

Miről beszélünk? Macska nem férfinek való! max háznál, de kint!
A macska egy öntörvényű lény, minden tette hazug. Amikor kell neki valami, kedveskedik, dörgölőzik, ha megkapja, farkát felcsapva elvonul és szarik rád!
Pontosan mint a nők! De szaporodnunk kell, így a nőket mégsem tarthatjuk a kerben...

MagasMacska 2017.05.18. 21:42:35

Ezt a marhaságot! Mindenki olyan állatot választ a lehetőségek közül, amelyiket szeretne. De az, hogy a lakásban lakó egyedül élők jobban szeretik a macskát - na ne. Belegondolt a kedves blogger, hogy egy macska egyedül is eltölt egy estét, de egy kutya nem? Vagy hogy a kertes házban lakók kutyát szeretne. Hát persze. Ott van hely egy kutyának. És jó, ha van, aki ugat. Gondolkodni kéne.

Almandin 2017.05.19. 00:09:59

@tena_lady: Nekem a kedvenceim a macskák és a kígyók. De szeretem a kis rágcsálókat is-egér, patkány, hörcsög. Imádom még a vadkacsákat és a varjakat is.
A macska és a kígyó közös pontja, hogy kecses.
A kutyák közül szeretem a kis, jópofa, szőrös állatokat-pincsi, tacsi és társai. A pitbullokat és más agresszív fajtákat utálom. A többi semleges.
Van egy cikk, amit néhány napja egy másik oldalra linkeltem, mert nagyon jó alapjában véve, de azzal nem értek egyet, amit az egzotikus állatok kedvelőiről ír. Én is szeretem a kígyókat, de nincsenek a lakásom falain levágott macskafarkak:
www.kapcsolattartas.hu/single-post/2015/07/13/Zaklat%C3%A1s-mindig-a-nyomodban-8-a-pszichopata-%C3%A1llarca
süti beállítások módosítása