A vasárnapi szindróma
2017. augusztus 27. írta: Vén Betti

A vasárnapi szindróma

Szilvi mesélte: „Tisztán emlékszem gyermekeim középiskolás éveire, amikor először szembesültek vele, hogy a vasárnapból hiányzik az optimizmus, a remény, és az az érzés, amilyen felszabadultan telik a szombat. Szülőként – a gyerekek jóllétét és felügyeletét központba helyezve – nem volt időm a saját munkahetemről gondolkodni. Minden energiámat lefoglalta a gyerekek előkészítése a hétre. Egy vasárnap délután a középső gyermekem bejött a konyhába és azt mondta: „Azt hiszem, vasárnapi szindrómám van, tudjátok, olyan rossz érzésem amiatt, hogy jön a hétfő, és ezt nem tudom megállítani.”

funny-sunday-weekend-school.jpg

Ez volt az a pont, ahol megváltozott a vasárnap íze Szilviben is. Jöttek a vasárnapok, és a ház sokkal morcosabbnak tűnt, függetlenül a kinti időjárástól. A házon belüli hangulat szomorú volt, hasonlított a honvágyra, a szorongásra, a tehetetlenségre.

A vasárnapi szindrómának nevezett jelenség tehát egy hangulatot jelöl. Azt az ellenszenvet írja le, amelyet a hétfői munka-/iskolakezdés miatt érzünk. Ez az érzés hasonlíthat a gyászhoz, amit a hétvége elmúlása idéz elő bennünk.

A jó megoldás: a tünetek kezelése, vagy az ok megszüntetése? 

Sajnos nem sok mindent tehetünk a vasárnapi neurózisként is emlegetett jelenség okának megszüntetéséhez. Legtöbbünk olyan munkakörnyezetben él, amit 5 + 2 napban szerveznek. De például a kiskereskedelemben dolgozók kevésbé, vagy egyáltalán nem ismerik a vasárnapi neurózis jelenségét. Mivel a kereskedelemben a munkabeosztások hétről-hétre változnak, nincs egy állandó, felhalmozódó két nap, ahol megjelenne a másnaptól való szorongás.

Így tehát, amikor a hétköznapi rutin jelentős, két napos leállást biztosít, ki kell találnunk olyan trükköket, amelyek távol tartják tőlünk a tünetek megjelenését.

Győzd le a vasárnapi szindrómát!

1. Pénteken próbáljunk meg mindent elintézni a munkahelyen, amennyit csak tudunk. Tudván, hogy a héten megoldottunk minden nyitott feladatot, csökkentheti a hétfőtől való félelmet és szorongást, amely vasárnap esténként kúszik belénk. Emellett a péntek délutáni, 5 órás tiszta, rendbe tett íróasztal szintén jobb hétkezdéshez vezethet hétfőn reggel 8:00-kor.

zh4heqbasgktnnwqr4ur.jpg

2. Szülőként ösztönözzük gyermekünket arra, hogy készítsen tervet az elvégzendő feladatokról. Bármivel is szeretné tölteni a hétvégét (rajzfilmek, videójátékok) érdemes a vasárnapi kötelezettségekből áttenni egy kicsit szombatra, csökkentve az esetlegesen fellépő vasárnapi szorongást.

3. A kialakított rutinok megnyugtatóak lehetnek, de ha ezek a rutinok vasárnap délután a hét előkészítéséről szólnak, érdemes változtatni rajtuk! Minden olyat, ami megoldható, – a hétfői ebéd becsomagolását kivéve – érdemes előre megcsinálni. Például iskolatáskába való bepakolást tegyük vasárnap reggelre.

4. Minden vasárnap legyen 1 óránk, amit valamilyen szórakozással/kikapcsolódással/zenehallgatással töltünk. Ez lehet családi esemény is, kipróbálhatunk egy új receptet, vagy számítógépes játékot, hallgathatunk egy jó zenét, táncolhatunk rá. Vegyünk egy mentális egészségügyi szünetet, és csináljunk valami mulatságosat!

5. Aludjunk egy nagyot, feküdjünk le időben!

Azt nem tudjuk megakadályozni, hogy a vasárnapok ne jöjjenek, és azokat ne a hétfők kövessék. Csak a hozzáállásunkon tudunk változtatni – ez pedig egyéni döntés kérdése.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél hasonlóan érdekes témákról olvasni, csatlakozz hozzánk Facebookon!

Forrás:

https://www.psychologytoday.com/blog/lifetime-connections/201510/sunday-syndrome-mourning-the-weekend-got-away

A bejegyzés trackback címe:

https://7koznapi.blog.hu/api/trackback/id/tr9212782746

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Peetee 2017.08.28. 15:35:14

Van egy hatodik pont is, ami megoldás lehet: pluszmunkát, második-harmadik műszakot kell vállalni, és akkor nincs hétvége, viszont lesz több pénz a zsebben. :) A kereskedelemben tényleg nincs ilyen, ott inkább a szabad hétvégének örülnek az emberek amikor összejön, hogy szo-vas együtt van a család, vagy otthon lehet végig a gyerekekkel...stb.
süti beállítások módosítása