Titkon önimádó vagyok? - a rejtett nárcizmus tesztje
2018. január 02. írta: M. Steinbach Annamária

Titkon önimádó vagyok? - a rejtett nárcizmus tesztje

A nárcizmusnak van egy nagyon is atipikusnak tűnő formája, a rejtett nárcizmus. Ők azok, akik belül tökéletesnek és mindenkinél jobbnak vélik magukat, de nem tudnak kibontakozni, így többnyire passzív-agresszív módon környezetüket rombolgatják. A következőkben a rejtett nárcizmus szélsőséges megnyilvánulási formáját fogom bemutatni, amely látszatra teljesen eltér a közhiedelmekben élő grandiózus típustól, mégis pontosan ugyanolyan kártékony. A kettőben a legfontosabb közös pont az önimádat, a felsőbbrendűség érzése. Viszont míg a grandiózus nárcisztikus személy önmagát nem fél exponálni, addig a rejtett nárcisztikus ember sérülékeny, hiper-szenzitív, védekező, szorongó, traumákra fokozottan érzékeny.

A rejtőzködő nárcisztikus személy tele van kielégítetlen vágyakkal, grandiózus fantáziákkal, ahol ő a világ közepe. Vágyai azonban nem valósultak meg, ezért önbizalom-hiányos és ritkán kezdeményező. Bár ugyanúgy rosszul viseli a kritikákat, mint a grandiózus típus, ritkán áll ki magáért, inkább görcsösen bezárkózik, és jobb híján dühöng.

Az értéktelenség és szégyenérzet állandóan jelen van az életében, és folyamatosan kételkedik magában, viszont ezt az érzést igyekszik palástolni. Attól fél, hogy ha lelepleződik, akkor teljesen össze fog omlani. A taktikája pont ezért az, hogy olyan embereket gyűjt maga köré, akiket értéktelenebbnek, gyengébbnek tart, és így minimalizálja annak lehetőségét, hogy felfedik hiányosságait. 

A leginkább irritáló dolog az számára, ha közelében valaki többet ér el, mint ő. Erősen neheztel azokra, akik birtokolnak olyan javakat, amikre ő mindig is vágyott.

A grandiózus nárcisztikussal ellentétben a rejtett nárcizmus (ahogy neve is utal erre) nagyon sokáig nem észlelhető, mivel a szerény, visszafogott, félénk viselkedés elfedi a hatalomra, dicsőségre, elismerésre irányuló, fáradhatatlan vágyakozást. Ha valaki megismer egy ilyen embert, előbb gondolja, hogy hiperérzékeny, mint azt, hogy nárcisztikus.

A kapcsolataiban pontosan ugyanolyan, mint a grandiózus nárcizmus képviselői, mivel partnerüket alacsonyabbrendűnek gondolja, akik képtelenek felérni az ő szintjére. Nehezen tartja fenn sokáig érdeklődését egy dolog iránt, ezért depresszióra különösen hajlamos. 

A nárcizmus napjaink lényeges jelensége. Nap mint nap találkozunk személyekkel, munkatársakkal, családtagokkal, akiknél azt érezhetjük, hogy az általa sugárzott önelégedettség már-már a mi hátrányunkra is válhat. Ne feledjük, az önbizalom még nem nárcizmus, így nem érdemes rémeket látni egy nyomulósabb, önérvényesítő ismerősüknél, viszont ez nem azt jelenti, hogy ne kellene mindig nyitott szemmel járni. Hiszen nem az a fontos, hogy a másik hol áll a nárcizmus skálán, valójában az senkit sem érdekel. Nekünk egy dolgot fontos szem előtt tartani: hogy mi képesek vagyunk-e valaki mellett élni anélkül, hogy sérülnénk?

Hogyan ismerjük fel magunkban vagy másban a nárcisztikus vonásokat? A rejtett nárcizmus felismerése nem egyszerű feladat, mivel ahogy erre neve is utal, a benne élő elbújik az emberek elől. Ennek felmérésére az alábbiakban adunk egy tesztet, amely kitöltéséhez ősziteségre és elnéző attitűdre bíztatunk mindenkit. Ne feledjük, önmagunk szeretete emberi létezésünk egyik építőköve, így rossz semmiképp sem lehet. A probléma mindig az extrém megnyilvánulásoknál kezdődik, mikor más emberek sérülnek a túl nagy ego miatt.

Ha érdekel a pszichológia közérthető nyelven, csatlakozz hozzánk a 7köznapi pszichológia Facebook oldalán 

 

Teszt forrása:

Krogerus, M., Tschappeler, R. (2014). Tesztkönyv, HVG könyvek.

 

 

https://www.tryinteract.com/share/quiz/5a4396f74af77200140ea203

A bejegyzés trackback címe:

https://7koznapi.blog.hu/api/trackback/id/tr3613543621

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása