7köznapi 1perces: A rettegés karcsúsít: hány kalóriát égetsz el egy horrorfilm alatt?
2018. augusztus 26. írta: M. Steinbach Annamária

7köznapi 1perces: A rettegés karcsúsít: hány kalóriát égetsz el egy horrorfilm alatt?

Featured Image for Study claims you can burn calories by watching horror moviesKutatók azt találták, hogy egy horrorfilm megtekintése meglepően komoly mértékű kalóriaégetést okoz szervezetünkben. Talán hihetetlennek hangzik, de tudományos kísérletek bizonyítják, hogy egy félelemben eltöltött, egész estés filmnézés annyi energiától szabadít meg, amennyit egyébként egy bő félórás mozgással égetnénk el.

A kutatás nem számít áttörő eredménynek tudományos értelemben, mivel köztudott, hogy a magas adrenalin szint és a felgyorsult pulzus megemelkedett energiaszükségletet eredményez a szervezet számára, ugyanakkor az egyszerű kutatás érdekes kísérleti elrendezése miatt pillanatok alatt ismertté vált azáltal, hogy a horrorfilmek nézését tudományos megvilágításba helyezte. 

A 2012-es kísérletben a Westminster Egyetemen azt tanulmányozták, hogy miképp reagál a szervezet egy 90 perces adrenalin löketre. Azt találták, hogy minél félelmetesebb egy film, annál több kalóriát éget el közben a szervezet. 

A londoni egyetem kutatója, Dr. Richard Mackenzie beszámolója szerint a kutatás során 10 félelmet keltő filmet használtak. A kísérleti személyeknél a szívritmus gyorsulásával együtt megemelkedett adrenalin szintet mértek, amely kiváltója a tartós ijedtség, pontosabban a stressz volt. Ez összességében csökkent étvágyat, felgyorsult bazális metabolizmust (alapanyagcsere növekedést), s ezáltal nagyobb mértékű kalóriaégetést váltott ki. Nem csoda, hiszen közel másfél órán keresztül szervezetünk olyan "harcolj vagy menekülj" állapotba kerül, ahol az energiát egy esetleges támadásra való felkészülésre használja fel.

Study Shows Watching Horror Films Can Actually Help You Lose Weight

És hogy melyik az a film, amelyet a leghatékonyabb fogyasztó hatásúnak találtak?

Az 1980-as pszichothriller, a Ragyogás a mérések szerint 115 perc alatt 184 kalóriát éget el. Az érdeklődőknek íme mind a 10 film, amelyet a kutatás során használtak ingeranyagként. Véleményem szerint ha valaki kíváncsi arra, hogy egy-egy film mennyire félelmetes, ennél pontosabb rangsorolást aligha lehet készíteni, mivel lényegében azt mutatja, hogy mekkora stresszhatást vált ki átlagosan.

  1. Ragyogás: 184 kalória
  2. A cápa: 161 kalória
  3. Az ördögűző: 158 kalória
  4. Alien: 152 kalória
  5. Fűrész: 133 kalória
  6. Rémálom az Elm utcában: 118 kalória
  7. Parajelenségek: 111 kalóriA
  8. A texasi láncfűrészes: 107 kalória
  9. Ideglelés: 105 kalória

A korrektség érdekében  -bár a legtöbb helyen ezt nem említik- a kutatásról el kell árulnom, hogy attól eltekintve, hogy az eredmények logikusak, érdekesek és feltehetően a valóságban is megállják a helyüket, a módszertan mégis több sebből vérzik. A kísérletet mindössze tíz személlyel végezték el, a fogyás mértékét nem igazolták hosszútávú megfigyelésekkel, emellett nem ismételték meg a kutatást, így az eredményeket sem validálták. Így tehát, aki szívesen tölt el megemelkedett stresszben másfél órát, számolhat az izgalom sokaknak talán nem éppen negatív hatásával is, a kalóriaégetéssel, azonban a fogyás megbízható módjának továbbra is a sportolást javasolnám annak pozitív fizikai és pszichés hatásaival együtt.

 

Ha érdekel a pszichológia közérthető nyelven, csatlakozz hozzánk a 7köznapi pszichológia Facebook oldalán.    

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://7koznapi.blog.hu/api/trackback/id/tr3214204237

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mária HenGau 2018.08.29. 13:53:03

Na ez nálam nem igaz sajna, mert akkor lehet (elvileg), csont és bőr kéne, h legyek. :(
-
:D
süti beállítások módosítása