Beteges alkoholfogyasztás, alkoholos betegség: a patológiás részegség
2018. november 18. írta: M. Steinbach Annamária

Beteges alkoholfogyasztás, alkoholos betegség: a patológiás részegség

Kapcsolódó képMikor azt terveztem, hogy az alkohol hatásának patológiás oldaláról írok, csupán arra gondoltam, hogy edukációs jelleggel bemutatok egy olyan pszichés betegséget, amiről talán sokan még nem is hallottak. Hiszen nem árt tudnunk, hogy az alkohol van, hogy úgy működik, mint egy ki/be kapcsoló a normális és pszichotikus állapotok között. Ekkor az az ember, aki hajlamos a patológiás részegségre, nagyon kevés szesztől teljesen levetkőzi személyiségét, szinte más emberré válik, és nem tudatosan agresszívan, erőszakosan viselkedik, amely következménye gyakran bűncselekmények elkövetése.

Azonban ebben a cikkben nem mehetek el tisztán amellett a mostanában megjelent hír mellett, miszerint az ismert ultrafutónőt, Makai Viktóriát megtámadó férfit jelenleg kóros részegség gyanúja miatt vizsgálják, s amely egyben megkérdőjelezheti az erőszakos cselekedet hátterében lévő beszámíthatóságot is.

Célom természetesen nem az igazságtevés és nem is a vádaskodás, ugyanis ezt teljes elhivatottsággal végzik azok a szakemberek, akiknek ez a dolguk. Biztos vagyok abban, hogy a kivizsgálás során kiderül, hogy az áldozatul eső futónőt érő, megdöbbentő támadás igazságos elbírálást fog kapni, és ezúton is mihamarabbi felépülést kívánok a testét és lelkét érő sérülésekből. Azonban az eset jól mutatja, hogy egy-egy pszichológiai téma nagyon is lehet hétköznapi azáltal, hogy az életünk része mindez. Nem lehet csupán definiálni jelenségeket anélkül, hogy árnyalnánk azokat, hiszen az élet nem fekete vagy fehér, az ember nem csak egészséges vagy beteg.

Kezdjük az elején.

Milyen egy átlagos részegség?

Kapcsolódó képPersze nem mindegy, hogy miből és mennyit fogyaszt valaki, így itt megpróbálom végigvezetni a folyamatot az első kortytól addig a kortyig, amire már sokszor nem is emlékszik a fogyasztó.

  1. Gátlások csökkenése: ez az az állapot, amiért sokan elkezdenek inni. Egyszerűen úgy érezzük magunkat, hogy a -valósággal ellentétben- egyre jobban tudunk ismerkedni, beszélgetni, humorizálni, mozogni, és csak ritkán jelenik meg ingerlékenység, ugyanis leginkább jó a kedvünk.
  2. Excitatiós stádium: izgalmi állapot, amely már a közepes, majd súlyos fokú ittasságra jellemző. Ilyenkor az ítéletalkotás már nehezebb, a mozgás és mimika nehezebben kontrollálható, minden sokkal élénkebb. Ilyenkor már indulatosabbá is válhat a sokat ivó ember, és ebben a szakaszban fordulnak elő leggyakrabban agresszív cselekedetek. A megváltozott viselkedés hátterében a gátló funkciók feloldódása áll, ami miatt előkerülhetnek olyan elnyomott, elfojtott személyiségjegyek, akár frusztrációk is, amik józanon gondosan kontroll alatt vannak.
  3. Depressziós állapot: itt nem a hétköznapi szóhasználatban is ismert kóros levertségről beszélünk, hanem az alkohol narkotikus hatásáról. A részeg hangulata bár nyomott, ugyanakkor jellemző rá a lelassulás, érzékenység, nehéz felfogás, dülöngélés, beszédakadozás. És ahogy olvassuk az utóbbi szavakat, nem meglepő, hogy ebben a stádiumban igen gyakori a szédülés, émelygés, hányás.
  4. Amikor a szervezet feladja: mivelhogy a részegség valójában a szervezetünk alkoholmérgezésre adott reakciója, így talán túl nagy elvárás lenne az emberi testtől, hogy ne adja fel az ellenállást. Így hát, amikor már teljesen telítődött a magas véralkohol szint miatt, „kikapcsol”. Ez megmutatkozhat elalvásban, tudatvesztésben, kómában, és szélsőséges esetben az alkohol halállal is végződhet. A józanodás során pedig nem ritkán fordul elő részleges vagy teljes amnézia, amely azt jelenti, hogy az illető nem emlékszik az átmulatott éjszakára és akár az azt megelőző eseményekre sem.

Az alkoholfogyasztás melyik szintjén jön a patológiás részegség?

Egyiknél sem! Bár logikusan azt gondolhatnánk, hogy az általam említett 2. stádiumban alakul ki a kóros ittasság, amely agressziót szül, a patológiás részegségre hajlamos személy valójában az első szintig sem jut el, ha alkoholt fogyaszt, ugyanis pár korty után is kialakulhat nála a pszichotikus (valóságvesztéssel járó) állapot. Ugyanakkor a negyedik pontban említett amnézia rendszerint fenn áll náluk, miután felébrednek másnap, visszatérnek saját valóságukba, így nem emlékeznek azokra a tettekre, amiket előtte elkövettek.

Valójában részegségről beszélünk akkor?

Képtalálat a következőre: „részegség”Bár nem egy tipikus lerészegedési folyamat zajlik le, a megváltozott, agresszív viselkedéséért az alkohol (na meg persze az alkohol fogyasztó) tehet. A szesz ilyenkor mint egy facilitátor, átbillenti a betegségben szenvedőt egy másfajta valóságba, ami tele van nem legátolt, erőszakos, vágyteljesítő viselkedéssel. Következményeként előfordulhatnak komolyabb bűncselekmények, mint rablás, verekedés, gyújtogatás, és nemi erőszak is.

Büntethető vagy sem?

Itt visszakanyarodva a bevezetőben elhangzott esetre, amely ismertté vált nemrég Makai Viktória futónő által, érezhető, hogy mennyire felkavarja az ügyet egy olyan feltételezés, miszerint az elkövető patológiás részegség állapotában, azaz a realitástól elszakadva követte el az erőszakos cselekedetet. Nem jogunk ítélkezni, feltételezéseket, összeesküvés elméleteket gyártani, azonban megjegyzem, hogy olyan esetekben, amikor hasonló, büntethetőség megkérdőjelezésére irányuló vizsgálatok folynak, a bíróság méltán néz utána annak, hogy az elkövető tudatában volt-e betegségének. Ugyanis, ha patológiás részegségről is beszélünk, de korábban volt már problémája a gyanúsítottnak alkoholfogyasztást követően, onnantól kezdve saját döntése volt, hogy iszik-e vagy sem. Ugyanakkor ha a bűntett egy egyszeri és bizonyítható eset, akkor a betegségben szenvedő személy hasonlóképp elszenvedője saját cselekedetének, mint az áldozat.

A patológiás részegség tehát nem egyszerű piás állapot, nem túlivás vagy alkoholizmus, hanem betegség. Ez egy veleszületett (genetikai) vagy szerzett (pl. agysérülés, meningitis, epilepsia) rendellenesség. Létezik olyan formája, amely csak részben mutatkozik meg (abortív részegség), de ebben az esetben az alkohol nem okoz teljes valóságvesztést. Akiknél azonban a kóros alkohol-intoxikáció súlyos formája (patológiás részegség) jelen van, minimális szeszt sem fogyaszthat, ugyanis egy bekövetkező pszichotikus állapot akár végzetes is lehet önmagára vagy másra nézve.

Ha érdekel a pszichológia közérthető nyelven, csatlakozz hozzánk a 7köznapi pszichológia Facebook oldalán.     

 

Felhasznált irodalom:

http://semmelweis.hu/igazsagugy/files/2012/06/15_mszlev.pdf

A bejegyzés trackback címe:

https://7koznapi.blog.hu/api/trackback/id/tr214379374

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mbazs 2018.11.19. 13:13:21

Érdekes, jó írás, nem is tudtam eddig erről.

2018.11.19. 13:56:08

@KUNTYI: és ez milyen kapcsolatban van azzal, hogy megtámadták és meg akarták erőszakolni te gyökér?

2018.11.19. 14:31:31

A férjnek ott a helyszinen kellett volna elvágni a nyakát. Akkor az ügy lezárva, és nem lenne mosdatás és nem lenne magyarázkodás. A bolond, otthon nem volt bolond ? Mert ha ezzel a betegséggel élt, akkor paranoiás és bizonyára hallucinált is. Vagy csak az ügyvédje tanácsolta ezt a "szegény ártatlannak " ?
Mert van az a pénz..................................

sodakita 2018.11.19. 14:35:45

Tényleg meglepően jó, összeszedett írás. Sok ilyen kellene.

Az esethez kapcsolódva...Azért nem gondolnám, hogy az elkövető patológiás részegségben szenvedett, mert nagyon tudatosan igyekezett gondoskodni arról, hogy az áldozat ne láthassa az arcát.
Vagy ez még belefér a patológiás részegségbe?

lacko61 2018.11.19. 14:36:51

10 év börtönnel kellene megpróbálni a gyógyítását, ha nem sikerül 25 évvel kell próbálkozni.

s 2018.11.19. 14:48:56

@KUNTYI: Basszad szájba a buzi kurva rohadt fogatlan szifiliszes anyádat, te buzifasz!

s 2018.11.19. 14:52:29

@sodakita: "Vagy ez még belefér a patológiás részegségbe?"
Ha abba nem is, az azzal való védekezésbe mindenképp. Ebben a szájba baszott országban bármit lehet.

s 2018.11.19. 14:58:14

A buzi kurva rohadt fonnyadt picsájú ribanc anyátokat basszátok szájba, bazdmeg!

index.hu/belfold/2018/11/19/nemi_eroszak_vas_utca/

Ellenzéki Tüntető 2018.11.19. 14:59:59

@s: igen, én biztos vagyok benne hogy soha egy más országban sem fordulhat elő, hogy az elkövető elmezavarra hivatkozik, kizárólag itthon.

Atyám, ezt a magyarozást hogy nem bírjátok elhagyni.

M. Steinbach Annamária 2018.11.19. 16:28:24

@sodakita: Én nem olvastam még erről, de a maszk használata elvileg a pszichotikus állapot ellen szól. Pont amiatt nem büntethető egy patológiás részeg, mert nem képes felmérni, mi bűntény és mi nem. Ilyen állapotban a személy csak cselekszik, nem gondolkodik. (Hozzáteszem, ez nem szakmai, hanem az egyéni véleményem.)

sodakita 2018.11.19. 16:29:58

Köszönöm, pontosan erre gondoltam.

efi 2018.11.19. 16:44:44

Ugyan már! A támadás tervezett volt és rejtve próbálta kivitelezni (bokrok között). Félt, hogy meglátják és meghallják. És veréssel nyitott, nem a szexuális aktussal. Ez mind tudatos, nem pedig egy nem tudom mit csinálok, mindent leszarok lény ösztönviselkedés. A patológiás részegséget az ügyvéd dobta be, mit veszthetünk felkiáltással. De egyébként az sem számít. Ne igyon.

s 2018.11.19. 17:12:19

@Ellenzéki Tüntető: "soha egy más országban sem fordulhat elő, hogy az elkövető elmezavarra hivatkozik, kizárólag itthon"
Nézd, öreg, ha szeretve tisztelt miniszterelnököd (mert az enyém nem, az biztos) elmezavarra hivatkozna, egy pillanatra meginognék. Addig semmiképp. Ebben a kurva országban mindenre létezik felmentés, a legnagyobb aljasságokra is.

Bobby Newmark 2018.11.19. 17:57:28

@jános515: Az nem lehet jó ügyvéd akkor. A kényszergyógykezelés nagyon nem vicces. Beismeri bűnösségét, megbánást tanúsít, ha még első btk ügye akkor az is kissé enyhít, plusz jó magaviselet a börtönben, és kinn van néhány éven belül.
Ha meg elküldik kényszergyógykezelésre, onnan lehet, hogy soha nem jut ki.

2018.11.19. 21:55:29

Én azt hallottam, hogy az a csávó, aki valakit Combino elé lökött, szintén patológiás részegségben szenvedett. Ott is azt vizsgáltak, hogy tudott-e róla, hogy ilyen lesz az alkoholtól, és kiderült, hogy igen. Nagyjából akkor mentik fel az ilyen betegségben szenvedőt, ha életében először ivott, vagy először lett tőle agresszív, nem kell ehhez feltétlenül korábbi bűncselekmény.

2018.11.19. 21:58:02

Egyébként aki agresszív lesz az alkoholtól, az nem simán csak az 1-es fázisban van, csak a gátlásainak feloldása nála nem barátságosságot vált ki, hanem az elfojtott agresszió kerül felszínre?

HK417 · http://dokkmunkas.blog.hu/ 2018.11.19. 22:32:17

@sodakita: Nos, érdekes dolog ez amúgy! Annó a kilencvenes évek elején, smasszerként szolgáltam, mikor egy határőr tisztünk szépen átautózott a szomszédba, egyenruhában, meg ami kell. Be is került a kaptárba, hiszen a szomszédok rögtön panaszkodtak. Na!--a lényeg az, hogy amikor elmeorvosi kivizsgálásra vittük, kiderült a turpisság! Nem emlékszem mennyi alkohol elfogyasztása után, kikapcsolt az ember és tök más lett mint előtte, ráadásul teljesen józannak is látszott! Innentől megmondták neki a dokik, hogy pl. 8 sör és nem több, vagy onnan már az ő balhéja lesz legközelebb, mert már tudja!!! Szóval csak óvatosan az ítéletekkel,....--ha felmerült a gyanú, annak lehet azért alapja

Hórukk 2018.11.19. 22:40:06

A patológiás részegség általában tizenéves korban kiderül, mert akkor isznak először a fiatalok. Nem tudom, hogy az erőszaktevő hány éves, de gondolom nem tinédzser. És ha nem, akkor kizárt dolog, hogy itt patológiás részegségről lenne szó, bár nyilván vannak szépszámmal szakértők, akik jó pénzért bármit vállalnak, akár eskü alatt is.

]{udarauszkasz 2018.11.20. 08:14:04

@Hórukk: nem biztos. Eddig 3(leirom: harom) alkalommal ittam 1(azaz egy) korty pezsgot. Apam, ha nem is egy pohar utan, de nagyon seggfej lett, ha ivott. Batyam szinten zenesz. Szoval konnyen lehet,hogy a genetikai hajlam adott. 42 eves vagyok,most olvasok eloszor ilyen szinten errol. Tovabbra is hanyagolom az alkoholt,jo ez igy.

efi 2018.11.20. 19:10:40

@]{udarauszkasz:
Akkor újfent megkérdezem, hogy patológiás részegen ugyan miért rejtegette a cselekményt? Miért menekült, miegymás ? Csak nem azért, mert mégis tudta, hogy baj lehet belőle ?

Hórukk 2018.11.20. 23:50:06

@]{udarauszkasz: Nem tudom hogy te hol élsz és mit gondolsz, mennyire gyakori a te eseted, amikor 42 éves létére valaki nem ivott még meg egy pohár bort vagy sört sem. Egyébként miért nem ittál már meg valami rendes italt?

]{udarauszkasz 2018.11.21. 04:12:54

@Hórukk: alapbol nem iszom semmit,ami valami modon fuggove teheti az embert,es a csalad ferfitagjaibol itelve,eleg konnyen raszoknak a szeszre. Mellesleg se cigi,se kv. Eleg egeszsegtelen az elet igy is. A sok pechszeria,balszerencse igy is jopar evet elvett az eletembol. Eltem meg epp eleg nyomort ahhoz,hogy ne kelljen meg mindenfele hulyesegre penzt kiadni. Epp eleg draga a kaja igy is.
süti beállítások módosítása