5 fontos szabály, hogy sikeres futó legyél
2019. január 20. írta: MoraKatalin

5 fontos szabály, hogy sikeres futó legyél

header-image-runningpage-hero_image-d.jpg

Ahogy korábbi cikkemben ígértem, következzék néhány fontos szabály, amit érdemes betartani, hogy a futás ne csak fellángolás legyen, hanem hosszú távon életünk részévé válljon. A világos célokra és szándékokra épülő, úgynevezett SMART modell segítségünkre lehet futással kapcsolatos kihívásaink teljesítésében.

Konkrét célok

Az olyan célok, mint például a „formába akarok lendülni” nem adnak tiszta határokat elképzeléseinknek. Vajon mit jelent számunkra a „jó forma”? Miből fogunk rájönni, hogy már elértük a célunkat? E homályos célkitűzések csak abban segítenek, hogy megismerjük a tudattalanunkban rejlő vágyak tartalmát. Ám a kulcsfontosságú lépés, hogy általános céljainkat konkretizáljuk. Például konkrét célnak mondható az az elhatározás, hogy egy óra alatt le tudjunk futni 10 kilométert.

Mérhető eredmények

Futás során céljaink elérése könnyedén mérhető és ellenőrizhető. Akár GPS karórák, vagy okostelefonra letölthető ingyenes alkalmazások nagy segítséget nyújtanak abban, hogy pontosan tudjuk méri az eltelt időt, a megtett távot és a futótempónkat. Eredményeink rögzítése által jól látható a fokozatos javulás, mely azonnali visszajelzést biztosít és további teljesítményre motivál.

Önmagunk számára elérhető célok

Ha olyan célokat állítunk magunk elé, melyeknek elérését genetikai adottságaink, egészségi állapotunk vagy életmódbeli korlátaink eleve lehetetlenné tesznek, biztosan elkönyvelhető kudarc és csalódottság fog minket utolérni. Ehelyett érdemes inkább kihívást jelentő és teljesíthető, de komoly célkitűzéseket tennünk. Ismerjük meg és fogadjuk el korlátainkat, állítsunk reális, de nem könnyen elérhető célokat. A cél nem feltétlenül szükséges, hogy fizikailag nehezen teljesíthető legyen. Általában azok a legnehezebben elérhető célok, amiket teljesítve valamilyen új szokást kell elsajátítanunk és beépítenünk mindennapjainkba. Például plusz egy futóedzés hetente nem ró túlságosan nagy terhet a testünkre, mégis a heti rutinunkat, idői szervezésünket megváltoztatja, betartása rugalmasabb alkalmazkodást kíván.

screenshot_2019-01-20_at_19_32_44.pngReleváns kihívások

Csak olyan dolog jelenthet kihívást, melyet életünk, személyiségünk egésze szempontjából fontosnak ítélünk meg. A relevancia itt egyet jelent az „érdeklődéssel” a „teljesítési vággyal”, mindez segít minket abban, hogy komolyan összpontosítsunk és legyőzzük az elénk gördülő akadályokat. Ha például versengő típusú személyiségek vagyunk, jó ötlet lehet rendszeresen nevezni amatőr futóversenyekre, ahol teljesítményünket sok más futóéval összehasonlíthatjuk.

Határidők

Az időkorlátok életünk számos területén kulcsfontosságúak. Bár szorongató érzetet keltenek, ugyanakkor hasznosak abból a szempontból, hogy egyfajta keretet szabnak. A cél felé terelnek minket az úton felmerülő akadályok ellenére is. Határidők nélkül a célok terén kisebb a felelősségérzetünk is. Könnyedén eshetünk a halogatás csapdájába, és megjelenhetnek a kifogást kereső mondataink, például, hogy „majd alkalmasabb időpontban elkezdem az edzést”. Megkönnyítheti a határidők betartását a futónapló vezetése, így akár hetente összegezhetjük megtett kilométereinket, és nyomon követhetjük a hónap végére kitűzött táv megtételéhez vezető lépéseket.

Ha kedvet kaptunk, ragadjuk meg futócipőnket és vágjunk bele a kihívásokkal teli és sikerélményekben gazdag futó-életbe. Ne feledjük, attól, hogy valaki nem hivatásos sportoló, még űzheti teljes szenvedéllyel és odaadással a sportot. Akár versenyzünk, akár hobbi szinten futunk, e mozgásforma az identitásunk fontos részévé válhat , és mindig büszkék lehetünk arra, hogy szabadon szárnyalunk céljaink felé.

Kapcsolódó cikkünk a témában:

Ha érdekel a pszichológia közérthető nyelven, csatlakozz hozzánk a 7köznapi pszichológia Facebook oldalán.      

Forrás:

  • Csíkszentmihályi Mihály: A futás öröme
  • Kruisdijk és mtsai: Effect of running therapy on depression

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://7koznapi.blog.hu/api/trackback/id/tr4014578876

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása