7köznapi 1perces: Tények és mítoszok: mennyit tudsz a depresszióról?
2019. március 03. írta: FBEP_PSY

7köznapi 1perces: Tények és mítoszok: mennyit tudsz a depresszióról?

depression_0.jpg

A depresszióval kapcsolatban rengeteg tévhit terjeng, ami az érintetteknek nemcsak a gyógyulást, de a segítségkérést is jelentősen megnehezíti. 10 olyan állítás következik, melyek között szerepelnek tények és tévhitek is, és melyek gyakran forognak közszájon, ezért fontos velük foglalkozni. 

  1. A depresszió egy betegség: TÉNY!
    A depresszió egy olyan betegség, amelyet genetikai, biológiai, pszichológiai és környezeti tényezők kombinációja idéz elő.
  2. Aki szomorú, az depressziós: TÉVHIT!
    A szomorúság, tartós lehangoltság lehet a depresszió egyik tünete, de önmagában az, hogy valaki szomorú, nem jelenti azt, hogy depressziós!
  3.  Leküzdheted a depressziót azzal, hogy vidám dolgokra gondolsz: TÉVHIT!
    Ahogy az 1-es pontban is írtam, a depresszió egy betegség. A vidám gondolatok így nem tudják elmulasztani. Akinek depressziója van, annak szakember segítségére, kezelésre van szüksége.
  4. Bárkinél kialakulhat depresszió: TÉNY!
    A depresszió érinthet bármely korú, nemű és etnikai hátterű embert. Nem igaz, hogy depresszió a gyengébb akaratú embereknél alakul ki. 
  5. A harag a kamaszoknál lehet a depresszió egyik tünete: TÉNY!
    A kamaszoknál gyakori, hogy a depresszió dühben, irritabilitásban, és izgatottságban mutatkozik meg.
  6. Valami rossznak kell történnie, hogy valaki depressziós legyen: TÉVHIT!
    A depresszió nem mindig kapcsolódik valamilyen negatív életeseményhez. Ugyanúgy előfordulhat akkor is, ha látszólag minden rendben megy az egyén életében.
  7. Ha valaki beszél a depressziójáról, csak ront rajta: TÉVHIT!
    Mindenkinek szüksége van támaszokra, akikkel beszélhet az érzéseiről, nehézségeiről, és ez segíthet a depressziójában. A cukorbetegség sem lesz rosszabb attól, hogy beszélnek róla. Ugyanez a helyzet a depresszióval is.
  8.  A nem kezelt depresszió veszélyes magatartásokhoz vezethet: TÉNY!
    Nagyon gyakori kamaszoknál és felnőtteknél is, hogy a kezeletlen depressziót kvázi önmaguk igyekeznek „kezelni” alkohol, drog és egyéb veszélyes magatartások segítségével, így úrrá léve a belső káoszon. A kezeletlen depresszió családi, tanulási, munkahelyi és általánosságban életvezetési problémákhoz vezet.
  9. A depressziós emberek maguknak való emberek: TÉVHIT!
    A depresszió bárkit érinthet, még a környezetünkben legnépszerűbb, társas szempontból legügyesebb embert is. Az izoláció a depresszió egyik tünete lehet, de nem minden depressziós ember törekszik arra, hogy izolálja magát a környezetétől.
  10. Szakember tud segíteni a depresszió kezelésében: TÉNY!
    A szakemberek segítsége magában foglalhat  különböző terápiákat, gyógyszeres kezelést, és esetleg alternatív megoldásokat is, attól függően, hogy milyen súlyosságú depresszióról van szó.

A nem kezelt pszichiátriai zavarok az öngyilkosság elsődleges rizikófaktorai közé tartozanak. Az öngyilkosságot elkövető személyek 70-80%-a nem kezelt depresszióban szenvedett. A sikeresen kezelt depressziósoknál ez az arány tizedére csökken. 

Ne szégyelljen segítséget kérni, ha úgy érzi, szüksége van rá!

 

 

További cikkeink a témában: 

Ha érdekel a pszichológia közérthető nyelven, csatlakozz hozzánk a 7köznapi pszichológia Facebook oldalán.      

Forrás:

  • Rachel Cassada Lohmann, Julia V. Taylor: The bullying workbook for teens
  • Balázs J., Miklósi M.: A gyermek- és ifjúkor pszichés zavarainak tankönyve. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://7koznapi.blog.hu/api/trackback/id/tr7314652127

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása