7 szín, amely rólad és az érzelmeidről árulkodik
2019. május 31. írta: M. Steinbach Annamária

7 szín, amely rólad és az érzelmeidről árulkodik

 mit-vegyek-fel-szilveszterre.jpg

Amikor megjelent a könyvesboltok polcain a 3 nővér és 1 fiú című trilógiám első része, amely a Piros elnevezést kapta, számomra a történet fényében teljesen természetes volt az, hogy a könyveim címében és borítóján egy-egy szín helyet kap. Akik azonban még nem olvasták Emma, a főhősnő külvilággal és önmagával folytatott küzdelmét, joggal kérdezték tőlem kivétel nélkül: miért pont PIROS?

Több helyen is beszéltem már arról, hogy nagy jelentőséget tulajdonítok a minket körülvelő színeknek, mert azt gondolom, hogy a bennünk dúló érzelmeket, vágyakat képviselik az életünkben. Ha most körbenézünk lakásunkban vagy éppen ruházatunkon, talán itt-ott visszaköszönnek ugyanazok a színek. Ezek a mi színeink, amelyek rólunk, személyiségünkről és legfőképp igényeinkről, akár ki nem mondott vágyainkról árulkodnak. Mást kíván sugározni egy ismerkedésre és kapcsolatokra nyitott ember, mint egy introvertált, otthonában kibontakozni képes személy. Mást mutat magából egy szerelmes, szenvedélyre vágyó valaki, mint az, aki épp csalódást élt meg, és a háta közepére kívánja a nőket/férfiakat.

Nos? Neked már megvan az a szín, ami a mostani állapotodat képviseli? Megfigyelted a ruhádat vagy gondolatban a ruhatáradat? És a berendezési tárgyaidat? A lakásod falát?

Ha megvagy, jöhetnek a színek egyesével.

Képtalálat a következőre: „színek”

1. Fekete

Ez a szín egyszerre a művészi, érzékeny működés mutatója, miközben lehetőséget ad a rejtőzködésre. Azok, akik a feketét preferálják, ügyelnek a részletekre, és habár nem feltétlenül introvertáltak, nem szeretnek megosztani minden apróságot másokkal. A sötét színek a komolyság és elmélyült állapot elérésében segítenek minket.

A gyász feketéje más, és itt nem a kultúrafüggő, tradicionális gyászviseletre gondolok. Mikor veszteség ér minket, nem vágyunk a rikító színekre, de a feltűnő, tekintetet vonzó mintákra sem, mert olyankor el akarunk bújni, hogy a lelkünk dolgozhasson a fájdalmunkon. Sötétebb ruhákba öltözünk nem az elvárás, hanem egy belülről fakadó vágytól vezérelve. Ha az ellenkezőjét nézzük, egy terapeutának mindig vészjel, ha akut gyászban a kliense feltűnő ruhákat kezd hordani, ami gyakran a feldolgozás elakadását vetíti elő. 

2. Fehér

Azok, akik szeretik a fehéret, gyakran jól szervezettek, logikusak, és nemigen van zűrzavar az életükben. Letisztultságra és átláthatóságra vágynak az életben. Ha főként fehér dolgokkal veszed magad körül, valószínűleg kerülöd a bonyodalmakat, és rosszul érzed magad olyan helyzetekben, amelyek tisztázatlanok, zavarosak.

A fehér szín lakberendezési megfelelője a minimál stílus, amely színpalettája korlátozott, uralkodó színe a fehér. Azoknak ajánlott, akik számára nem okoz gondot a folyamatos rendre ügyelés, akik nem ragaszkodnak aprócska, színes tárgyakhoz, ugyanakkor nagy önfegyelemmel vannak megáldva.

 

3. Piros

A piros szín szerelmesei élni akarnak. És nem csak élni, hanem élvezni is az életet teljes erőből. Teljességre törekszenek, és érzelmekben gazdag, köntörfalazások nélküli kapcsolatok kialakítására. A piros szín különösen érdekes olyan szempontból, hogy az emberek csak nagyon ritkán hordanak rendszeresen ilyen színű ruhákat. A pirosat mindig érzelmeink választják ki a ruhásszekrényünkből. Amikor észrevesszük, hogy nagyon ódzkodunk vagy éppen nagyon vágyunk egy piros ruhadarabra, az önismereti szinten azt jelenti, hogy az érzelmek elől inkább menekülünk jelenleg, vagy éppenséggel teljes erőből az életet és a harcot választjuk. Sokan a pirosat tudatosan viselik: vezetők gyakran piros nyakkendőt kötnek komolyabb tárgyalásokkor, ami mások szemében dominanciát és erőt sugároz.

Az aktualitással élve itt válaszolom meg, hogy miért éppen PIROS a könyv címe:

A 3 nővér és 1 fiú – Piros című könyvben Emma, a főszereplő eljut a feketétől a lángoló piros érzelmekig, miközben megismeri önmagát, s vele félelmeit és vágyait. Miközben szürke egérként éli életét, elmaradhatatlan piros kabátja mutatja, hogy a sokszor megsérült lány félelmei ellenére mégiscsak az életet és vele a szerelmet választja. A piros szín minden esetben a bennünk lévő erőt, a harcra való képességet, az életre való vágyat jelképezi életünkben.

4. Kék

Azok, akik kék dolgokkal veszik magukat körül, általában szeretik a harmóniát, megbízhatóak és érzékenyek. Sok energiát fektetnek abba, hogy megértsenek másokat, és lássák mások szempontjait. A kéket preferáló emberek általában szeretik a tisztaságot és rendezettséget, miközben fő céljuk az életben a stabilitás megtartása. Mottójuk a megbízhatóság és állandóság.

A DISC személyiségteszt piros-sárga-zöld és kék színekre osztják fel a kitöltő személyek profilját. Eszerint azoknál, akiknél a kék személyiségjegyek dominálnak, átgondoltak, elemzők, jól szervezettek, együttérzőek, sokszor komolyak és analitikus természetűek. Emellett gyengeségük a perfekcionizmus, kritikus attitűd és pesszimizmus.

 

5. Zöld

Akik szeretik a zöld színt, nagyon gyakran szeretetteljes és bensőséges életet élnek. Törekszenek a hűségre és őszinteségre. Fontos számukra, hogy mások mint gondolnak róluk, és éppen ezért törekszenek arra, hogy a megítélésük ne sérüljön. 

Tudtad? A nagyobb cégek mind-mind tudatosan törekszenek arra, hogy domináns színeikben tükröződjenek az egyes színekre utaló tulajdonságok, mivel így igyekszenek magukhoz vonzani azokat a személyeket, akiket személyiségükből kifolyólag vonz a zöld, a kék vagy akár a piros szín. Így az extrém sportot hirdető márkák pirosat és sárgát használnak többnyire, míg a bankok zöldet (hűség) és kéket (megbízhatóság) álltalában.

 

6. Sárga

Aki a sárga árnyalataival veszi magát körül, ragyogásra és vidámságra vágyik. Ők azok, akik kitűnnek a tömegből, és ezt nem is bánják. Szeretik az új dolgokat, az új kapcsolatokat és élményeket. Az életben könnyen megtalálják boldogságukat, és céljuk midig vidámnak maradni.

Milyen a DISC személyiségteszt „sárga” embere? Főként vonzó, humoros, vidám és őszinte, miközben spontán, lelkes, ötletes és jó kapcsolatteremtő. Nehézségei a szórakozottságban és rendetlenségben vannak, olykor feledékenyek és nem áll távol tőlük, hogy füllentsenek.

 

7. Lila

A lila a bölcsesség színe. Azok, akik szeretik a lila színt, sokszor művészi érdeklődésűek, viselkedésük és stílusuk pedig egyedi. Miközben nagyra értékelik az embereket, és sokra tarthatnak másokat, viselkedésükben sokszor arrogánsnak tűnhet.

A lila színt sokszor a felsőbbrendűséggel, királyi minőséggel hozzák összhangba, és érdekes módon ezt a színt főként olyan termékek kialakításában használják, ahol a luxust szeretnék éreztetni velünk. Ilyenek például a lila-arany csomagolású csokoládék, amelyek a drága, jó minőséget sugallják.

Ahogyan több kedvenc színünk lehet, úgy személyiségünk is rendkívül gazdag. Mindenkiben van egy kis sárga, kék, piros, zöld, hol több fekete vagy fehér. Ezek a színek azonban néha dominálni kezdenek az életünkben. Éppen ezért úgy gondolom, hoyg az, hogy mi a kedvenc színünk, talán kevesebbet árul el számunkra, mint az a jelenség, ha hirtelen, egyik napról a másikra más színekkel vesszük körül magunkat. Elkezdünk pirosat hordani, amivel dominanciát vagy érzelmi vágyakozást, tettrekészséget sugallunk. Netán a színes ruháinkat feketére váltjuk, amivel a világnak azt üzenjük: most elbújok előletek. Színeink követik belső megéléseinket, és lelki folyamataink ruháinkat színezőkönyvnek használva mutatják, hogy mi zajlik éppen most bennünk. Így ha az önismeret egy aprócska szeletében vennénk részt, reggelente válasszunk érzés szerint ruhát, majd tegyük fel magunknak a kérdést: ma milyen is vagyok?

la_tva_nyterv.png

 

Ha még mindig nem elég a színekből, teszteld magad egyperces színtesztünkkel!

Ha érdekel a 3 nővér és 1 fiú - Piros című pszichológiai krimi, megtalálod a könyvesboltokban, vagy rendelhető itt dedikálva.

 

Tetszett a cikk, és szeretnél hasonlóan érdekes témákról olvasni vagy elsőként értesülni legújabb tesztjeinkről? Csatlakozz hozzánk Facebookon!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://7koznapi.blog.hu/api/trackback/id/tr9914872706

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása