Repülős Gizi szenvedélye: a lopás
2019. július 03. írta: M. Steinbach Annamária

Repülős Gizi szenvedélye: a lopás

Ki hallott már Repülős Gizi nevéről?

repu_lo_s.jpg

Bevallom, engem újdonságként ért az idős nő története, aki gyakorlott besurranó tolvajként vált Európa szarkájává, ugyanis elmondása szerint az élete szenvedélyévé vált a lopás. Gyerekként kezdte, de nyolcvan éves korában sem szűnt meg az örökös vágy, amit csak a kisebb-nagyobb tárgyak elcsenése tudott csillapítani. Ahogyan ő fogalmaz:

„Úgy osontam be, mintha nem is lennék. Levegőt is alig vettem. Csak ez érdekelt, kijátszani az embereket. Csábított, izgatott, majd meg őrültem a vágytól. Hogy meg tudom-e csinálni? Minél nagyobb képtelenség, annál jobb! Kifelé mindig a főkapun, a bejárati ajtón mentem. Úgy vonultam ki, mint egy győztes hadvezér.” 

Hát, nem úgy hangzik, mint akinek rögeszméjévé vált a lopás? Repülős Gizi, eredeti nevén Bodnár Gizella, akit a közel tizenhét évnyi börtön sem volt képes megállítani abban, hogy lopjon. Ahogy az idézetben is, szinte sohasem mesél arról, hogy mit sikerült elcsennie, sokkal fontosabb volt számára maga a tett. Célja nem a gazdagodás volt, sohasem vált tehetőssé. Betöréseit nem tervezte meg előre, mint a profi bűnözők, hanem a csillapíthatatlan kényszer váratlanul tört rá rendszeresen. Nem állt ellen, a leglehetetlenebb helyzetekben is lopott, de az eufórikus állapotot követően beállt nála egyfajta letargia, ami miatt a szerzett értékekkel már nem tudott mit kezdeni, és rendszerint eldugdosta őket.

Képtalálat a következőre: „kleptomania”Saját bevallása szerint és a történeteit olvasva is valószínűsíthető, hogy Bodnár Gizella kleptomániás volt. Abban a betegségben szenvedett, amiben a lakosság feltehetően 0,5%-a is. Azok az emberek, akik ezzel a kényszeres zavarral élnek, késztetést éreznek arra, hogy – sokszor értéktelen tárgyakat - lopjanak. Mivel a betegek tisztában vannak azzal, hogy mindaz, amit tesznek, törvénybe ütköző és helytelen, emiatt a bűncselekményeiket követően sokszor lehangoltak, pusztító önvádat és félelmet élnek meg, depressziós periódusok állhatnak be náluk.

A kleptomániát kapcsolatba hozzák a szerotonin-szint zavarával. Emellett a szakemberek fontosnak tartják a szocializációt is, amelyben ha megjelenik a túlzott szigor, félelemmel vegyült stressz, akkor az is kiválthat kényszeres lopásvágyat. A betegségnek létezik olyannyira súlyos változata, amely esetében már addikcióról, azaz függésről beszélünk. Ilyenkor a tárgyak eltulajdonítása olyan kielégülést (előtte kielégületlenséget) vált ki, mint a droghasználók esetében a szer használata vagy hiánya.

11 érdekesség a kleptomániáról:

  1. Nők esetében gyakrabban fordul elő. A kleptomániás személyek 63%-a nő.
  2. A bolti lopások körülbelül 20%-a kleptomániás emberhez köthető. Azonban sokuk az elcsent termékeket visszaviszik, miután megnyugodtak.
  3. Általában a húszas évek környékén jelennek meg az első kényszerek, de előfordult már 5 éves, de 55 éves személy diagnosztizálása is.
  4. A kleptomániás személyek életének feltárása során az átlagosnál gyakrabban fordultak elő: gyerekkori zaklatások, problémás gyerekkor és kapcsolatok, stresszes életvitel.
  5. A kleptomániások 35%-a szenved depresszióban is, de gyakran előfordul náluk szorongás, pánikzavar, szociális fóbia, bipoláris depresszió is.
  6. A kényszerbetegség valamely formájával élő személyek 7%-ánál kleptománia is fennáll.
  7. A kleptomániás személyek 43%-a személyiségzavarban is érintett. Leggyakrabban paranoid és hisztrionikus személyiségzavarral találkozunk az esetükben.
  8. A kleptománia és bulimia gyakran járnak kéz a kézben. A kleptomániás személyek 65%-a evészavarokkal is küzd, ami nem meglepő, ha a két betegség közös vonásait vesszük figyelembe: kontrollálhatatlan késztetések, szorongás, szégyenérzet, bűntudat.
  9. A kleptomániás emberek 23%-a rendszeresen küzd alkohol- vagy drogproblémákkal.
  10. Vannak olyan esetek, ahol a kleptomániás viselkedés agysérülés (agyvérzés, betegség, baleset) következtésben alakul ki, mégis a kényszeres viselkedés pontosan ugyanúgy zajlik le, mint más esetekben.
  11. A kleptomániás személyek családja nagyon gyakran nem tud szerettük betegségéről. A titok kiderülése azonban nagyon sokszor a kapcsolatok felbomlásához vezet.

Képtalálat a következőre: „kleptomania”A kleptománia nagyon gyakran válik nevetség tárgyává, általában a szó sem vált ki különösebb együttérzést az emberekből. Azonban a fenti 11 pontot elolvasva talán felmerülhet sokakban a gondolat, hogy miben különbözik ez a kényszeres viselkedés a többitől? A betegséggel élő személy a szenvedéseitől, stresszes állapotától szabadul meg a felesleges lopkodással, ugyanis nem képes másképp levezetni a feszültségét, képtelen ellenállni a renitens viselkedésnek. Ha nem lop, kínokat él meg. Éppen ezért (és természetesen a kényszer törvénybe ütközése miatt is) nagyon fontos - a többihez hasonlóan - ennek a betegségnek is a kezelése. A szimpla terápiás munka általában nem elégséges, ezért a legtöbbször kognitív terápia mellett gyógyszeres ellátás is szükséges. A kitartó munka azonban sikeres tud lenni, és a személy, hasonlóan a függőkhöz, képes megszabadulni a kényszeres viselkedésétől.

Ha tetszett a cikk és szeretnél hasonlóan érdekes témákról olvasni, kövess minket a Facebookon

A bejegyzés trackback címe:

https://7koznapi.blog.hu/api/trackback/id/tr4414924282

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

efi 2019.07.04. 11:34:59

A cikkből megtudhattuk, hogy a 10 az néha 11 :)

M. Steinbach Annamária 2019.07.04. 11:44:23

@efi: Nos, igen. Ezt nehéz lenne magyarázni. :) Kössz a jelzést! Javítva!

gigabursch 2019.07.04. 12:02:11

Kíváncsi lennék ennek az evolúciós hasznáról...
(túl a látszólag tök egyértelmű kliséken)

teofilka 2019.07.04. 12:43:06

Az index ajánló:

7KÖZNAPI PSZICHOLÓGIA
10 érdekes tény Repülős Giziről

Legalább lenne róla... de nincs a postban.

Tuvalu 2019.07.04. 12:56:49

Kicsit felületesnek hat jelen időben írni Repülős Giziről, lévén fél éve halt meg.

Macskond 2019.07.04. 13:23:12

Előremenően is elnézést a kritikus hangért....

Repülős Gizi már az én gyerekkoromban, (bőven az internet megjelenése előtt) egy élő legenda volt, és később a nem is olyan régi haláláig fenntartotta és táplálta...

Ehhez képest az alcím választása nem túl szerencsés. (erős árnyalással)

Zenei hasonlattal élve olyan mintha az alcím az lenne hogy "ki hallott már a Beatlesről ?" :-)

Értem én hogy csak ürügy volt arra hogy a 10 vagy 11 pont felsorolható legyen, de sokat devalvál a szerző hitelességéből a cím és az első mondat.

Zacskóstej 2019.07.04. 13:48:58

@gigabursch: Nem hiszem, hogy lennie kéne bármi evolúciós hasznának. Ugyanúgy egy mentális/kényszeres "betegség" mint sok másik. A pedofíliának sincs evolúciós haszna..:D

Amúgy ha már Repülős Giziről írtál cikket, beleírhattad volna a nevének eredetét amit a rendőrök aggadtak rá, holott saját bevallása szerint életében nem ült repülőn. ;)

Almandin 2019.07.04. 14:03:11

@Zacskóstej: Pedig ült. Hazudni ugyanúgy szeretett, mint lopni. Párizsban is volt büntetőügye. Fiatal korában pedig még belföldi repülőjáratok is voltak, azzal lopkodott napközben (gyorsan tudott ide-oda utazni vele). Bennem inkább szociopata benyomást keltett, nem kleptománt.

ételizésítő 2019.07.04. 14:38:01

Ahogy látom, téged az is "újdonságként ér", hogy létezik magyar helyesírás meg nyelvtan. Nem hiszem, hogy bármelyikről hallottál volna eddig.

ételizésítő 2019.07.04. 14:38:56

@gigabursch:
Ha a buziság evolúciós hasznára találtak magyarázatot, erre is lesz.
Csak kell néhány elkötelezett kleptomán, és megalkotják.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.07.04. 22:35:49

@ételizésítő:

Nem kell, hogy legyen evolúciós haszna, már az is elég a fennmaradásához, ha nincs komolyabb hátránya.

Mellesleg az evolúció mindig tart a tarsolyában B, C, D stb. terveket. Ezek azok a mutációk ill. génvariációk, amelyeknek az adott körülmények között nincs ugyan hasznuk, mégis fennmaradnak, mert erőforrás-igényük csekély, csak a populáció igen kis hányadát képviselik, de a környezet változásakor jó esetben ezek egyike épp alkalmas lesz a környezeti változás kezelésére. Ráadásul ezek a mutációk már eleve készen vannak, nem kell a változás bekövetkeztekor kialakulniuk.

A homoszexualitás evolúciós hasznára a jelenleg legelfogadottabb elmélet az, hogy az a génegyüttes, amely a férfiaknál homoszexualitást okoz, a nőknél fokozott fertilitást eredményez. A férfi homoszexualitásnak egyébként nincs a legcsekélyebb evolúciós hátránya sem - persze haszna sincs -, mert a férfi népesség akár 50%-a is bőven képes lehet az összes fogamzóképes nő megtermékenyítésére. Ahogy egyetlen kakas is elég egy egész baromfiudvarba, :D

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.07.04. 22:37:26

"Betöréseit nem tervezte meg előre, mint a profi bűnözők"

Ennek némileg ellentmond, hogy amikor még voltak belföldi repülőjáratok, igen gyakran repülővel utazott más városokba lopni, betörni. Ez azért feltételez némi előre eltervezettséget. :)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.07.04. 22:41:30

"Bevallom, engem újdonságként ért az idős nő története, aki gyakorlott besurranó tolvajként vált Európa szarkájává"

Egy újszülöttnek minden vicc új.
Amúgy még a halála előtt 1-2 évvel is szerepelt a bűnügyi hírekben, mert még akkor is eljárt lopni.

ételizésítő 2019.07.05. 01:26:43

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
"a férfiaknál homoszexualitást okoz, a nőknél fokozott fertilitást eredményez"
Na jó, de mi van a buzi nőkkel, akiket szemérmesen leszbikusoknak neveznek?

Ami a kakast illeti, ott elég érdekes a szex, mert nincs hímvesszője, csak a kloákáját érteti a tojóéhoz, és valahogy átspricceli a spermát. Nem egy kimerítő szexcsata. :-)

Persze a feministák szerint biztosan a tyúk is élvezi, mind a 2 másodpercet. :-)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.07.05. 13:21:12

@ételizésítő:

A leszbianizmusra nem ad magyarázatot az említett elmélet.

"Nem egy kimerítő szexcsata."

De az azt megelőző kergetőzés már az!

Amúgy a feministák szerint a tyúk éppen hogy nem élvezi, ahogy szerintük minden férfi vadember és veszélyt jelent a nők számára. Van egy gyanúm, miszerint a feministák körében jelentősen felül vannak reprezentálva a leszbikusok.

kiskutyauto 2019.10.03. 00:45:38

Nagyon öreg néni... talán meg is halt nemrég... A dilemma, amit képvisel vagy ha tetszik, szimbolizál, társadalmi és morális. Beteg ember, nem tehet róla, amit csinál, legalábbis a bűneivel kapcsolatban, nem tudja uralni ezt... mégis törvény elé állt sok tucatszor és kb 30 évet töltött összesen börtönben, ami még gyilkosságért is sok... rendben 20 éves korától 85 éves koráig, de akkor is... Egyetlen bíró nem bírta felfogni hogy beteg? Nyomorúságos, undorító a világ... megértett rá, hogy összeomoljon...
süti beállítások módosítása