Hogyan függ össze a csoki a depresszióval?
2019. augusztus 14. írta: FBEP_PSY

Hogyan függ össze a csoki a depresszióval?

 

dark-chocolate-depression-neurosciencneews-publiv.jpg

Ahogy azt már valószínűleg sokan saját bőrünkön is tapasztaltuk, a tanulmányok is azt igazolják, hogy a csokoládé hangulatjavító tulajdonsággal rendelkezik, és ezzel kapcsolatban több magyarázat is született. Az bizonyos, hogy a csokoládé számos olyan pszichoaktív hozzávalót tartalmaz, hasonlóan a kannabiszhoz, melyek eufórikus élményt hoznak létre. A csokoládéban továbbá megtalálható egy phenylethylamine nevű vegyület, amelyről a szakértők feltételezik, hogy fontos szerepet játszik az ember hangulatszabályozásában. Más kutatások szerint a hangulatjavító javító hatás nemcsak a hozzávalóknak, hanem az élmény faktornak is köszönhető. A hangulatjavító hatás ugyanis akkor mutatkozik meg, ha a csokoládé fogyasztója számára ízletes, és kellemes élményt nyújt. Ez tehát arra utal, hogy az objektív komponenseken túl a szubjektív élmény is szükséges a kedvező hatáshoz.

Az eddig leírt kedvező tulajdonságok minden csokoládéra érvényesek, viszont a fekete csoki kiváltságos helyzetben van. Ezutóbbi annak köszönhető, hogy az étcsokoládéban lényegesen magasabb a flavonoidok koncentrációja - egy olyan antioxidáns vegyület-, mely javítja a gyulladásos folyamatokat, amelyeket a depresszió kialakulásában is szerepet játszanak. Ez a fajta tulajdonság azért korlátozódik az étcsokoládére, mert a tej gátolja a flavonoidok felszívódását, így a kedvező hatás eléréséhez legalább 70%-os kakaótartalmú csokoládéra van szükség.

Egy az Egyesült-Államokban végzett közel 14000 főt magában foglaló vizsgálatban a csokoládéfogyasztás és a depressziós tünetek viszonyát elemezték a szakértők. A vizsgált minta 11%-a fogyasztott csokoládét a vizsgálat előtti 24 órában, és ebből a 11%-ból 1,4% számolt be étcsokoládé fogyasztásról. Az eredmények azt mutatták, hogy míg a tejcsokoládé fogyasztása nem mutatott kapcsolatot a depressziós tünetek gyakoriságával, addig az étcsokoládé esetében szignifikánsan kevesebb depressziós tünetről számoltak be a megkérdezettek. A legtöbb étcsokit fogyasztók 57%-kal kisebb eséllyel számoltak be depressziós tünetekről, mint a csokoládét egyáltalán nem fogyasztók.

Ha tetszett a cikk és szeretnél hasonlóan érdekes témákról olvasni, kövess minket a Facebookon

Forrás: “Is there a relationship between chocolate consumption and symptoms of depression? A cross‐sectional survey of 13,626 US adults”. Sarah E. Jackson, Lee Smith, Joseph Firth, Igor Grabovac, Pinar Soysal, Ai Koyanagi, Liang Hu, Brendon Stubbs, Jacopo Demurtas, Nicola Veronese, Xiangzhu Zhu, Lin Yang.

A bejegyzés trackback címe:

https://7koznapi.blog.hu/api/trackback/id/tr5815009036

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kedélyes Paraszt 2019.08.15. 18:46:59

kedves szerzo. ezzel a nyulfarknyi cikkel sok informaciohoz nem jutottunk. raadasul itt is jelentkezik, az altalam csak indeksz szindromanak hivott jelenseg, miszerinz ugyanazt az informacio-szeruseget tobbszor elismetlik, mintha kolumnara, karakterre, mittudomenmire fizetnek az ujsagirot.
nalad:
jon egy szoveg nemi tudomanyos dumaval:

míg a tejcsokoládé fogyasztása nem mutatott kapcsolatot a depressziós tünetek gyakoriságával, addig az étcsokoládé esetében szignifikánsan kevesebb depressziós tünetről számoltak be a megkérdezettek

majd ugyanezt megismeltled vegre konkret szamokkal:

A legtöbb étcsokit fogyasztók 57%-kal kisebb eséllyel számoltak be depressziós tünetekről, mint a csokoládét egyáltalán nem fogyasztók

mi ertelme ennek? engem nagyon zavar az ilyen nagyfoku, semmi ujat nem mondo, felesleges mondatok ismetelgetese.

inteligencs elenzeki 2019.08.15. 19:59:50

Én a 95%-os étcsokit szeretem a legjobban. Rendkívüli ízvilág.
süti beállítások módosítása