A kutyatartás 12 előnye
2020. január 10. írta: FBEP_PSY

A kutyatartás 12 előnye

why-get-a-dog-hero.jpg

Akinek van, vagy volt már valaha kutyája, az pontosan tudja, hogy kutya és gazdi között egy olyan szoros szövetségről van szó, amelyet csak azok értenek meg igazán, akik megtapasztalják. A kívülállók csoportja pedig sokszor csodálkozva nézi a kutyatulajdonosokat, hogy hogyan tudnak úgy rajongani négylábú társukért, mint mások egy-egy kétlábú barátért. És valóban, a pszichológusok is igazolták, hogy a gazdik háziállatuk iránt érzett kötődése ugyanolyan erős kötelék, mint amit egyesek embertársaik iránt éreznek. Logikusan következik, hogy az érzelmi nyereség, amit egy emberi kapcsolat adhat, egy négylábú társsal való kapcsolatban is megjelenhet. Nem véletlen, hogy akinek egyszer volt kutyája vagy macskája, az annak elvesztése után gyakran rövid időn belül magához vesz egy újabb szőrős barátot. Ezek a kapcsolatok ugyanis létfontosságúvá válnak az évek során, és komoly űrt hagynak maguk után.

A magyarázat egyértelmű. Kutyatartókat vizsgálva azt találták, hogy kevésbé depressziósak, aktívabb életet élnek, és nem gyötri őket annyira a magány, mint a háziállatot nem tartókat. Úgy tűnik tehát, hogy az állattartás testre és lélekre is pozitív hatással van.

Lássuk tehát, miért éri meg megosztani otthonunkat egy négylábú társsal:

  1. Ki a szabadba: bizonyára mindannyian ismerjük azt az érzést, hogy egyszerűen nincs kedvünk kikelni az ágyból, és legjobb lenne néhány napot a négy fal között tölteni. A felelős kutyatartó ezt nem teheti meg, és ennek hála, sokkal több időt tölt el levegőn, nyáron több napsugár éri, aminek következtében több D-vitamin is termelődik szervezetében. A D vitamin segít a mentális és fizikai egészség fenttartásában, véd a rák, a depresszió és érrendszeri megbetegedések ellen. Ezen túl a kutyatartók jellemzően több időt töltenek a természetben, ahol mentálisan is fel tudnak töltődni, nagyobb eséllyel képesek megnyugodni a zajos hétköznapokban.
  2. Aktívabb élet: a kedvencekkel való hosszas séták és játékok fizikailag is átmozgatják a kutyatartókat. A fizikai jóllét - túl egészségvédő hatásán - az önbecsülésre is pozitív hatással van. Aki erősnek érzi magát, magabiztosabban is viselkedik. A kutatások azt mutatják, hogy a kutyatartók nyugodtabbak, alacsonyabb a vérnyomásuk, és a koleszterinszintjük is ritkábban magas, ami szintén az aktívabb életnek köszönhető.
  3. Erősebb immunrendszer: bár ez az érv ellentmondásosnak tűnhet, de a kutya mellett felnővő gyerekekre kevésbé jellemző az allergia és az asztma. Az allergia levertséget és alvási zavarokat okozhat, ami komoly hatással lehet a mentális egészségre és az életvezetésre.

  4. Kevesebb stressz
    : kedvencünk dédelgetése ránk is kedvező hatással van. Szőrének puha tapintása, lassú ritmikus légzése megnyugtatóan hat, és oxytocint szabadít fel, ami köztudottan stresszcsökkentő hatású, és amelynek köszönhetően csökken a vérnyomás és a kortizol nevű stresszhormon termelése.
  5. Fókusz a jelenre: annak ellenére, hogy házikedvencünk sokszor elvonja a figyelmünket, mégis a jelenben tart, segít az itt és most-ra koncentrálni. A jelen átélése megóv a múlton és jövőn való szorongástól, és segít, hogy minden pillanatot a maga teljességében éljünk át.
  6. Kevesebb magány: jól belátható, hogy aki kutyát tart, az sosincs egyedül. Lehet, hogy csak hallgatjuk kedvencünk szuszogását, de mégsincs nyomasztó csend körülöttünk. Ráadásul a kedvencek sokszor rendkívül intuitívan akkor bújnak hozzánk leginkább, amikor a legjobban szükségünk van rájuk. Mintha éreznék, hogy gazdájuk mellett a helyük.
  7. Jó hallgatóság: bizonyára sokan ismerik azt az érzést, hogy néha csak jólesik kimondani a gondolatainkat, és nem is várunk viszonzásképp választ. Kutyusunk mindig szívesen hallgat bennünket, akkor is, ha butaságokat beszélünk.
  8. Feltétel nélküli szeretet: annak látványa, hogy kedvencünk boldogan vár minket haza máris jobb kedvre deríthet bennünket. Kutyánkat ugyanis nem érdekli, hogy aznap mit rontottunk el, kivel vesztünk össze vagy épp miért van bűntudatunk. Úgy szeret minket, ahogy vagyunk, egyszerűen a látványunk okoz neki örömet, és a lányeg neki, hogy velünk lehessen.
  9. Új barátságok: a kutyás séták lehetőséget adnak új emberi kapcsolatok kialakítására. Azáltal, hogy a kutyusok könnyen barátkoznak egymással, a gazdik között is közvetlen kontaktust teremtenek, ami lehetőséget ad későbbi tervezett találkozóra.
  10. Célok: a kutyatartás felelősséggel jár, aminek nagy előnye, hogy amikor igazán padlón érezzük magunkat, akkor is segít, hogy talpra álljunk, gondoskodjunk négylábú társunkról. Önmagában az, ha valaki vagy valami másra kell koncentrálnunk, segíthet abban, hogy ne merüljünk még mélyebbre problémáinkban. Az érzés, hogy valakinek szüksége van ránk pedig segít abban, hogy önmagunkat értékesebbnek érezzük, és energiát gyűjtsünk.
  11. Mindennapos mosoly: akinek van kutyája, az szinte minden nap mosolyog. A mosoly pedig jótékony hatású, mivel agyunkban azonnal megindítja a szerotonin és a dopamin termelést, amelyek az öröm érzetéért felelősek.
  12. A játék önfeledt öröme: felnőttként, ahogy egyre távolabb kerülünk a gyermekkor pihe-puha világától, elfelejtünk játszani. Pedig a játék felszabadító örömforrás. Segít, hogy néhány pillanatig ledobjuk a mindennapok terheit, és boldogan viháncoljunk, mint azt gyerekkorunkban tettük.

download.jpegA fentieken túl további érdekesség, hogy a kutyatartók jobban viselik az elutasítást, értelmesebbnek érzik életüket, és általánosan boldogabbak.

Bár a fenti pozitív hatások egyértelműek, azért fontos leszögezni, hogy a kutyatartás komoly, alapos mérlegelést igénylő döntés. Akkor vegyünk magunkhoz házi kedvencet, ha biztosak vagyunk abban, hogy maximálisan tudunk róla gondoskodni. Nem szolgálhat egy kutyus arra, hogy az életünkben levő pillanatnyi űrt kitöltsük vele, hiszen ki tudja, hogy viszonyulunk majd hozzá, ha dolgaink egyenesbe jönnek. A kutyatartás hosszú távú elkötelezettség, ami a rengeteg öröm mellett számtalan feladattal jár, és ezek korántsem mindig könnyűek.

Ami viszont biztos, hogy ha érezzük magunkban az elköteleződés szándékát, akkor igazi társra tehetünk szert, aki rengeteg szeretettel és pozitív élménnyel ajándékoz meg bennünket.

Ha hasznosnak találtad cikkünket, és szeretnél hasonló, 7köznapi pszichológiai témákról olvasni, csatlakozz hozzánk Facebookon!

 

Forrás:

  • http://www.apa.org/news/press/releases/2011/07/cats-dogs.aspx
  • http://www.huffingtonpost.com/2011/07/13/pets-psychological-benefits-study_n_897022.html
  • http://www.huffingtonpost.com/danielle-hark/pet-ownership-health_b_3187960.html
  • http://newyorkbehavioralhealth.com/psychological-benefits-of-pet-ownership

A bejegyzés trackback címe:

https://7koznapi.blog.hu/api/trackback/id/tr5715402940

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

haromegesztizennegy 2020.01.14. 12:46:29

A kutyatartás alapvetően egy nem túl környezettudatos pótcselekvés. Nem lehet és nem is szabad a felsorolt dolgokat hozzárendelni...

TanNé · http://erkolcstan.blog.hu/ 2020.06.09. 08:48:24

A Szórakoztató Erkölcstan közösség alapító adminja jónak és értékesnek találta ezt az írást és a közösség oldalán is említette többször hozzászólásaiban:

Egy példa csak rá:

www.facebook.com/SzorakoztatoErkolcstan/photos/a.215935588531240/2015283811929733/?type=3&theater
süti beállítások módosítása