„Kritizáltam és átgázolt rajtam”- Mi jelent a nárcisztikus harag?
2020. február 08. írta: FBEP_PSY

„Kritizáltam és átgázolt rajtam”- Mi jelent a nárcisztikus harag?

photodune-12496364-angry-woman-pointing-to-someone-in-front-of-her-s-600x418.jpg

A nárcizmussal foglalkozó cikkek a téma népszerűsége miatt gyakran mennek hatásvadász irányba, és a nehézség bemutatásánál elsikkad, hogy túl a külvilág elszenvedett sérelmein, az érintett személyiségében sem véletlenül alakult ki a túlzott, adott esetben személyiségzavar szintű nárcizmus és ez bizony neki is rengeteg nehézséggel jár.

Kohut úgy gondolta, hogy a nárcisztikus embernek folyamatosan szüksége van a környezete visszajelzésére, ahhoz, hogy énjét egységesnek tudja megélni. Ennek háttere a gyerekkorára nyúlik vissza, méghozzá arra a tapasztalatra, hogy a gyermek az egészséges exhibicionizmusára nem kapta meg válaszul a szüleitől alanyi jogon elvárt csodálatott, vagy rosszabb esetben akár visszautasítást vagy megalázást is kapott helyette.

A nárcisztikus düh a gyerekkori megalázó élményekből fakad. Ilyen élmények közé tartozik a gyerek megalázása, szeretetmegvonással való büntetése, nevetségessé tétele. Ilyenkor a gyerek - és később a felnőtt is-, azzal szembesül, hogy nem kapja meg azt a bánásmódot, amelyet érzése szerint megérdemelne. Később felnőttkorban a hasonló negatív események pillanatok alatt megnyomják azt a bizonyos- korábbi negatív tapasztalatok által erősen előfeszített- gombot. Ilyenkor a gyerekkori megsemmisülés és üresség szétziláló érzése azonnal végigfut a személyen és a mardosó szégyen visszatámadáshoz vezet. Ezutóbbi a nárcisztikus düh.

A krónikus nárcisztikus düh tehát akkor jelenik meg, amikor egy nárcisztikus személyiségzavarban szenvedő személy azt érzi, hogy önbecsülése, kompetenciája veszélybe kerül, gyengeségeivel szembesítik. Mivel a nárcisztikus egyén szelfje (énje) nagyon törékeny és a külvilág visszajelzéseiből táplálkozik, így a kritika rendkívül fenyegető és romboló hatású.  

 Gyakorlatban a fenyegető szétesés érzése két szélsőséges reakcióhoz szokott vezetni. Az egyik a mindent elsöprő dühkitörés, aminek célja a sértés visszafordítása támadásba, de ugyanilyen megsemmisítő, ha nem rossszabb, a kontinuum túlsó végén levő néma büntetés. Ezutóbbi a visszavonulás, a kapcsolat napokra történő felfüggesztése, a szeretet teljes megvonása, amíg a másik esedezve könyörög a nárcisztikus személy szeretetének visszanyeréséért.  

A köztudattal ellentétben úgy tűnik, hogy nem reménytelen a nárcisztikus személyiség változása. Egy kutatásban 20 személy nárcizmusának a változását vizsgálták 3 éven keresztül és az derült ki, hogy 60%-uk jelentős javulást mutatott. Több esetben derült, hogy a párkapcsolat javító hatása vezetett a patológiás nárcizmus csökkenéséhez. Fontos ugyanakkor, hogy ha vállaljuk a nehézségeket és kitartunk nárcisztikus társunk mellett, kérjünk mi magunk is terápiás segítséget, ne csak társunkat támogassuk ebben. Bizonyos kommunikációs és viselkedési stratégiák elsajátítása ugyanis sokat segíthet a feszültségek elkerülésében, a kapcsolat minőségének javulásában.  

Ha érdekel a pszichológia közérthető nyelven, csatlakozz hozzánk a 7köznapi pszichológia Facebook oldalán.  

A bejegyzés trackback címe:

https://7koznapi.blog.hu/api/trackback/id/tr4115465536

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Melee 2020.02.09. 12:41:38

Én próbálkoztam a nárcisztikus exemmel, de amikor elindult valami, a szintén nárcisztikus anyja visszatérítette a "helyes útra". Mivel nárcisztikus kihasználtságtól is függött, esély nem volt előre jutni. Inkább feladtam, jó döntés volt.

HoldViola · http://fiamma.blog.hu/ 2020.02.10. 06:55:49

Több ilyen emberrel volt dolgom munkában és magánéletben is, nem változnak, mert nem akarnak változni. A másiknak kell változni, érzelmileg függetleníteni magát a nárcisztikus reakcióktól.
süti beállítások módosítása