Gyerekvállalás 30 alatt és fölött
2020. április 15. írta: Sipos Kinga

Gyerekvállalás 30 alatt és fölött

Egy gyermek születése mindig örömhír, viszont a szülőknek is fel kell készülniük miegymásra, többek között arra, hogy egyáltalán nem lesz fenékig tejfel az élet – sőt. Megpróbáltatások sorozata áll egy pár előtt, amikor családdá alakulnak. A páros leosztás megszűnik, új rendszer alakul, amelynek kiépítése önmagában kihívást jelenthet. Arról nem is beszélve, hogy attól függően, mikor vállalunk gyereket, más és más nehézségekkel kell megküzdeni akár intrapszichésen is.

2.png

Mostanság sok házasság köttetik fiatalon, sok baba születik fiatal pároknál. A családalapítási kedv megugrani látszik, sokan össze is házasodnak, mielőtt gyereket vállalnának. A társadalom felől jöhet egyfajta nyomás is, amely előző generációk hitvallását és lehetőségét tükrözték. Azóta azonban sok minden változott - nem kell messzire menni, elég ha már csak az információáramlásra gondolunk. Magyarországon jelenleg átlagosan 28 éves kor alatt szülnek a nők, az unióban pedig 29 felett, és a mediterrán országokban 30 felett. Ezt a szempontot azért érdemes megvilágítani, mert arról az összefüggésről kevesen gondolkozhatnak, hogy egy társadalom fejlettségi szintje a benne élő emberek érettségi szintjétől függ. Számos pszichológiai elmélet 30 éves kor körülre teszi azt az időszakot, amikor az egyén képes lehet elérni a függetlenségét, mind anyagilag, mind érzelmileg, és talán már jobb önreflektív képességekkel is rendelkezik, amely nagy érték egy gyerek nevelésénél.

Asszonynak szülni kötelesség, lánynak szülni dicsőség
A Ratkó-korszaknak ez volt az egyik jelmondata. A politikai népesség reprodukcióra a gazdasági utánpótlás miatt volt szükség, amely viszont olyan következményekkel is járhat, amelyek nem feltétlenül szembetűnőek. Azok az anyák, akik nem voltak készen fejben vagy lélekben a gyerekvállalásra, olyan helyzetbe kényszerülhettek, ami sem nekik sem a gyereknek nem lehetett komfortos. Persze ezek a gyerekek is felnőttek valahogy, és nekik is lehettek gyerekeik, akikre szintén hatással van szüleik mentális állapota. A társadalom üzenete akkor az lehetett: jó asszony vagy, ha minél fiatalabban vállalsz gyereket – ez egy mennyiségi nézetet képvisel. Evolúciós szempontból is erre vagyunk kódolva, amely akkor adaptív is, ha a fajfenntartás a tét – ellenben jelenleg túlnépesedés van a Földön, amely a minőségi nézetnek is teret engedne.

A felnőtté válás feladatai
Már említettem az anyagi és érzelmi önállóságot. Anyagi függetlenség alatt azt értem, hogy egy felnőtt ember képes magát ellátni, ételt venni, ruházkodni, számlákat vagy lakhatást fizetni, amihez kell egy állás, és képesség a munkára hosszútávon és a XXI. században nőként is. Mindegy mennyit örököl az ember, illetve a szülők anyagi helyzetére sem lehet örökké támaszkodni – és hozzáteszem van abban valami felszabadító, amikor az ember saját erőből éri el, amit szeretett volna. Érzelmi önállóságként pedig azt érthetjük, hogy ne befolyásolják pl.: szüleink vagy más jelentős mások a döntéseinket vagy inkább, hogy döntéseinket képesek legyünk önmagunk meghozni teljes mellszélességgel. Sokszor hallhatjuk szüleinktől, hogy ők már nagyon várják az unokát, vagy ha esetleg még jobban saját szempontjukat veszik figyelembe, akkor azt is mondhatják, hogy az ő korukban ők már szülők voltak. Ketyeg a biológiai órád, egyre kevesebb esélyed lesz gyereket szülni – ezek a mondatok üzeneteket tartalmaznak, de ami talán ennél rejtettebb, és nem kerül feltétlen fókuszba, az a szülők frusztrációja. Nekik nem volt más választásuk, ez volt a jónak hitt és normális dolog, és ellenérzés születhet bennük, amikor azt látják, gyerekük épp azt csinálja, vagy nem csinálja, amit ők is szívesen tettek volna: élnek és tapasztalnak, és ezáltal saját értékrendet alakítanak ki, amely alapján képesek lesznek saját döntéseket hozni.

3.png

Miért is szeretnénk gyereket?
Ezt a kérdést sok ember felteheti magának, mielőtt gyerekvállalásra adja a fejét. Persze van olyan is, hogy váratlanul ér az áldás, mindenki hallott már szerelemgyerekekről. Sok ismerősöm úgy érzi, egyszerűen most jött el az idő, hogy babát tervezzenek párjával. Néha nehéz megmondani, mi is mozgat minket igazán, amikor a gyerekkérdésről van szó. Az embernek vannak alapvető érzelmi szükségletei, amelyhez jobb esetben talál egy adaptív eszközt, amellyel kielégülhet. Egy nőnek/férfinak is vannak szükségletei, illetve az evolúciós pszichológia szerint reproduktív stratégiája. Elképzelhető, hogy egy gyerek születése is ilyen igényeket elégít ki. Egy csecsemő alapvetően függő viszonyban van a szüleitől, ami rendjén is van, de ha ezek a viszonyulások megmerevednek az anya érzelmi szükségletei mentén, az hatással lehet a gyerek személyiségfejlődésére. Gondolok itt olyan anyákra, akik túlzottan gyerekeik szeretetéből építkeznek, vagy esetleg azokra az anyákra, akik túlkontrollálóak lesznek, illetve azokra, akik szélsőséges esetben csábítják gyerekeiket

A motiváció a gyerekvállalásnál egy összetett kérdés, biztosan vannak hormonális és pszichés okai is, de végtére is az a lényeg, hogy egy boldog, felszabadult gyereket neveljünk, hogy ezáltal legyen több lehetősége felfedezni a világot a saját tempójában. Nem is igazából az életkor számít itt, hanem a mentális érettség, önreflexiós (mentalizációs) képesség, és az elfogadás, amely persze valamennyire következménye az előző kettőnek.

A bejegyzés trackback címe:

https://7koznapi.blog.hu/api/trackback/id/tr5015614198

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kukikaa1986 2020.04.16. 07:44:28

Jó írás, grat. Tényszerű, ugyanakkor személyes is - kellő arányban. Ritka az ilyen manapság!

Michael Gary Scott 2020.04.20. 11:15:52

Köszönöm, hogy valaki végre foglalkozik a gyermekvállalás ezen oldalával is. 32 éves, szerelemben, párkapcsolatban, jó anyagiakkal, saját lakásban élő nő vagyok és nem szeretnék gyereket (most még). Tudnék okokat mondani, de azt gondolom, a legfontosabb, hogy amíg vannak okaim a NEM-re, addig nem állok készen a gyerekre. Gyereket nevelni mindenki tud, BOLDOG gyereket nevelni kevesen. Mindenki orrba-szájba szüli a gyerekeket, miközben érzelmileg és értelmileg nem állnak rá készen. Szülés előtt érdemes lenne foglalkozni a családi, örökölt mintákkal, a szülőkkel való kapcsolatunkkal, az önismerettel. Így talán elkerülhetnénk azt, hogy a gyerekeinkre kivetítsük a félelmeinket, az elvárásainkat és a tulajdonunknak tekinstük őket.

Almandin 2020.09.27. 23:41:04

Érdemes lenne azzal az aspektussal is foglalkozni, hogy miért tolódik egyre feljebb az első gyerek vállalásának időpontja. Valójában a mai nyugati társadalomban diszharmónia alakult ki a felnőtté válás biológiai, érzelmi és anyagi oldalai között. Optimálisabb lenne a húszas években szülni, akinek csak lehet. Az se ritka, hogy valaki azért nem érzi készen magát a szülői szerepre, mert nem volt képes lélekben felnőtté válni. De az is lehet, hogy nem meri önmagának se bevallani, hogy nem vágyik gyerekre, ezért halogat. Pedig nem kötelező szülni.
A nők esetében az első gyerek megszülését valóban nem jó 35 feletti korra időzíteni, mert akkor már több az egészségi probléma.
Ez a tendencia nem jó, mert ha folytatódik, akkor 20 év múlva már a 40 körüli elsőszülő nő lesz az átlagos. A biológiai korlátok akkor is léteznek, ha ma a társadalom nem akarja ezeket tudomásul venni.
süti beállítások módosítása