Az öngyilkosság nem lehet tabu téma!
2020. július 17. írta: FBEP_PSY

Az öngyilkosság nem lehet tabu téma!

image-of-hand-reaching-to-hold-another-hand.jpg

Az öngyilkosság témáját még mindig tabu és szégyen övezi, miközben olyan jelenségről van szó, ami valamilyen kontextusban sajnos minden ember életében megjelenik. 

Az öngyilkosság a legsúlyosabb sürgősségi állapot. Ennek oka jól belátható, hiszen visszafordíthatatlan következményekkel járhat. Éppen ezért az öngyilkos magatartáshoz kapcsolódó jelenségeket nem lehet és nem szabad nem komolyan venni! A szakirodalomban az öngyilkos magatartás magában foglalja a halál vágyát, az öngyilkossági gondolatokat és terveket, a megkísérelt és a befejezett öngyilkosságot. Elgondolkodtató adat, hogy a fiatalok körében az öngyilkosság a második vezető halálok, ami nagyban összefügg a kamaszkor okozta érzelmi labilitással. Nagyon fontos tehát a legapróbb jeleket is komolyan venni és segítséget kérni a fiatalok támogatásához.

TÉVHITEK: aki öngyilkossággal fenyegetőzik, az úgysem teszi meg! Aki tényleg meg akar halni, az nem beszél róla! 

Sajnos a tapasztalat rengeteg esetben cáfolja, hogy csupán figyelemfelkeltés állna az öngyilkossági szándék nyílt kinyilvánításának hátterében. Ugyanígy az sem feltétlenül igaz, hogy aki tényleg meg akar halni, nem jelez semmit a környezetének. Nem egyszer fordul elő, hogy mikor a családtagok rekonstruálják az eseményeket, kiderül, hogy voltak jelzések, akár szavak, akár tettek, de valahogy senki nem tudta komolyan elképzelni, hogy családtagjuk tényleg megteszi. Az öngyilkosságot megelőző jelek segélykiáltások (cry for help), amelyekkel sokszor nem tudatosan, de kétségbeesve próbál segítséget kérni a reményvesztett állapotú személy. Nagyon nehéz a környezet helyzete, hiszen korántsem mindig egyértelműek a jelek. Vannak ugyan, akik konkrétan kimondják öngyilkossági szándékukat, de lehetnek olyanok is, akik csak árnyaltan utalnak rá, vagy olyankor és olyan hangulatban látogatják meg rokonukat, barátjukat, ami korábban sosem volt jellemző. Az is lehet, hogy egyszerűen azt vesszük észre, hogy elrendeznek, lezárnak minden folyamatban levő ügyet, hogy „rendet” hagyjanak maguk után. Sok esetben csak utólag érti meg a környezet, hogy mit is akart kommunikálni az áldozat.

Öngyilkosság figyelmeztető jelei, amikor valaki
  • Nyíltan kifejezi, hogy meg akar halni
  • Gyakran elmélkedik és beszél a halálról
  • Lerendezi az ügyeit, lezár folyamatban levő dolgokat, igyekszik rendet rakni maga körül
  • Izolálódik, visszautasítja mások társas közeledését
  • Erőteljes reménytelenség és kilátástalanság érzés jellemzi
  • Hirtelen markánsan megváltozik a viselkedése
  • Szokatlan helyzetben búcsúzik el családtagjaitól, barátaitól, mikor látszólag erre nincs reális magyarázat

Az öngyilkosság hátterében rendszerint sokféle ok együttes jelenléte húzódik meg. A leghangsúlyosabb a nem kezelt pszichiátriai zavarok jelenléte, mely az öngyilkosságot elkövetők 90%-nál fennáll. Olyan magas arányszámról van szó, ami jól rámutat arra, hogy prevenciós szempontból kulcsfontosságú a pszichiátriai betegségek szűrése és megfelelő támogatása. Nagyon gyakori a háttérben meghúzódó nem kezelt depresszió, de ugyanígy kockázatot növelő tényező a pszichoaktív szerek használata, ami fiataloknál markánsan megjelenő tényező. A korábban megkísérelt sikertelen öngyilkosság10-30 szorosára növeli az öngyilkossági kockázatot, valamint a családi anamnézisben megjelenő öngyilkosság is rizikó tényezőnek számít. Ezekre rárakódva egy negatív életesemény vagy akár egy normatív krízis is olyan hatással lehet, amit az érintett úgy él meg, hogy túlmegy a megküzdési képességein. Általánosságban elmondható, hogy a nőknél gyakoribbak a kísérletek, míg a férfiaknál a befejezettek öngyilkosságok száma magasabb, ami a férfiak által használt drasztikusabb módszerekből fakad.

Mik a HotSpotok? Vannak olyan helyek a világon, amelyeket azért neveznek HotSpotnak, mert ott lényegesen magasabb arányban fordulnak elő öngyilkosságok, mint máshol. Ilyen például a Goldengate híd, amelyről 1937 és 2012 között több, mint 1600 vetették magukat a mélybe.  A hídra rengeteg táblát és segélykérő telefont helyeztek el abban reménykedve, hogy el tudják tántorítani a megkeseredett embereket fatális tettüktől. A HotSpotoknak sokszor olyan misztikus jelentést tulajdonítanak, hogy rekonstruálva az eseményeket világossá válik, hogy az öngyilkosságot elkövető például jó néhány híd mellett elhaladt, nagy kerülőt téve, csak azért, hogy a kiválasztott hídon hajtsa végre tettét. 

Alapszabály legyen tehát öngyilkossági szándék esetén, hogy minden esetben komolyan kell venni! Egyszerűen azért, mert olyan súlyos és visszafordíthatatlan a tét, hogy inkább legyen több téves riasztás, mint egyszer tragédiával végződjön, hogy nem reagált elég komolyan a környezet.  

! Ha öngyilkossági krízisben van, öngyilkossági gondolatok foglalkoztatják, akkor a nap 24 órájában az ország egész területéről (mobilról és vezetékes telefonról) ingyenesen hívhatja a 116-123 lelki elsősegély szolgálatot. !

 

Forrás:

  • Balázs Judit, Miklósi Mónika: A gyermek- és ifjúkor pszichés zavarainak tankönyve
  • Kalmár Sándor, Németh Attila, Rihmer Zoltán: Az öngyilkosság orvosi szemmel

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://7koznapi.blog.hu/api/trackback/id/tr3716012954

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

arthurthedent 2020.07.18. 11:11:01

"Elgondolkodtató adat, hogy a fiatalok körében az öngyilkosság a második vezető halálok"

Harmadik. Viszont nem magyarországon. Szóval fake news. :(

moloy 2020.07.18. 11:50:42

Bár a cikk következtetései nagyjából rendben vannak, mégsem vonja le ezekből a legfontosabbat, márminthogy akik a legtöbbet tehetnének ellene (és NEM teszik!): az a CSALÁD! Ma már szinte mindenben a rendszertől (jelen témában a pszihiátriától) várják, és várják el a megoldást, miközben nem oldódik meg semmi, egyre rosszabbak a kilátások. A rendszer, lényegéből adódóan csak rendeletekkel, szabályokkal tud foglalkozni, a lélekkel NEM.
Márpedig a pszihiátria - szerintem - elsősorban a lélekről, a lélek sérüléséről szól és ennek kialakulása 99%-ban a CSALÁD környezetében történik. (Ez sajnos azt is jelenti, legnagyobb felelőse is a CSALÁD. Sőt! Amikor az első, szerencsés kimenettel zárult esemény megtörtént, az azt követő - akár kórházi - pszihiátriai kezeléssel a CSALÁD megoldottnak könyveli el a problémát, hiszen: "ŐK megtettek mindent, ami megtehető...")
És, sajnos a rendszer is ugyanezt mondja.

Almandin 2020.07.18. 13:29:15

@moloy: Sok öngyilkost egyenesen a családja lelki (vagy akár testi) terrorja hajszol öngyilkosságba. Ha valaki meg is teszi és túléli, sok család a helyzethez is negatívan viszonyul. Sokszor úgy érzik, hogy az öngyilkossági kísérletet elkövető szégyenbe hozta őket és még inkább bántani kezdik. Sok ember azt se fogja fel, hogy a depresszió súlyos betegség, bántják a beteget, lustának, jellemhibásnak könyvelik el, haragszanak rá, ha kezelteti magát, mert azzal is szégyenbe hozza őket ("bolond" van a családban).

]{udarauszkasz 2020.07.18. 14:32:28

A Covid hiszteria is jo sok ongyilkossaghoz vezetett mar, es fog is vezetni. Tobb halalt okoz, mint a koronavirus maga.

Almandin 2020.07.18. 15:15:28

@]{udarauszkasz: A járvány nem hisztéria. Létező probléma. Azzal egyetértek, hogy miatta sok ember egzisztenciálisan ellehetetlenült és az valóban okozott öngyilkosságokat is. Ez nagy tragédia. Viszont ha nem lettek volna kijárási és utazási korlátozások, sokszorosa lenne a covidos halálesetek száma. Tehát ez szükséges rossz.

tatárfejű kutya 2020.07.18. 15:37:33

@Almandin: a szorongás "kezelésére" bezzeg, ha belecsúszik az alkoholizmusba a delikvens, az bocsánatos bűn:) Főleg vidéken.

]{udarauszkasz 2020.07.18. 16:03:57

@Almandin: a virus letezik. De ez a karanten baromsag hiszteria, tobb kart okozott, mint hasznot.
süti beállítások módosítása