Apa fontosabb, mint gondolnánk!
2018. június 17. írta: Vén Betti

Apa fontosabb, mint gondolnánk!

Boldog apák napját, mindenkinek! Függetlenül attól, hogy közeli, szoros vagy távoli kapcsolatban állsz a saját édesapáddal, függetlenül attól, hogy él-e, vagy sajnos személyesen már nem tudod megpuszilni, apa vagy-e vagy sem, adj magadnak ma legalább egy pár pillanatot, és gondolkodj el egy kicsit, hogy mit is jelent valójában neked az a szó, hogy édesapa.

fathers-day-quotes-1526677371.jpg

Az apák napja nemzetközi ünnep, amelyet hazánkban június harmadik vasárnapján ma már egyre többen ünnepelnek, az apaságról és a szülői szerepről elgondolkodva. A kulcskérdés, hogy vajon ez a nap mennyire fontos számodra, a te érzelmi kalendáriumodban mit jelent? Ha fontos, vajon miért az? Ha nem fontos, miért nem fontos?

Amikor az apák napjára gondolok, a megértésről, a vágyakról, és arról gondolkodom, hogy mit is jelent igazán az édesapa kifejezés. Sokszor messzire kell vándorolnunk ahhoz, hogy megtaláljuk a válaszokat, amelyek ott vannak valahol a szívünk mélyén. Mit csinál egy apa? Mit jelent jó apának lenni? Lehet-e nagyszerű apának lenni, vagy elég „elég jó apának” lenni?

Gondoljuk végig. A modern anya, függetlenül attól, hogy hány nem tradicionális feladatot vállal, továbbra is a család elsődleges nevelője és érzelmi őrzője. Ez a génjeiben van. Az anya lelke ilyen.  Ezzel szemben az apa a kromoszómákon és (talán még mindig) a háztartások jövedelmének biztosításán kívül, nem kap olyan széles körben elismert  szerepet a gyerek életében, a köztudatban nincs „ünnepelve” hasonlóan mély kapcsolat az apa és a gyermek között.  Az utóbbi évtized folyamatos változásai azonban szerencsére ezt megdönteni látszanak. A „modern szülőség” kialakulása zajlik. A régi felvetések felborulni látszanak (Apaság régen és ma), és egyre inkább hangsúlyos, hogy az apaság egyedi és összetett jelenség, amely hatalmas következményekkel jár a gyermek érzelmi és intellektuális fejlődésére nézve.

Legtöbbünk magától értetődőnek tartja: az apák másképp szülők, mint az anyák. Többet játszanak a gyerekekkel, az interakciók inkább fizikaiak, kevésbé intimek, és sokkal inkább a humorral és az izgalommal kapcsolatosak. Bár ez a megkülönböztetés aligha tűnik kinyilváníthatónak, a gyermekek számára az apa mégis egy eltérő világot jelent. Például egy apa sokkal játékosabb, interaktív stílusa kritikus szerepet jelent a gyermek érzelmi önkontrolljának fejlődésére. Hasonlóan, az apa-gyerek kölcsönhatások központi szerepet játszanak a gyerek azon képességének fejlesztésében, hogy a kicsi későbbi életében erős, kielégítő társadalmi kapcsolatokat tartson fenn.

Itt nem egyszerűen az eltérő anyai módszerekről, viselkedésről van szó. Az apa-gyermek kötődés szerkezete is más. Például az alacsony önbecsülésű apák nagyobb negatív hatást gyakorolnak gyermekeikre, mint az olyan anyák, akik nem szeretik magukat. Ezenkívül az apa-gyermek kapcsolat sokkal törékenyebbnek is tűnik, ezért könnyebben meg is szakad például a szülői viszályok során.  

A szülői szerepek még mindig kulturális viták tárgyai. Kevéssé vitatható az a tény, hogy a 21. század elejéig a tudomány, a társadalom a szülői pszichológiát nagyrészt az anyaság pszichológiájának tekintette. Az apaságról kialakuló új kép miatt azonban a gazdag és mélyen kifizetődő apai élmény lehetősége ma sokkal nagyobb, mint évekkel ezelőtt. Az apaságban rejlő lehetőségek kihasználása minden eddiginél jobb feltételekkel bír.

Az apával való kapcsolat – hasonlóan az anyákhoz, már gyermekkorban megszilárdul. Bizonyos értelemben az apák arra ösztönzik gyermekeiket, hogy megbirkózzanak az anya-gyerek köteléken kívüli világgal – a klasszikus megközelítés szerint. De a valóságban ennél jóval többről van szó, az apai viselkedés hatására úgy tűnik, a gyerekek olyan komplex készségeket alakítanak ki, amelyet későbbi, felnőtt életükben kamatoztatni tudnak. Először is például a játékon keresztül megtanulják, hogyan olvassák az apa érzelmeit, arckifejezéseit, hangja és nonverbális jelei segítségével, és ennek megfelelően megtanulnak azokra válaszolni. Apa most tényleg üldözni fog, vagy csak viccel? Ez most tényleg fájt apának vagy csak viccből sír? Apának van kedve játszani, vagy fáradt? Másodszor, a gyerekek megtanulják, hogyan kommunikálják érzelmeiket mások felé. Egyik gyakori példa, hogy a gyermek sírással jelzi, ha apa túl durván játszik, vagy megijed. A gyerekek megtanulják jelezni, ha valami nem tetszik nekik.

Az ilyen érzelmi „mesterkedések” következményei messze hatóak. Serkentő, érzelmileg feszítő helyzetek sikeres leküzdésével a gyerekek megtanulják, hogy valóban hatással lehetnek mind a belső ügyekre (érzéseikre), mind a külső világra (apjuk cselekedeteire). E tekintetben kapcsolódik az apa-gyermek kapcsolat minősége a gyermekek későbbi életkepésségére, a frusztráció kezelésére, az új dolgok felé való nyitottságára, vagy a problémamegoldó képességére is. Egyszóval, megtanulják a szituációk érzelmi intenzitását szabályozni. Természetesen nemcsak az apák taníthatják meg ezeket a képességeket, azonban ez a szerep gyakran az apákra esik.

A kapcsolat minősége később, felnőttkorban is legalább olyan fontos, mint gyermekkorban. Ekkor azonban az egymásra való odafigyelés felelőssége közös, a gyermekkel együtt. Nemcsak az édesapának, hanem a felnőtt gyermeknek is ugyanakkora hatása van a jó viszony ápolására. A következő rövid videó  - az online tér kapcsolatainkat deformáló hatásán keresztül -  szemlélteti és üzeni erősen a személyes jelenlét, az odafigyelés fontosságát.

A pár felsorolt példa csak néhány bizonyíték arra, hogy már életünk kezdeti időszakában és a későbbi életünkre is milyen nagy hatása van nemcsak az édesanyákkal, hanem az édesapákkal való kapcsolatunknak is. Becsüljük meg és ünnepeljük az édesapákat!

Ha érdekel a pszichológia közérthető nyelven, csatlakozz hozzánk a 7köznapi pszichológia Facebook oldalán.  

 Forrás: 

https://www.psychologytoday.com/us/articles/199605/fathers-time

https://www.youtube.com/watch?v=COLi-XvgezQ

A bejegyzés trackback címe:

https://7koznapi.blog.hu/api/trackback/id/tr9514054304

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

czerka 2018.06.18. 05:07:27

Az apa funkciója csak a tartásdíj fizetése, illetve ha még megtűrik a háznál, akkor az igavonás, számlák fizetése.

Az a fiúgyerek, aki apa nélkül nő fel vagy van apa a családban, de szerepe csak annyi, mint egy mozgó pénztárcának, tehát ha az anya befolyása alatt nő fel egy fiú, az katasztrofális személyiségtorzulást okoz nála. Elnőiesedik (nem csak fizikailag), hisztis és manipulatív lesz, nem képes felelősséget vállalni a hibáiért. Azt hiszi, hogy mindig igaza van, mindenki idióta, csak ő tökéletes, neki mindig igaza van, tévedhetetlen, ha valami nem sikerül az iskolában, akkor mindenki más hibás, csak ő nem. Naponta látom a környezetemben, hogy ha az anya otthon van egész nalp, akkor a gyereket tönkreteszi. Főleg ha az anya nem is dolgozik, akkor egész nap a gyerekén lóg, teljesen leuralja az életét. Ez lánygyereknek se hasznos, de igazán durva hatása a fiúgyerekekre van.

czerka 2018.06.18. 05:34:51

Az apa funkciója csak a tartásdíj fizetése, illetve ha még megtűrik a háznál, akkor az igavonás, számlák fizetése.

Az a fiúgyerek, aki apa nélkül nő fel vagy van apa a családban, de szerepe csak annyi, mint egy mozgó pénztárcának, tehát ha az anya befolyása alatt nő fel egy fiú, az katasztrofális személyiségtorzulást okoz nála. Elnőiesedik (nem csak fizikailag), hisztis és manipulatív lesz, nem képes felelősséget vállalni a hibáiért. Azt hiszi, hogy mindig igaza van, mindenki idióta, csak ő tökéletes, neki mindig igaza van, tévedhetetlen, ha valami nem sikerül az iskolában, akkor mindenki más hibás, csak ő nem. Naponta látom a környezetemben, hogy ha az anya otthon van egész nalp, akkor a gyereket tönkreteszi. Főleg ha az anya nem is dolgozik, akkor egész nap a gyerekén lóg, teljesen leuralja az életét. Ez lánygyereknek se hasznos, de igazán durva hatása a fiúgyerekekre van.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.06.18. 06:54:23

Normális családban ezek a problémák nem léteznek.

A liberális álcsaládokbna meg úgyis mindent ural a gonoszság.

czerka 2018.06.18. 07:06:44

@maxval balcán bircaman: a burzsoá családra jellemző, hogy a nő parazitaként és és a férfi anyagi forrásait használja, cserébe engedi, hogy a nemi szerveit a férfi használja. A szocialista Magyarországon legalább egy rövid időre mindenki dolgozott. A gyerekre a legrosszabb hatással az van, ha azt látja, hogy az anyja egy élősködő kvázi-prostituált, aki nem dolgozik.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.06.18. 07:11:21

@czerka:

Ez sok mindentől függ.

Eleve tévedés azt hinni, hogy a nem dolgozó nő nem csinál semmit. csinál, hiszen a házi munka elvégzése is fontos dolog.

czerka 2018.06.18. 10:28:17

@maxval balcán bircaman: a házimunka és a férj kielégítése meg a gyerek cseszegetése itt ahol élek, a háziasszonyok legfőbb elfoglaltságai. Foggal-körömmel igyekeznek kapaszkodni apuci pénzébe, mert hát mást nem tudnak. Én a szocialista Magyarországon felnőve dolgozó és egyben a házimunkát is elvégző nőkjöz vagyok szokva. Csak a dolgozó és családanyaként is funkcionáló nőket tudom tisztelni.
A burzsoá család egy legalizált prostitúciós forma.
A nyugati feminista, aki meg csak karriert épít és nincs funkcionáló család, az meg a másik véglet. Azt se tudom tisztelni.

nookedli 2018.06.18. 11:53:33

Akkor most olvassák el és értelmezzék eme cikket a leszbikusok, feministák, homók, pedofilok, lmbtq stb...

nookedli 2018.06.18. 11:54:57

@czerka: Egy nőt a gyermekvállalás tesz nővé. Ebben különbözik a férfitól, hogy létre tudnak hozni egy új életet. Ez kiváltság.

nautilus123 2018.06.18. 12:24:30

Na megjelent a nőt nem látott megmondóember...
@czerka:
Drága gyermekem.
Amit én tapasztaltam, amikor csak szűk körben mozogtam. Nem egy fiúrokon a családban harminc-ötven évesként sem akar dolgozni és az anyján-apján élősködik, kéri el a pénzt piára, játékra, miközben otthon döglik és egy tányért képtelen elmosni, majd az anya cseléd megteszi. A barátnőmet kb. kötelezték arra, hogy a lusta öccse után takarítson munka után. Akkor most én is általánosítsak? Nem fogok, ezek csak gyökér egyének, a férfiak többsége nem ilyen.

Kicsit úgy tűnik nekem az általánosító fröcsögésedből, hogy egy szűk kör alapján ítélsz (egy lakóház?).
A legtöbb nőismerősöm dolgozik, utána jön a este a házimunka, gyerekek.
Nem tudom hol nőttél fel, mert még az általam ismert legelszeparáltabb zsákfaluban is dolgoznak a nők.

Élettársam sajnos apa nélkül nőtt fel, mégis egy normális, érett férfi lett, aki nem szarja le az anyját és az egyik legempatikusabb, legnormálisabb ember, akit ismerek, határozott és jól mérlegel. Jó haveri köre is van, értelmes férfiakkal, normális nőkkel. Rengeteg normális ember van.
De az, hogy te csak valami beteges fekete-fehér világot álmodsz, az nem a normális emberek baja.

czerka 2018.06.18. 13:28:40

@nookedli: az a nő is nő, aki sose szül.

czerka 2018.06.18. 13:37:24

@nautilus123: "Nem tudom hol nőttél fel, mert még az általam ismert legelszeparáltabb zsákfaluban is dolgoznak a nők."

A szocialista Magyarországon nőttem fel, azt tartom normálisnak, amit akkor tapasztaltam. Anyám dolgozott ÉS háztartást is vezetett, gyereket nevelt. Ezt akkor normálisnak tartottam. Ma is ezt tartom normálisnak.
Aztán megfordultam Nyugaton, ahol szembesültem azzal, hogy egy nő ha karriert épít, akkor a gyerekét nanny neveli fel helyette.
Ha a otthon marad a gyerekkel és családanya lesz, akkor szellemileg leépül és rátelepszik a gyerekére.
Jelenleg a Távol-Keleten élek, itt teljesen normális, ha egy nő leszül és soha többé nem megy vissza dolgozni. Apuci eltartja. Ezek a nők hárpiákká válnak, teljesen rátelepülnek a gyerekükre, legitimálni akarják az otthonlétüket, beezoterikusodnak stb. Teljes agyrém.
Ismétlem, amit én a szocilista Magyarországon tapasztaltam gyerekként, azt tartom normálisnak: anyuci dolgozik és mellette gyereket nevel.
Nem vagy-vagy, mint nyugaton vagy itt a gazdag keleten.
Az otthon lébecoló burzsoá feleség egy prostituált.

mojoking77 2018.06.18. 16:23:51

@czerka: Ha nem ismernelek mas blogokbol, meg meg is ijednek, hogy mennyire szornyu vilagban is elsz, igy csak megvonom a vallam. Vegul is mindenki ugy vezeti le a munkahelyen felgyulemlett feszultseget, ahogy tudja. Ha a trollkodas segit, am csinald csak nyugodtan...

czerka 2018.06.20. 07:52:28

@mojoking77: bizony szomorú világban élek. Nem én vagyok szomorú, hanem az a kelet-ázsiai gyerek, akit korrepetáltam angolból (szívességből) és elpanaszolta, hogy az anyja terrorizálja, ha nem megy át a magasan a tudásszintje feletti angol nyelvvizsgán. Mondtam az anyjának, hogy előbb angolul kellene megtanulnia mondjuk alapfokon a gyereknek, aztán nyelvvizsgázni (ami egy száraz teszt). De itt a papírok halmozása számít, nem a tudás. Ez a gyerek folyton arról beszélt, hogy öngyilkos lesz, ha nem lesz benne a top 3-ban az osztályban évvégi vizsgán.
Miért ilyen boldogtalan itt szinte minden gyerek? Mert az apjuk dolgozik egyedül (millilmos villamosmérnök, aki az Apple-nek tervez cuccokat), az anyja otthon van és semmi mást nem csinál, mint érzelmileg zsarolja a gyereket, különtanárokat bérel és ezek a gyerek minden percét kitölti valamivel. Mindegy mivel. Csak ne lustálkodjon. Lustálkodás persze itt minden, amit a szülő annak tart, ami nem egy fizetett különóra keretében történik. De ha valamiért fizetnek, az automatikusan csak hasznos lehet, bármi legyen is az. Ez szuper dolog, mert rengeteg kamu különórát értékesítő magántanár megél belőle.
Kifizetik az angoltanár óradíját és azt várják, hogy átragad a gyerekre az angol nyelv. De közben élő angolt nem hallgathat, mert sorozatot, filmet nézni még hétvégén se szabad, az ugyanis időpazarlás. És az idő pénz, ezt a kifejezést 8 éves gyerekektől hallani elég megdöbbentő.

Közben a gyerek annyit lát otthon, hogy a tanulásnak, hajtásnak semmi értelme, mert az anyja egész nap lustálkodik, kávézókba jár a hasonszőrű prosti-feleségekkel. Tehát ha egy fiúgyerek jól tanul, sok pénzt keres és hatalmas szerencséje van, akkor kifoghat magának egy ilyen nőt a jövőben, mint az anyja volt. És eltarthatja, lehet vele 1 darab agyonhajtott, elkényeztetett gyereke. Mert a nők itt nem sietnek se házasodni, se szülni. Mert a szülők eltartják az elkényeztett lányaikat.

Sajnos saját szememmel látom, hogy a nyugati soccer mom és a kelet-ázsiai újgazdag feleség anyonnyomja a gyereket lelkileg.
Ha a gyerek azt látja, hogy az anyja nem dolgozik, az a legborzasztóbb, legmélyebb lelki sérülést okozza nála. Persze ahol a wifestitute (feleség-prostituált) a standard, ott ez fel se tűnik az embereknek. Csak amikor egy életképtelen, elkényeztetett, érzelmileg nulla, szétstresszelt görcs lesz a gyerekből.

A gyerekektől semmi mást nem hallok, mint a "work hard" szólamot. Ez azt jelenti, hogy hosszú órákon keresztül ülnek a könyv felett. De a ha más módszert mutatsz nekik, amivel meg is értenék a tananyagot, amivel mondjuk folyékonyan megtanulhatnának angolul, azt elutasítják, mert nem az a hivatalos út.
Úgyhogy az otthon lébecoló anyák gyerekei önmagukat és másokat is gyűlölő, értelmetlen dolgokat különórákon művelő, magukat megöngyilkolással fenyegető kis ideggörcsök lesznek, akik szerint mindenki más idióta (ezt szó szerint idéztem), csak ők tökéletesek.
Ja, az itt teljesen normális, hogy a beezoterikusodott milliomosfeleség elviszi a gyerekét médiumhoz, jóshoz, aki egy szemérmetlen összeg kifizetése ellenében megmondja nekik, hogy a gyerek nem ehet X ételt (a marhahús a főbűnös több család szerint), mert attól rossz lesz a tanulmányi eredménye és leveszi a rontást róla meg kommunikál a család túlvilágon szenvedő őseivel (bizniszbuddhizmus level 9999), akik kínozzák a gyereket, ezért idegbeteg, nincs benne a top3-ban az osztályban és játszik a kis f@szával. És ezt a világ egyik legjobban képzett országában gazdag orvosok, képzett mérnökök feleségei beszopják és ilyen hiedelmek alapján terrorizálják tovább a gyerekeiket. A szocialista Magyarországon legalább erre azt mondták az én időmben, hogy "ugyan, menj a picsába".
Ez van akkor, ha a nőt hagyják prostituáltként élni, otthon lebzselni. Elhatalmasodik a hárpiaság, elmebaj.
süti beállítások módosítása