Ha a tetoválások beszélni tudnának…
2017. szeptember 02. írta: M. Steinbach Annamária

Ha a tetoválások beszélni tudnának…

A tetoválások pszichológiája

21284601_10214638055451939_1893740824_o.jpg

Az ember az idők kezdete óta talál módot arra, hogy kifejezze egy csoportba tartozását vagy éppen ellenállását. Piercingek, kirívó öltözködés vagy hajviselet, és valószínűleg ugyanilyen célt szolgáltak a tetoválások is. Arra voltak hivatottak, hogy megmutassák, viselője olyannyira azonosul tetoválásának jelentésével, hogy képes akár egy életre szóló döntést hozni, egy életre szóló dolgot varratni saját bőrébe. A lényeg a tetoválás jelentése volt, nem pedig a külcsín. Nem hiába, az eredetileg polinéz tatau szó jelentése „jel a bőrön”. Az Alpokban megtalált, több mint 5000 éves Ötzi minden egyes tetoválásának (több, mint 50) saját identitására, mágikus gondolkodására vonatkozó jelentése volt. Térkép volt az emberhez. Persze most is találkozunk hasonlókkal, mint például az ötkarika az olimpiai bajnokaink testén (Bajnok vagyok!), zenekarok jelképe (Fontos nekem a zene!), saját gyermek arca (Mindenem a családom!) vagy éppen a kereszt és egyéb klerikális motívumok (Hívő vagyok!)

Ma azonban a tetoválások már nem kizárólag szimbólumok, hanem esztétikai funkciójuk is van. Vannak, akik precízen megtervezik, majd megvalósítják tervüket, mert tudatosak és eltökéltek. Persze az is lehet, hogy egy fékevesztett éjszaka és némi alkohol kell ahhoz, hogy a családilag és szociálisan belénk diktált normák (Őrültség ez, fiam! És ha öreg leszel? Hogy fog ez majd mutatni? Mit gondolnak majd rólad, ha ezt meglátják a munkahelyeden?) meggyengüljenek annyira, hogy sikerüljön meghozni a nagy döntést. „Kell nekem egy tetkó!”

Akárhogyan is kerül fel valakire az a tetoválás, kicsi vagy egész testet lefedő, színes vagy fekete, forma vagy éppen nonfiguratív, jelkép vagy egyszerűen csak szépek vagyunk tőle, kénytelenek vagyunk visszakanyarodni a cikk elejére, mert úgy tűnik, a tetoválást készíttetők motivációja és szándéka ugyanaz: kilépni egy csoportból (átlagosak klubja) és tartozni egy másikhoz.

És milyen ez a másik csoport? Milyenek a tetováltak?

Kapcsolódó kép1. Egyediek vagy egyediek szeretnének lenni

A tetoválások - hasonlóan a plasztikai műtétekhez – egy végleges módosítást okoznak a testen. Az a személy, aki készítteti, már sohasem lesz ugyanolyan, mint korábban. A bőrre készített varrat egyfajta protézis, amellyel nem születhetünk, így nem is természetes. Az emberi természet szinte szükséglete, hogy módosítson önmagán, amellyel szebb, különlegesebb, netán kirívóbb vagy több lehet másoknál. Van, aki ezt műtétekkel, diétákkal, extrém hajszínnel éri el, és van olyan, aki tetoválással választja le magát a többségtől. Azonban kérdezem én, baj ez? Hiszen ki az, aki eddig még nem versenyzett másokkal? Ki az, aki sohasem akart eddig még egyedi lenni?

2. Függetlenek vagy függetlenednének

Nem érdekli őket, ki, mit mond. A saját testük, csak az övék. Ők döntenek arról, mit, mekkorát, milyen jelentést „írnak ki” bőrükre. Törekszenek és tesznek a függetlenségükért, és általában kevésbé befolyásolhatóak, mint az átlag. A tetoválás sokszor a lázadás eszköze, amellyel készíttetője azt mutatja a világ felé, hogy nem tartozik senkinek elszámolnivalóval, személyisége kiteljesedőben van, önmaga ura lett, lesz, akar lenni.

3. Bátrak vagy szeretnék, hogy annak lássák

A bőr varrása során egy perc alatt 50-3 000 szúrás okoz fájdalmat. Mégis, a tetoválás készíttetésében nem maga a fájdalom elviselése a legnehezebb, hanem az, hogy az elhatározás örökre szól, ehhez pedig nem kevés bátorság kell. A bátorság extrém kifejeződései az ijesztő minták, mint a halálfej, támadó állat, sötét motívumok. Ezekkel viselője saját erejét, félelmei leküzdését kommunikálja. Sokszor a szorongó ember festeti magára saját félelmének (halál, veszély, támadás) tárgyát, hogy könnyebben küzdjön meg saját „démonaival”. Olyat is láttunk már, hogy egy-egy tetkó célja viselője ijesztőbbé tétele, elég csak a börtönök lakóira gondolnunk.

4. A jelenben élnek és legszívesebben ott is maradnának

Az, aki hajlandó véglegesen megváltoztatni a testét, a mára koncentrál. Nem foglalkozik azzal, hogy mi lesz holnap vagy azután. Nem érdekli, hogy ki, mit fog szólni, ha egyszer szigorú elvárásokkal és megszabásokkal rendelkező céghez akar majd felvételizni. Egyáltalán akar majd ő valaha is szigorú szabályok között létezni?

5. „Halhatatlanságra” vágynak

A tetovált férfi vagy nő amennyire a mában él, pont annyira ragaszkodik az elmúlhatatlan fiatalságához. Tetoválását azért készítteti, mert lenyomatot akar saját létezéséről. Nem aggódik amiatt, hogy a bőrére varrt minták egyszer majd egy nagypapa vagy nagymama ráncos bőrét díszítik, mert ő most az egyszer fiatal, és élvezi önmaga létezését, sőt, ha teheti, addig nyújtja aktív életét, amíg csak lehet. És ha öreg lesz? Akkor is fiatal lesz, és kész!

6. Férfiasak, nőiesek vagy csak céljuk, hogy azzá váljanak

A férfikarra, hátra, illetve a női csípőre, derékra, esetleg ágyékra készített tetoválások az erőt, szexuális tettrekészséget, erotikus kisugárzást és a fiatalságban rejlő fertilitást is jelképezhetik. A férfiak kihangsúlyozzák erejüket, férfiasságukat, míg a nők tudat alatt felhívják a figyelmet nőiességükre, termékenységükre, mindenekfelett álló szépségükre. A tetoválás – akárhol is van – a test kihangsúlyozására ad lehetőséget, így az ellenkező nem tekintete akarva-akaratlanul vándorolhat a fedetlen idomokra.

+ 1. Bírják, szeretik, vágyják, sokszor akarják a figyelmet

Minden tetoválásnak oka és célja van. Nem kérdés, hogy azok az emberek, akik vállalják külsejük végleges megváltoztatását, különböznek az átlagostól. De kicsit ássunk mélyebbre. Miért a bőr? Miért az a szervünk kap ekkora hangsúlyt a tetkók által, amely olyannyira szem előtt van? Nézzünk csak kicsit körül nyáron a Balaton parton! Látni fogjuk, mennyi minden rajzolódik ki az emberek testén rejtetlenül. A rajz kicsit (kicsit?) a másiknak is szól. Nézz rám! Figyelj rám! Olvass rólam! Persze vannak, akik kizárólag maguknak varratnak, mégis nem kevesen azért készíttetik el első tetoválásukat, mert a rájuk szegeződő tekintetektől több figyelmet is várnak el.

Annak, aki veszi a fáradtságot, hogy ne csak nézzen, lásson is a világban, nem kell mást tennie, mint elfogadni azt a ki nem mondott meghívást, és figyelni. Figyelni, de sztereotípiák, bélyegzés nélkül. Figyelni az embert, a rajtalévő szimbólumot, a tudatosan és tudat alatt megbújó mondanivalót.

Az egyes tetoválások feltételezhető jelentéséről és mondanivalójáról hamarosan érkezik újabb cikkünk, a Ha a tetoválások beszélni tudnának 2., illetve a jelen cikk kommentelői inspirálta Miért utáljátok a tetováltakat?, ami a tetovált embereket körüllengő sztereotípiákat és lakosság körében  végzett kutatásokat foglalja majd össze.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél hasonló, 7köznapi pszichológiai témákról olvasni, csatlakozz hozzánk Facebookon

 

https://www.psychologytoday.com/blog/swim-in-denial/201310/if-tattoos-could-talk

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://7koznapi.blog.hu/api/trackback/id/tr9412797426

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Tetkó GiccsDivatVallás 2017.09.02. 20:32:01

A tetováltak olyanok, mint a buta vallásos hívők. A tetkókészítők, meg mint a papok. A papoknak meg élni kell valamiből. A tetkóhívők éltetik őket.

Trackback: Tetkó fagyit nem szeretni 2017.09.02. 20:23:09

Tetkó-ízlésbeli különbségünket jogunk van humorosan és komolyan is hangoztatni. Mi nem szeretjük a "tetkó fagyit".

Trackback: Szent Tetkó 2017.09.02. 20:22:50

Ne ejts vágást a húsodon és bőrödön, ne legyen rajta semmilyen rajz, tetoválás. Leviticus 19:28

Trackback: SzűzMariska nemző partnere 2017.09.02. 20:20:34

SzűzMariska nemző partnere a humor valóságában Pinokkió lehetett.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

efi 2017.09.02. 16:22:00

Na és a legnagyobb csoport, a majmolók, hol marad ?

VaradiJanos 2017.09.02. 16:36:26

Mert egy nullának érzi magát.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2017.09.02. 16:57:36

A tetoválás csak divat, az önkifejezés helyett gyakoribb, hogy valakinek a tetoválását másolják.

2017.09.02. 17:11:31

a tetoválás a rabszolga lelkületűek kielégülése

Advanced Flight 2017.09.02. 17:17:35

A cikkben leírtak a vicc kategóriába tartoznak. A valóság az, hogy a tetováltak többnyire primitív, igénytelen prolik. És nem azért tetoválnak, mert függetlenek és egyediek (muhaha), hanem mert a szomszéd Timi is megcsinálta a tetkót a seggére ("az a ribanc"), és posztolta is Instára, hát nehogy má nekik ne legyen.

weirdo 2017.09.02. 18:31:02

@Advanced Flight: 3 diplomám van, 2 gyerekem, feleségem meg 1,3 mio bruttóm havonta, multinál. Timi-e vok 4, nem tolakodó tetkóval? Te marha...

micimate 2017.09.02. 19:03:13

@VAz is!

aradiJanos:

micimate 2017.09.02. 19:05:32

Primitív bunkó népek összetartozását demonstráló lehetőség! Minél hamarább hagyta abba az iskoláit, annál "szebb" képek díszítik a más módon feltűnni képtelen alja népet.

Azbennvót! 2017.09.02. 20:19:21

@weirdo: A kulcsszó itt a nem tolakodó. Gondolom nyakról fül mögé felmászó, ádámcsutkáig vagy kézfejig érő prolitetkókkal nem érted volna el ezt a pozíciót.

Világnézet Netes Napló · vilagnezet.blog.hu 2017.09.02. 20:26:49

@efi: Jogos a felvetésed

A tetováltak olyanok, mint a buta vallásos hívők. A tetkókészítők, meg mint a papok. A papoknak meg élni kell valamiből. A tetkóhívők éltetik őket.

fénycsepp 2017.09.02. 20:27:24

Szerintem is divatról van szó, különben sokkal változatosabbak lennének a tetkok. Sajnos nagy számuk ízléstelen es unalmas. Múltkor egy pasast lattam, a mellkasán egy tetovált rózsafüzérrel: mit mondjak, nem volt szép! A pasas sem :) bezzeg a nyolcvanas években szinte csak bűnözőknek es zenészeknek volt tetovalasuk, most meg Magdika tőgyei felett nézhetem a rózsabimbot, vagy netán cica-macska tappancsot....a skorpiót mondtam mar?:)

Világnézet Netes Napló · vilagnezet.blog.hu 2017.09.02. 20:33:52

@fénycsepp:
A tetkósok nem különbözőek, hanem ugyan olyanok.
Mind összefirkálta a bőrét.

Világnézet Netes Napló · vilagnezet.blog.hu 2017.09.02. 20:39:53

A tetkó nem csak egészségügyi kockázat a festékekben lévő méreganyagok miatt, hanem esztétikailag is szétmálanak az idővel. A festék elmászik a bőrben.

www.kemma.hu/szines/egyperces-szines/tanulsagos-igy-fest-a-friss-tetovalas-par-ev-mulva-galeria-724277/

VaradiJanos 2017.09.02. 20:44:15

@weirdo: Biztos vannak kivételek, de ettől még az általad reflektált általánosítás igaz.

Matteo79 2017.09.02. 20:49:11

Nekem vannak tetovalt barataim, engem nem zavar, az o dolguk. En magamat sosem tetovaltatnam mert nem tetszik. Csajokon sem, sehol sem.

Azbennvót! 2017.09.02. 21:10:44

Van egy kollégám aki márciustól októberig rövid gatyában jár, hogy látszódjon -az amúgy jól sikerült- tigris a vádliján:) Egy másik meg célként tűzte ki hogy tokától bokáig tetovált legyen. Egész jól halad. Csak hó végén mindig panaszkodik hogy nincs már pénze, szar ez a meló, emelhetnének már. Mondom neki kábé egy milla lehet már a bőröd alatt, ne panaszkodj:) Persze egy régi BMW-be is önti a pénzt, meg csúcsmobil részletre. Minden áron mutatni kell kifelé hogy ő menő, pedig fájdalmasan átlagos ember.

Dan da Man 2017.09.02. 21:49:24

@weirdo: Megosztod velünk, hogy mi van a 4 tetkódon? Esetleg, hogy miért pont az?

Csak mert az is elég sokat el fog mondani arról, hogy mennyire vagy Timi vagy sem?

(Egyébként ne haragudj, de az általad felsoroltak EGYIKE sem zárja ki, hogy Timi legyél. De megadom Neked annak a lehetőségét, hogy irreleváns külső referencia-pontok helyett, magával a tartalommal cáfold a lemarházott hozzászóló érvelését.)
(És nem beszólni akarok, még mielőtt azt hinnéd, hogy szombat este a legjobb dolgom ezen rugózni. Csak tényleg kíváncsi vagyok a valós tartalomra. Köszi)

reunalla 2017.09.02. 22:54:28

@Advanced Flight:
Nekem is 3 diplomám van, vezető mérnök vagyok, azért van tetoválásom, mert csak, tetszett, nem másoltam senkiről, van pár piercingem is, tetkó is lesz még, meg színes hajam van, sőt biszex vagyok. Ettől még el tudom látni a munkám és még jól is csinálom, sőt az értelmemnek sincs baja...

De tudod mit, alapvetően tojok rá, mi a véleményed XD

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2017.09.03. 07:22:00

@weirdo: 4 diploma 3 gyerek 2 feleség 2 milla bruttóval már 5 tetkód is lehetne

sure_shot 2017.09.03. 09:40:25

Az én tetoválásaim a lelkemen vannak és az élet készítette őket...^^ Tőlük lettem én, tőlük vagyok megismételhetetlen.
Üdvözlettel:
Müller Coelho
:D

2017.09.03. 10:33:07

Felőlem mindenki azt varr a bőrére amit akar, mindenkinek egyéni elhatározása a tetoválás.
Az más kédrés, hogy nekem tetszik-e vagy sem. Úgy vagyok vele, ha már van egy tetoválása, akkor valami kis tetoválás legyen ami relatív szép. Abból is csak egy.
Szerintem kifejezetten visszataszító a test nagyobb részét vagy éppen egészét tetoválni. Ráadásul manapság már divat lett belőle. Tizenéve a csajoknál a ribancrendszám volt a divat, most meg már minden testrész őrült módjára össze van firkálva. Lassan eljutunk oda, hogy meg se nézi az ember, mert naponta látsz ilyet 50-et. Ebből következően a jövőben az az ember lesz egyedi, akinek nincs tetoválása és ez a csoport lesz az amelyiket majd nem átlagos csoportnak neveznek.

chepunk 2017.09.03. 11:19:49

@enpera: Sőt 1 feleség 5 ágyas 14 gyerek és még muszlim is lehetne :-)!

Időszerű a kérdés végül is. Mit mond a Korán vagy iszlám hittudósok esetleg a mollák és fatváik a tetkóról? Figyeleme kell venni elvégre Európa illetve a nyugati része immár gyakorlatilag kalifátus :-)!

chepunk 2017.09.03. 11:22:01

Amúgy a tatkó annyira populáris lett, hogy abszolúte semmi jeletése se jeletősége nincs! Persze bele és meg lehet magyarázni vagy inkább magyarázkodni mindent.

micimate 2017.09.03. 11:56:42

@reunalla: Ne röhögtess! Még, hogy vezető mérnök! Meg színes haj! Picinyem! Egész életemben gazdasági vezető voltam. Volt amikor néhány száz, máskor néhány ezer, vagy éppen több tízezer ember főnöke. Olyan "szép" lányokat, mint amilyennek leírod magadat, nemhogy vezető mérnöknek, de még titkárnőnek sem vettem fel. Ne nagyzolj, csináltass inkább újabb képeket magadra.

szanaImas 2017.09.03. 12:57:58

@micimate:

Téged olvasva az jut eszembe, hogy ez az ország (is) tele van kinevezett idiótákkal, akik a külsőségek, ideológiai tévképzetek alapján döntenek bármiről is, ami csekély intelligenciára utal. Persze lehet, hogy tévedek, de nincs se testékszerem, se tetoválásom, szóval lehet, hogy csak egy hozzád hasonló idióta vagyok, némileg kevesebb előítélettel. Öööö...

micimate 2017.09.03. 13:36:23

@szanaImas: Megtisztelsz. Ha már így összetegeződtünk, hogy olyan magasra értékelsz (opcionálisan) mint saját magadat. Kinevezés? Hát, sajnos tévedtél, bár valóban volt olyan is, minisztériumokban, a legnagyobb hazai vállalatoknál, c. egyetemi tanárnak. Amúgy, mindig fejvadászok, nagy multik kerestek meg. Hát, ilyen az élet. Gondolom a marketingről hallottál már valamit harangozni. Szóval, nincs cifraszűrös nagyvállalati vezérigazgató, tweed öltönyös beat zenész, és kivarrt vezető mérnök, bankár, egyetemi tanár, stb. Mindenki a saját társadalmi-kulturális gazdasági státuszának a jeleit viseli, különben a csoportja rövid úton kigolyózza. A rövid tanfolyam ingyenes volt. A társadalom, a fogyasztás, így a termelés alapja, hogy a társadalom lépcsői folyamatosan új, és új eszközöket (név, sírkő kinézete, termékek, szolgáltatások, stb.) kapjanak ahhoz, hogy kifejezzék az adott csoporthoz való tartozást, és az elkülönülést az az alattuk lévőtől. És a folyamat gördül. Egyszer érdemes lenne egy múzeumba elmenned, és megnézni, hogy korról- korra a pl. a ruházati jegyek hogyan mennek az arisztokráciától a polgárság felé, és még lejjebb. Az öltözékkel, vagy éppen a tetoválással jelzem, hogy hová tartozom, és mivel gazdálkodó, vagy más szervezetet képviselem, arról a szervezetről is képet adok. Wish image-nek hívják, amit el akarunk érni, és ha a real image nagyon üti, azt a vezetőt el kell zavarni. Bocsánat, most a szakközgazdász képzőn való egyik előadásomból idéztem

micimate 2017.09.03. 13:40:40

@szanaImas: Elnézést kérek! Nem akartalak megbántani. Lehet, hogy egyszerűen egy tiszteletet érdemlő naiv széplélek vagy. A világ azonban máshogy működik.

encir 2017.09.03. 13:52:22

Nő létemre még a fülem sincs kifúrva. Olyan csodálkozva kérdeznek rá időnként, mintha kötelező lenne fülbevalót hordani. Lehet, hogy pár év múlva a tetkóval is ez lesz?

Amelia38 2017.09.03. 15:12:09

Baleseti sebész rezidens vagyok. Szívvel lélekkel dolgozok az osztályomon, szeretem a nővéreket és ők is engem, szeretem a betegeim és ők is engem. A legnagyobb paraszolvencia, amit eddig elfogadtam egy saját kötésű edényalátét volt. Ügyeletenként átlagosan 50-60 beteget látok el, mindet egyforma tisztelettel és szakmaisággal. Mindemellett gyerek sporteseményekre járok ügyelni és önkéntes vagyok a mentőknél.
6 tetoválással rendelkezem, ebből az egyik egy fél hátas ábra. Összesen 9db fülbevalóm van, a hajam aszimmetrikus és pasztell színekkel csíkozott.
Igénytelen aljanép vagyok?

Netuddki. 2017.09.03. 15:22:29

@enpera: Gratulálok, ahogy kitiltattad magad ezzel a köcsög sikamlós kotonddal a blogjáról! A kisköcsög az építő jellegű kritikát se bírja, nemhogy a sértegetést. Pedig csak a saját kis biznicét reklámozza, miközben terjeszti ezt a mindenki mindenkivel fertőt. A nők többsége, majd rá gondol ha összeszed valami nyavaját.

szanaImas 2017.09.03. 15:27:11

@micimate:

Nyilván nem zavarnám meg beképzelt öntömjénezésedet, csak most meg az jutott eszembe, hogy az idióták a szintjükön tökéletesnek, és tévedhetetlennek hiszik magukat, miközben pl. csak a "rendszerváltás" óta gyakorlatilag minden állami szintű vezetőnk tehetségtelen idióta volt, és a a magyar közgazdászok "szakértelme", és ezzel párosuló "szorgalma" által évekig a bóvli kategóriába sorolják a gazdaságunkat. Nyilván ez nem is csoda, ha te vagy a guru köztük! De elnézést kérek! Nem akartalak megbántani! Amúgy minél többet írsz, annál gázabb az összképed! XD

weirdo 2017.09.03. 16:16:10

@Dan da Man: bocs, nem írok konkrétumokat, mert egyediek, felismernek a munkatársak:). Egy karkötő látszik, a másik 3 nem, rövid ujjú ing is takarja. Az egyik egy SW karakter, sokban emlékeztet rám. Nem Jabba

weirdo 2017.09.03. 16:17:13

@encir: már megtörtént volna

micimate 2017.09.03. 16:28:14

@szanaImas: Kedves Barátom! Sajnálom, hogy boldog tudatlanságában megzavartam. Ígérem többet nem teszem. És a tegeződő forma is tévedés volt, hiszen soha nem őriztünk együtt disznót, más közös felületet pedig kár is lenne keresni. Valahogy más tájakon (és szinteken) jártuk az életet. Sok sikert

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2017.09.03. 16:39:59

@Netuddki.: nem izgat ha kitilt, van még nickem :)

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2017.09.03. 16:40:49

@Amelia38: nem, ha ilyen hivatástudatod van, remélem oda kerülök baj esetén :)

DR. Smit Pal 2017.09.03. 16:51:18

"A tetoválás pszichológiája: Miért varratja ki magát valaki?"

Ezek ilyen szanalmas onbizalom hianyos, gyava lelki nyomorekok. Akiknek annyira nincs sajat indentitasuk, GYAVAK AHHOZ HOGY SAJAT, VELEMENYUK LEGYEN, ezert kotelezonek erzik, hogy 100 %-ban ugy viselkedjenek, ugy nezzenek ki mint a primitiv tobbseg. Felnek akar egy mm-t is kilogni a tomegbol, mert akkor nem lenenek barataik, meg a fosbukon nem lajkolnak oket, es akkor kenytelenek lenenek ongyilkosok lenni.
SZANALMAS ES UNDORITO EZ A MINDENNEL MEGALKUVO GYAVASAGUK.

KovácsLajos19 2017.09.03. 17:34:18

Nem tudom eldönteni, hogy a kommentek szórakoztatóak vagy inkább ijesztőek ;) Miért érzik egyesek felhatalmazva magukat, hogy másokról ítélkezzenek azért mert az illető visel tetoválast vagy nem? Vagy azért mert van rajta sapka vagy nincs? Nekik nem mindegy? Vagy mindenkinek úgy kell kinézni, mint ami szerintük normális? Akkor van baj igen nagy ;)))

csakférfi 2017.09.03. 17:51:07

@weirdo:
Mit fogsz csinálni a 3 diplomáddal és a gyerekeiddel ha a pénz mint olyan nem képvisel majd értéket???
Mit eszel?
Mit iszol?
Mit fogsz dolgozni?
Hol laksz majd?
A tetkó intő jel hogy valami félrecsúszott az életedben.Nekem nem vagy megbízható.
Nekem intő jel, akinek nincs.
A bőröd a lelked tükre nem a szemed.Mivel a bőröd a külvilágból bejövő negatív ingerek elsődleges védelmi vonala.ha ezen jel van akkor nekem aki csak látlak de nem ismerlek fölfoghatom hogy hibáztatsz valakit vagy valamit a rajtad esett sérelem miatt.
Lehet hogy engem.
Kerülni foglak ha találkozom egy ilyen figurával.

csakférfi 2017.09.03. 17:54:57

@KovácsLajos19:
Mindenki igyekszik védeni magát.
Így a kommentelők is.Mivel vannak külső ingerek amik fenyegetőek lehetnek a testi épségemet illetőleg.
Ez egy őrült társadalom.
Aki tetkót visel az figyelmeztet engem tőlem ne tiszta a "lelkem".
Ez lehet bátorság és lehet félelemkeltés is egyben.
Nekem mindig a jakuzák jutnak eszembe erről.
Gyilkosok.Akik nem tisztelik az életet és megtanultak embert ölni.

csakférfi 2017.09.03. 17:58:02

@Amelia38:
"6 tetoválással rendelkezem, ebből az egyik egy fél hátas ábra. Összesen 9db fülbevalóm van, a hajam aszimmetrikus és pasztell színekkel csíkozott.
Igénytelen aljanép vagyok?"
Nem.
olyan ember aki a társadalom által felruházott viselkedési sémát mutatja mint külcsín.
A sértéseidet nem vered nagydobra.Sem a negatív tulajdonságaidat.

csakférfi 2017.09.03. 18:05:16

@sure_shot:
Choelló egy buzi ingyenélő.
szépen beszél és ir ...dolgozni meg nem akar.Mert ahhoz gyáva hogy úgy éljen ahogy gondolkodik.
Vagy Te elhiszed?
Kérdezd a gyerekeit és s nejét.
www.origo.hu/kultura/20081125-paulo-coelho-elete.html
Nyilván nem a legpozitívabb.A közeli hozzátartozóink véleménye.
Mintahogy az enyéim sem.
Viszont ők ismernek igazán.

Inimma 2017.09.04. 20:32:14

A tetoválásnak sohasem a szépség volt a célja. Hanem a változás. A Krisztus előtti 2. évezred megszabdalt bőrű núbiai papjaitól az ókori Róma Kübelé-kultuszának tetovált oltárszolgáin át a modern maorik moko sebhelyéig az emberek mindig azért tetováltatták magukat, hogy részleges áldozatként felajánlják testüket, és kiállva a felékesítés fizikai kínját, valaki mássá váljanak általa.
Hiába a levitákhoz intézett hírhedt figyelmeztetés, amely megtiltotta a test hasogatását, a tetoválás beavatási rítus lett, amelyen milliók esnek át korunkban – a jólfésült kamaszoktól a keménydrogosokon át a kertvárosi háziasszonyokig.
A bőr tetoválásának aktusa felér egy hatalomátvételi nyilatkozattal, amely azt közli a világgal: ura vagyok a saját testemnek.

Dan Brown: Az elveszett jelkép című könyvéből
25. o.

csakférfi 2017.09.05. 09:22:35

@Inimma:
Te ezt elhiszed?
Mindig rabul ejt az emberi hiszékenység.
Azaz a birkaság.
"Dan Brown műveinek vallás- és kultúrtörténeti hátterét tudományos szempontból irreálisnak, következtetéseit több esetben történelemhamisításnak tekintik. Néhány példa: a Harvardon nincs szimbilológia szak; a 7. században a Vatikán orgyilkosairól beszélni értelmetlenség, mivel a pápai udvar csak a 15. században telepedett le a Vatikánban"

....
....
egy hatalomátvételi nyilatkozattal, amely azt közli a világgal: ura vagyok a saját testemnek"

Miért ? Eddig ki uralta a testemet?
Ha nem én.
Ekkora sületlenséget.
-risztus előtti 2. évezred megszabdalt bőrű núbiai papjaitól az ókori Róma Kübelé-kultuszának tetovált oltárszolgáin át a modern maorik moko sebhelyéig az emberek

A kulcsszó EMBEREK.
Szeretni és szeretve lenni.
Azaz boldogan élni. Békében a természettel és az emberekkel akik körülvesznek.
Ne ezen feltétel sérült a tetovált embernél.
Lényegtelen milyen évezredet írunk.
:)

gigabursch 2017.09.22. 10:43:42

Akkor a tetoválás létéről egy kis autentikus felvétel:

Pokolgép, a jel. Ősi 1982-es demó felvételen.
www.youtube.com/watch?v=qw99gMVoZz0

Aztán egy kicsit később már változott a szöveg:
www.youtube.com/watch?v=UIkyROXH6UE

Aztán még változott, de ehhez már a Ki mit tud kellett.
Azóta az ismert verzió van
süti beállítások módosítása