Futócipőben a testi-lelki harmóniárt
2019. január 02. írta: MoraKatalin

Futócipőben a testi-lelki harmóniárt

04078-hal-higdon-top-10-running-tips-blog-700x394.jpg

Beköszöntött az új év. Sokan vannak, akik tiszta lappal szeretnék indítani a 2019-es esztendőt, és  ennek érdekében fogadalmakat tesznek. Önmagunknak tett ígéreteink az egész éves túlhajszoltság és a nagy ünnepi vacsorák időszaka után gyakran vonatkoznak az egészséges táplálkozásra, a stresszkezelés érdekében teendő erőfeszítésekre, a magunkra fordított hasznos időre, vagy éppen a testmozgásra. A napjainkra jellemző technikai eszközök miatt  és a gyakori ülő életmód által könnyedén hozzászokunk az elkényelmesedett, mozgásszegény életmódhoz, így a fizikai aktivitásra különösen érdemes figyelmet fordítanunk. Ha testi és lelki egészségünk érdekében nemet mondunk a fotelben töltött lustálkodós téli estékre, gyakran felmerül a kérdés, hogy milyen sportot válasszunk. Megkönnyítve a nehéz döntést, az alábbiakban az egyik legegyszerűbben megvalósítható, ám rengeteg pozitívumot magában rejtő mozgásformát, a futást mutatom be részletesebben.

Miért pont a futás?

Emberi mivoltunk alaptevékenysége a helyváltoztatás: a tempós gyaloglás és a futás ősidők óta végigkíséri fajunk mindennapjait. Szinte nem is szorul magyarázatra, hogy e génjeinkben kódolt mozgásforma miért olyan népszerű. A sikerfilm főszereplőjének, Forrest Gumpnak szavai juthatnak eszünkbe, amikor azon gondolkodunk, miért is érdemes elkezdeni futni „Azon a napon minden különös ok nélkül elhatároztam, hogy futok egy kicsit. Így aztán elfutottam az út végéig. És amikor odaértem, gondoltam, miért ne fussak a város végéig ?!” E szavakból tükröződik, hogy a futás önmagában jutalmazó erejű, egyszerű és tiszta örömöt biztosít. Természetesen Forresttel ellentétben legtöbbünkre nem a „minden különösebb ok nélkül” elkezdett futás a jellemző, ugyanis a futás pozitív hatásait, a szemmel látható és a zsigereinkben is érezhető testi-lelki hozadékaival mindannyian érzékeljük.

Futómámor - az agy biokémiája

A futás egyik legfontosabb, azonnali örömöt jelentő velejárója a sokak által futómámornak nevezett érzés. Számos futó emlegeti ezeket az edzés során tapasztalt mámorító pillanatokat, amikor megmagyarázhatatlanul minden a helyére kerül. Ez az érzés eljöhet akár egy hosszú futás végén, egy nagyobb erőfeszítést igénylő emelkedőnél, de akár egy lazább, könnyedebb kocogás közben is. Ilyenkor az agy eufóriába borul, a gondolatok kitisztulnak, és a teljesség elsöprő érzése kerít hatalmába. Úgy érezzük, mintha bármeddig képesek lennénk elfutni, a világ másik végéig is elvinnének lábaink. Célba érve megállunk, és a pozitív érzelmek elárasztják testünket és a lelkünket. Hatásuk akár több órán át tarthat és a nap további részében is elkísérhet minket. A futómámornak egyszerű biokémiai magyarázata van. A pozitív érzelmi áradat elsődleges kiváltói az endorfinok (az örömérzetért felelnek és belsőleges fájdalomcsillapítóként is hatnak) és az endokannabinoidok (olyan élettani folyamatokban játszanak szerepet, mint az étvágy, a fájdalomérzet, a közérzet és az emlékezés). Ezek a testünk által termelt anyagok pozitívan befolyásolják mentális egészségünket. Az endorfin egyrészt természetes fájdalomcsillapító hatása által kezeli a hosszas futás által igénybe vett végtagjainkban keletkezett mikro-sérüléseket, másrészt kapcsolódik a fájdalomérzet csökkenését kiváltó opioid-receptorokhoz is, így  fokozva az eufórikus érzéseket. Ezt a a fajta eufóriát csak olyan kimerítő aerob mozgások által érhetjük el, mint például a futás. A gyaloglás sajnos nem váltja ki szervezetünkből ugyanezt a reakciót.top-5-best-running-shoes-for-women-in-2015.jpg

A futás és a test

A futás nem elhanyagolható hatást gyakorol testünkre. Általa erősödnek izmaink, javul az állóképességünk, illetve az egyik leghatékonyabb kalória-égető mozgásformaként az esetleges plusz kilóktól is gyorsan megszabadulhatunk vele. Egy kényelmes tempójú, 10 km / óra sebességgel megtett 30-40 perces futóedzés során nagyjából 300-400 kalóriát is felhasznál a szervezetünk. Azonban e testi „mellékhatások” jelentősége szinte eltörpül a lélekre gyakorolt pozitívumok mellett.

A futás és a lélek

A negatív hangulat ellenszere

Számos tanulmány szól a futás hangulatunkra gyakorolt jótékony hatásáról. Különösen a téli időszakban szembetűnő e változás, amikor napfény és D-vitamin hiányában sokan hajlamosak vagyunk inkább zárt terekben tartózkodni, hanyagolva a testmozgást, és így könnyebben eluralkodhat rajtunk az általános fáradtság és a negatív hangulat. Lehangoltságunk kezelésére már félóra friss levegőn eltöltött futás is megoldás lehet. Emellett az utóbbi évek kutatásai igazolják, hogy a futás a depresszió megelőzésében, illetve a már kialakult betegség kiegészítő kezeléseként is eredményesen javítja az életminőséget, csökkenti a negatív hangulatot.

Énkép, énerő, önértékelés

A rendszeres futóedzések során minden alkalommal kihívásokkal nézünk szembe. Dacolunk a zord időjárással, az izomfájdalmakkal, fáradtságunkkal, harcolunk a hétköznapok nyomasztó gondjaival. Szembenézünk a legnagyobb kihívással: legyőzzük önmagunkat. A kitűzött célok és megtett távok teljesítése növeli az önbecsülést, megnő a hitünk a saját erőnkben. Ezáltal magabiztosságunk kiterjed az élet más területeire is. Amikor épp teljesítünk egy újabb kilométert, a futóedzés végén szinte egy új ember néz vissza ránk a tükörből. Egy olyan ember, akire egyszerűen jó ránézni. Egy erőtől sugárzó, kitartó, kihívásoktól nem visszariadó személy, aki minden nehézség árán képes teljesíteni azt, amit fejben elhatározott.

A Flow-élmény

flow.pngTöbb futó is beszámolt az áramlat-élményként, vagy más néven flow-élményként emlegetett jelenségről. Ez egy olyan tökéletes élmény, mely során a tudat és a test egy közös feladatra összpontosítva harmonikusan együttműködik. Amikor a figyelem annyira fókuszált, hogy minden más gondolat és az összes szorongás eltűnik. Ilyenkor csak egy dolog számít: kihozni a legtöbbet az adott pillanatból, csak a jelen létezik. Egyszerre eltűnnek a zavaró tényezők, a határidők, a külvilág részéről érkező elvárások. Flow-állapotban önmagáért a futásért futunk, a test és a lélek harmóniában hangolódik a futásra. Szinte erőfeszítés nélkül teljesíthető a táv. Hiába futunk már 1-2 órája, úgy érezhetjük, hogy csak percek teltek el. Mintha megállt volna az idő. A flow átélése lehetővé teszi agyunk számára a tudattalan problémamegoldást, eltűnnek az alkotói válságok vagy a nehéz döntéseink előtt álló mentális gátak. A Flow-állapot során a probléma a tudattalan mélyére lesüllyedve pihen amíg a pszichés folyamataink utat nem nyitnak a megoldás felé. Ahogy egyre kitartóbbá válunk, egyre nagyobb kihívásokkal vagyunk képesek megbirkózni a futóedzések által és így a flow-élmény megjelenésének valószínűsége is nő.

Hamarosan érkezik következő cikkem arról, milyen szabályokat érdemes betartani, hogy sikeres futóvá válhass!

Cikkünk szerzőjéről: Móra Katalin vagyok, fejlődés- és klinikai gyermekpszichológia szakos, végzős hallgató. Az egyetem padjait lassan már 5 éve koptatva, sokat hallok az emberi lélek rejtelmeiről, mentális világunk bonyolult, ámde roppant izgalmas felépítéséről. Lelki működésünket övező kíváncsiságom mellett a másoknak való segítségnyújtás lehetősége is befolyásolta a pszichológus szakma iránti elköteleződésemet. Érdeklődési területeim közé tartoznak a táplálkozási zavarok, a hangulatzavarok és a szorongásos problémakörök. Korábban egy anonim evészavaros önsegítő kör üléseinek vezetésével is foglalkoztam, ahol rálátásom nyílt az étkezési problémák különböző típusait megismerni, és az általuk okozott mindennapi nehézségek elviseléséhez erőt adni. Szabadidőmben szívesen sportolok, rendszeresen futok és kirándulok a természetben, hiszek a sporttevékenységek testi-lelki megújító erejében.

Ha érdekel a pszichológia közérthető nyelven, csatlakozz hozzánk a 7köznapi pszichológia Facebook oldalán.      

Forrás:

  • Csíkszentmihályi Mihály: A futás öröme
  • Kruisdijk és mtsai: Effect of running therapy on depression

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://7koznapi.blog.hu/api/trackback/id/tr4114526350

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2019.01.02. 11:45:48

Miért írsz külön a futómámorról és a Flow-élményről?

7köznapi vendég 2019.01.02. 16:04:06

Kedves @Online Távmunkás:
A futómámor egy biológiai folyamat, az agyunk által termelt anyagok idézik elő és elég gyakran átélhető a futóedzések során. A flow-élmény viszont ennél többet jelent. Szükséges hozzá a figyelem összpontosítása, a teljes koncentráció. Ez testi-lelki bevonódást jelent a futás során, sokkal több, mint a test egyszerű biológiai reakciója. Éppen ezért jóval ritkábban tapasztalható meg, mint a futómámor. Üdvözlettel: Móra Kata

csacsacsa 2019.01.03. 00:46:18

Valamit rosszul csinálok mert sem mámorom, sem flow-m nem volt még sosem.
Tavaly kb 2000 km-t futottam, de ezek az érzések nem jöttek el. Valami eufóriát a kis Szénáskör után éreztem, de csak miután bevánszorogtam a célba.
Mégis fogadjátok meg Kata tanácsát és fussatok, ha kedves az életetek :)

És még valami. A 10km/h az 6 perces kilométer, egy húszon évesnek lehet
laza tempó , bizonyos mennyiségű gyakorlás után, de mint tudjuk "nem csak a húsz éveseké a világ"

tmm 2019.01.03. 07:54:36

Futómámor: biokémiai folyamatok halmaza, mely a testmozgás végén jelentkezik, a tartós teljesítményt követő fáradtság, kimerülés hatására.

Flow élmény: pszichológiai állapot, mely a testmozgás közben jelentkezik,ha sikerül teljesen elszakadni a mindennapok problémáitól. Ezt eléggé megnehezíti, ha futóórával, teljesítménykényszer hatására, "muszályból" futsz.
(tudom, hogy a pszichológia és a biológia/biokémia kéz-a-kézben járnak, kölcsönösen hatnak egymásra, ezért nem lehet teljesen szétválasztani, az viszont nem mindegy, hogy milyen kontextusban melyikre koncentrálunk, ezért látom indokoltnak megkülönböztetni)

tmm 2019.01.03. 08:09:07

@csacsacsa: Ne vedd rossz néven, de valószínűleg tényleg rosszul csinálsz valamit. A flow élményhez tapasztalatom szerint a stresszmentességen át vezet az út. Gondold át, hogy órával futsz-e, teljesítménykényszer alatt, vagy esetleg azért, mert jólesik futni. Sok emberrel tartod napközben a kapcsolatot, és ezért jólesik egyedül futni, vagy munkahelyeden is nagyjából egyedül vagy, és ugyanez a magány jelentkezik nálad futás közben is. Figyeld meg magad, hogy futás közben milyen gondolataid támadnak. Figyeld meg őket, engedd szabadon áramlani, és próbáld meg elengedni. Legyen a futás az "énidő" része. Nekem ezek váltak be, de évek kellettek hozzá, ha Te tavaly lefutottál 2000km-t, akkor ugyebár futás közben már nem nagyon kell a mozgásra koncentrálnod, ezért, ha a saját belső éneddel foglalkozol, mintegy meditáció gyanánt, akkor neked ez hamarabb is fog menni.

igazi hős 2019.01.03. 08:45:24

@csacsacsa: Ez a "laza 10 km/h" nekem is szúrta a szemem. Az emberek 99%-ának a 2. km alatt már 90% felett lenne a pulzusa és a flowt csak az izzadságra értené.

2019.01.03. 09:06:50

A leírt dolgok kb bármilyen sportra igazak, szóval nem kell ezeket a futással összekötni, hanem egyszerűen a sportra kell vonatkoztatni. Mellesleg manapság a futásmizéria nekem már kicsit szektás jellegű dologgá vált, épp az ilyen jellegű írások miatt.

Void Bunkoid 2019.01.03. 09:19:41

@Kolompár Magneto: ez bizony így van - de ez nemcsak a futásra, gyakorlatilag mindenre igaz. Tök hobbi-szabadidő jellegű dolgokra úgy alakulnak különböző közösségek - most már az internetnek-közösségi hálóknak köszönhetően ELVILEG hála sokkal könnyebben, és gördülékenyebben - hogy bizony hátrányként megjelenik az elitizmus és ló túloldalára átesés, túltolják.

Futni készülsz? Ha a kezdés után három hónapon belül nem jelentkezel és tolsz le egy félmaratont, akkor nem veszed komolyan, és ugyanmár, bénavagy, ne is csináld akkor.

Társasjátékos klubba mennél? Ha nem költöd a fizetésed kétharmadát kiegészítőkre, figurákra, új játékokra, akkor nem is veszed komolyan, csak egy béna kibic vagy, inkább akkor ne gyere, mert mi csak NAGYON tudjuk csinálni.

Táncolni szeretnél? Ha nem vagy sülve-főve együtt a tánccsoporttal, nem jársz mindenféle tánc-atyaúristen konzultációs marhaságaira velünk, akkor nem is veszed komolyan, nem tartozol közénk.

Néha elkeserítő, hogy ennyire hűbelebalázs módjára szippantódnak be emberek, és nem is képesek elképzelni, hogy van olyan, aki tényleg szórakozásból csinál valamit, és nem a LEGJOBB akar lenni benne, hanem csak azért csinálja, mert jólesik neki. És addig, amíg jólesik.

A cikkíró leányzó meg szépen fogalmaz, értelmes, de azért ordít róla (meg a fészbukjáról), hogy jólszituált, jólétben élő fővárosi polgárként oszt észt, és ad mindenféle életvezetési jótanácsokat úgy, hogy őt még sohasem vágta úgy IGAZÁN pofán a nagy K betűs élet (tekintve hogy még fiatal és jólétben is él).

Akit már igen, azoknak a jó 90 százaléka már bőven nem veszi meg a motivációs/gurudumákat.

Andy73 2019.01.03. 10:48:25

OK, szinte teljesen egyetértek a cikkel, én is szeretek futni, és tapasztaltam a pozítiv hatásait. Kemény téli hidegben, hóban-fagyban viszont szerintem nem ideális sport. Különösen kezdőknek talán jobb tavasszal elkezdeni, hogy tényleg élvezzék és ráérezzenek az ízére, szépen, fokozatosan, és akkor nyárra már egész jól belejöhetnek, és az eredményeket is megtapasztalhatják. Akkor akár a 10 km/h sebességet is elérhetik ők is, és tényleg bírhatják 30-40 percig, vagy tovább is.
Persze ez nagyban függ attól, hogy milyen edzettségi állapotban kezdi el valaki. Nagyobb túlsúly esetén például előbb fokozatosan le kell dolgozni a súlyfelesleget, amit kiadós sétákkal ajánlott kezdeni, ezt válthatja fel fokozatosan a kocogás, majd idővel a futás. Sétálni viszont hóban és fagyban is lehet, az már most is elkezdhető!

Andy73 2019.01.03. 10:54:25

Aki megengedheti magának, az persze télen futópadon is elkezdheti, először az ütemes sétát, majd fokozatosan a kocogást és a futást is. Akkor tavaszra egész jól belejöhet a dologba, és a szabadban is folytathatja. Persze télen is vannak enyhébb időszakok, amikor a szabadban is jól lehet futni, de hóban-fagyban, vagy jeges, csúszós úton nem éppen ideális.

Andy73 2019.01.03. 13:06:41

@Void Bunkoid:

"A futás és a lélek

A negatív hangulat ellenszere

Számos tanulmány szól a futás hangulatunkra gyakorolt jótékony hatásáról. Különösen a téli időszakban szembetűnő e változás, amikor napfény és D-vitamin hiányában sokan hajlamosak vagyunk inkább zárt terekben tartózkodni, hanyagolva a testmozgást, és így könnyebben eluralkodhat rajtunk az általános fáradtság és a negatív hangulat. Lehangoltságunk kezelésére már félóra friss levegőn eltöltött futás is megoldás lehet. Emellett az utóbbi évek kutatásai igazolják, hogy a futás a depresszió megelőzésében, illetve a már kialakult betegség kiegészítő kezeléseként is eredményesen javítja az életminőséget, csökkenti a negatív hangulatot."

Ez szerintem rád is vonatkozik. Egyébként Forrest Gump is azért kezdte el a futást, mert lelki problámái voltak.

Void Bunkoid 2019.01.03. 13:21:17

@Andy73: az egy _film_ volt :) A Jedi-lovagok sem valóságosak :)

Nem vagyok én lehangolt, csak mondtam, hogy a motivációs buzdítós hurráoptimista szövegek egy amúgy valóban lehangolt vagy maga alatt levő ember számára leginkább csak vörös posztóként hatnak, hiszen a legtöbb motivátor - tisztelet a kivételnek, de tényleg kevesen vannak, csak utána kell nézni, a többség bizony világéletében tejben-vajban fürösztött, a távolságot üveggolyóként megkapott óriásleszel kisbalázsok, akiknek az a frusztráció/rossz élmény, aminek hatására nekiálltak motivátorkodni, picsafüst egy VALÓBAN sikertelen, lelki gondokkal küszködő ember számára.

Ami a heroikus küzdelemben felülkerekedő, és ezt megéneklő motivátor számára a Nagy Negatív Gonosz Ellenség, az rengeteg depis/maga alatt levő embernek mindennapi piszlicsáré kellemetlenség csupán.

Ilyen helyzetben nyomatni a nagy megtudodcsinálni-képesvagyrá-tevagyalegjobb szöveget csak felb*ssza a legtöbb ilyen embert.
Gyakorló szocmunkásként mondom, a legtöbb depisnek vagy érzelmileg labilis embernek elsősorban figyelemre és visszajelzésre van szüksége, nem pofázásra. Nem hatalmas miseszerű gyűléseken elhangzó igehirdetésre, hanem az, hogy ha BÁRMI picit is csinál, azt el kell ismerni, fel kell nézni rá, megdicsérni, megtapsolni. Hülyén hangzik de igen. Ez ad leginkább erőt, mert ettől fogja úgy érezni, hogy baszki, én valakinek érek valamit, és érdekli, hogy mit csinálok.

Amíg ez nincs meg, addig egy hót apatikus ember saját magától futni sem fog elkezdeni.

Forrest Gump, ha már a karaktert elemezzük, amúgy is egy savantszindrómás autista volt, aki amúgy Jenny Curranon, illetve az anyukáján kívül mit sem törődött a világgal.

G.Lorant 2019.01.03. 14:28:43

Imádok futni, csak sajnos súlyos Achillest sérülést szenvedtem miatta. Járok rehabilitációra, de még semmi javulás. Bízom benne, hogy a közeljövőben felépülök és újra futhatok. Nekem a futás lételemem lett. Legjobb eddigi teljesítményem: félmaraton/21,1 km: 1 óra 38 perc 17 másodperc. Ezzel 3323 versenyzőből 359. lettem.

Andy73 2019.01.03. 14:43:52

@Void Bunkoid: OK, nagyrészt igazad van, csak azért írtam, mert szerintem feleslegesen támadtad le a posztert. Magyarország a legelhízottabb ország a Európában, a világon talán a második, ezért szerintem a futást egyáltalán nem baj, ha népszerűsítik. Ha csak a "középosztálybeliek" vagy a "gazdagok" kezdenek el mozogni a túlzott zabálás, pia, dohányzás vagy drog helyett, már az is eredmény. De ha már a szociális kérdéseknél járunk, a sport a szegény gyerekeknek is kitörési lehetőség világszerte, ha nem is a futás, de pl. a foci.

Void Bunkoid 2019.01.03. 16:35:56

@Andy73: és bizony így is van. Már régebben is leírtam, ez az elhízottságmutató az egyik legbiztosabb jele, hogy ez a közmédia által erősnek, büszkének és jövőbeli világhatalom-aspiránsnak beállított ország mekkora shithole :)

Alapvetően MINDIG IS a gazdagok voltak az egészségesek. 120 éve is, amikor bizony a ma mumusnak kikiáltott kaják meg életmód voltak "egészségesnek" mondva (ha még emlékszel gyerekkorodra, a Micimackóban Kanga egy kanál csukamájolajat, egy nagy kanál tömény HALZSÍRT akart letömni Zsebibaba torkán - és ez ment élőben is -, mert hogy az a tápláló meg egészséges), és igazából az inas, szálkás napbarnított melós meg paraszt volt lenézve, mert egész nap mozgott, meg nem volt ideje eltespedni és csinos pohot növeszteni - valamint a finomított szénhidrátok és a hús ritka és drága dolgok voltak, az "olcsó ballasztanyag" zöldségek meg mindenhol megteremtek.

Ma fordítva van, a legtöbb "fizikai" munkát ma már nagyrészt gépek végzik, a melósok-"parasztok" jórészt kapcsolókat-gombokat-botkormányokat kezelnek, nem "sportolnak", viszont bőven tolják az azóta olcsó tömegkajává vált húst meg finomított szénhidrátokat, szabadidejükben meg - mivel meló közben azért elfáradnak, mégis koncentrálni kell, felelősség, satöbbi - szintén nem mozognak. Ezért aztán a szegény ember elhízik ma.

A gazdagoknak viszont nem kell dolgozni, viszont van idő és keret drága csiamagra, egzotikus zöldségre, édesburgonyára (és mivel TRENDI a dolog, ezek drágák is, az egyszeri ember nem tudja megfizetni), konditeremre, napi több óra futkosásra meg crossfitre, etcetera-etcetera. Így a gazdag ember ma fitti, "egészséges". És jé, valóban megint csak a gazdagok élnek tovább meg kevesebbet betegeskednek. Akkor is, ha netán nem is annyira fittik.

És nem a kaja meg sportolás meg életmód miatt. Hanem azért, mert a gazdagok eleve magasabb életszínvonalon, tisztábban élnek, biztonságosabb forrásból származó, jobb minőségű ételeket esznek, és ha netán beütne a gebasz, van pénz orvosra meg gyógyszerre.

Ez így volt 120 éve is, ma is. Ma is a gazdagember ha meggöthösödik, elmegy az orvoshoz, kivizsgáltatja magát, a doki felírja a jó 4-5 ezer forintos antibiotikumot, gazdagember végigszedi, 3-4 nap alatt helyreb*ssza a cucc.

A szegényember meg amikor elmegy a gyógyszertárba és félve megkérdezi, hogy mennyi is az antibiotikum ára, akkor elkezd gyorsan vakarózni, hogy hááát oké, de akkor bezony nem lesz hó végén két hétig fűtés, és megfázik a három gyereke is, így inkább hazamegy, és mindenféle betakarózással, teázással, kuruzslós cuccokkal egy sima megfázással is elcsatázgat két-három hétig, miközben összefertőzi az egész családját is.

Ez így ciklikusan évente megismétlődve, kombinálva a meghízással meg a hamarosan jövő évi 400 túlórával szépen tönkre is b*ssza szegényemberünk szervezetét úgy, hogy általában örül, ha megéri a hatvanadik születésnapját.

Szal ja, eredmény, de gazdagék amúgy is egészségesebbek mindig. Mert ronda dolog, de sajnos a világ legegészségesebb szubsztanciája - a pénz...

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2019.01.03. 20:18:21

@7köznapi vendég: @tmm: Tévedés, a futómámor is Flow-élmény.

@igazi hős: Az amatőr városi futóversenyek 5 kilométeres számában nagyjából 10 km/h a középmezőny átlagos sebessége és ehhez a tempóhoz még nem kell egészségtelen versenysportolói életmód.

@Kolompár Magneto: A futás abban különbözik a korábban népszerű labdás sportoktól, hogy monoton, nem kell figyelni másokra és ezért tudsz közben semmire se gondolni és bámulni ki a fejedből. Érdekes, hogy Flow kapcsán a futás mellett az evezést említik még gyakran, ahol szintén nem sok gondolkodás kell az irányba tett hajóban a lapát egyenletes tempójú mozgatásához.

@Void Bunkoid: Ez a mai online világ hátulütője, az emberek meg akarják osztani, hogy milyen jók a hobbijukban és úgy érzik, hogy ebben is versenyezni kell másokkal. Ráadásul a divatőrületek miatt sok ismerős ugyanazt csinálja, nem olyan változatosak egy társaságban a szabadidős tevékenységek, így versengenek egymással, hogy kitűnjenek. Sajnos igaz ez a sportok mellett az anyaságon át az élet szinte minden területére...
Egyébként amit leírsz, hogy a depis embereknek mire van szüksége, azt tanítja Csíkszentmihályi a munkahelyi Flow elérésének kapcsán: visszajelzés, dicséret, értelme legyen a munkának...

@Andy73: Sose értettem, hogy miért megy valaki futni fagyban is, amíg nem hallottam a kényszeres egészséges-életmód függőségről, mint modern pszichés betegségéről.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2019.01.03. 20:28:03

@Void Bunkoid: A csukamájolaj védelmében el kell mondani, hogy magas az A és D-vitamin tartalma, régen ezzel bizonyítottan gyógyították az angolkórt, míg rá nem jöttek, hogy arra a napfény is jó. Ráadásul akkoriban még nem gyártottak margarint és nem kiáltottak ki ördöginek minden állati zsírt... Manapság pedig az omega-3 zsírsavak miatt menő és okozza halak millióinak vesztét az Atlanti-óceánban...

7köznapi vendég 2019.01.03. 22:57:13

Kedves @Online Távmunkás! Köszi a hozzászólást! A futómámor és a flow-élményről szóló rész Csíkszentmihályi A futás öröme című könyve alapján készült. A szerző a könyv egyik részében pont azt fejti ki, hogy miben különbözik egymástól a két élmény. Ettől még előfordulhat a kettő egyszerre, de nem szükségszerű. Csíkszentmihályi azt írja, hogy minél több a kihívás, annál gyakoribb, hogy a futómámor és a flow is bekövetkezzen. Ajánlom figyelmedbe a könyvet, nagyon érdekes. Üdv. Kata

adg 2019.01.04. 00:20:26

@Andy73: “Magyarország a legelhízottabb ország a Európában, a világon talán a második”

Magyarorszag a fasorban sincs az elhizott orszagok kozt vilagszinten, europaban is inkabb elmezony, van par orszag elottunk.
Persze ettol meg lehetne javitani, nem nagy dicsoseg ez sem.
Es hat mint minden statisztika, ez is olyan, hogy lehet jatszani a szamokkal es modszerekkel boven, de ettol meg jo par orszag elottunk van.

Andy73 2019.01.04. 09:33:41

"A gazdagoknak viszont nem kell dolgozni"
Nem nagyon érek rá szociológiai vitákra, a poszt sem erről szól, de szerintem kisség árnyalhatnád ezt a képet. Kérdés, hogy kit és hány embert tekintesz gazdagnak, és mit értesz munka alatt.
Ami a futást illeti, Magyarországon már több százezerre is tehető a rendszeresen futók száma, az immár számtalan futóversenyen is nagy tömegek vesznek részt. Gondolom, őket nem mindet tekinted gazdagnak, akiknek semmi más dolguk nincs.
Az tény, hogy aki szociális ellátásra szorul, annak kisebb gondja is nagyobb annál, hogy futni kezdjen, és nyilván nincs pénze, hogy futóversenyre nevezzen be. De azért elég széles a skála a mélyszegénységben tengődők és a milliárdosok között, akiknek már dolgozni sem kell.

Andy73 2019.01.04. 09:39:13

@Void Bunkoid: "A gazdagoknak viszont nem kell dolgozni"
Nem nagyon érek rá szociológiai vitákra, a poszt sem erről szól, de szerintem kissé árnyalhatnád ezt a képet. Kérdés, hogy kit és hány embert tekintesz gazdagnak, és mit értesz munka alatt.
Ami a futást illeti, Magyarországon már több százezerre is tehető a rendszeresen futók száma, az immár számtalan futóversenyen is nagy tömegek vesznek részt. Gondolom, őket nem mindet tekinted gazdagnak, akiknek semmi más dolguk nincs.
Az tény, hogy aki szociális ellátásra szorul, annak kisebb gondja is nagyobb annál, hogy futni kezdjen, és nyilván nincs pénze, hogy futóversenyre nevezzen be. De azért elég széles a skála a mélyszegénységben tengődők és a milliárdosok között, akiknek már dolgozni sem kell.

Egyébként érdekesek voltak a kommentek, de most már kiszállok, mert nekem is dolgozni kellene... Csak most, az újévi fogadalmak idején, ez tényleg egy aktuális és fontos téma.

adg 2019.01.04. 10:40:26

@Andy73: ez a ketto ugyanarra hivatkozik, de amugy erre gondoltam a statisztikakkal kapcsolatban.

Nezd meg ezt is: en.m.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_body_mass_index
Ez meg a who-ra hivatkozik.

Valahol a ketto kozt? :)

komment.Q. 2019.01.07. 11:00:50

@Void Bunkoid: Személyesen ismerem a cikkíró leányzót tévedsz ha azt gondolod h a fővárosi elit tagja.Igenis ismeri nagy K betűs életet sajnos attól még,hogy vki fiatal az élet rengeteg pofont kioszthat számára.
A cikket egyébként nem a mélydepressziósok számára írta hanem akik megfelelően funkcionálnak mindennapi életben de szükségük van motivációra amit a sport által elérhetnek.
süti beállítások módosítása