Mi tetszik a férfiaknak? És mi a nőknek?
2019. november 27. írta: FBEP_PSY

Mi tetszik a férfiaknak? És mi a nőknek?

40044.jpg

A szépség- ha szeretnénk, ha nem- a mindennapok központi részét képezi, és erőteljesen meghatározza a férfiak és nők közötti vonzalom kialakulását. Annak ellenére, hogy a személyiség kisugárzó hatása elengedhetetlen, úgy tűnik, hogy vannak bizonyos esztétikai jegyek, amelyekre evolúciósan ki vagyunk hegyezve, és amelyek alapját képezik az egyes kultúrák szépségideáljának. Amikor megfordulunk az utcán valaki után, nem gondolkodunk komplex okokon, hogy miért éppen az a személy keltette fel figyelmünket, de a vonzerő érzékelése során olyan összetett tudattalan döntések születnek, mint, hogy milyen a másik fizikai állapota, potenciális termékenysége és genetikai értéke.

Most lépjünk át egy percre a mindennapi élet pletykarovataiba, és gondoljuk végig, hogy miért lehet Angelina Jolie több millió férfi szépségideálja? Miért tűnhet Antonio Banderas tűzes szeretőnek? Persze gondolhatunk a média hatására, de a kutatások szerint ennél többről van szó!

Talán sokan hallottak már a női és a férfi nemi hormonokról, az ösztrogénről és a tesztoszteronról. E hormonokat alapvetően a nemi jellegek kialakulásához, a női nemi ciklushoz vagy akár a szexualitáshoz kapcsoljuk, de ezek a hormonok, különösen mennyiségük, nyomot hagynak az emberi arcon és testen. Az arcon felfedezhető hatásokat nevezzük ösztrogén- és tesztoszeron markereknek, egyszerűen szólva vonzásjegyeknek.

Visszatérve híres példánkra, Angelina Jolie-ra, a híres színésznő azért olyan vonzó sokak számára, mert a vastag száj,
kerek szem, apró áll, illetve a zsír lerakódás az arccsont felső részében evolúciósan azt az üzenetet küldi, hogy az egyén termékeny és kész az utódnemzésre. Belegondolva, nem véletlen, hogy a plasztikai sebészet ezekre a jegyekre különösen nagy figyelmet fordít.

Az ösztrogén aránya egyébként életkorral változik, és a nők arca a kor előrehaladtával egyre inkább “férfiasodik”. A ösztrogén fiatalító hatása jól beláthatóan kapcsolódik a termékenység tényleges időszakához, hiszen ilyenkor van a nőknek a legnagyobb esélye arra, hogy potenciális apát találjanak jövőbeni gyermekünknek.


Az ösztrogén nem csak az arcra, de a testre is hatással van. Ahogy a kislányok kamasszá, majd nővé érnek, jellemző a nagyobb zsírkészlet felhalmozása a csípő és comb környékén. Sok nő énképére hat rendkívül károsan a mai kor anorexiás modellképe, de ha félretesszük a mai szépséideál negatív hatását, az ideális zsírmennyiség a nőiesség jelképe, és alapvető szükséglet a menstruációs ciklus, a megtermékenyülés és az anyai feladatok ellátásához. Egyébként a kutatások is azt mutatják, hogy a férfiak korántsem olyan nagy százaléka tartja a karcsú, sportos alkatot ideálisnak. Sokkal inkább az arányosság fontos a vonzerő megítélésénél.

Természetesen nem adatik meg mindannyiunk számára a híres színésznők szépsége, de szerencsére minden nő számára vannak olyan napok, amikor joggal érezheti magát vonzóbbnak. Egy brit kutatásba, amely szintén az ösztrogén hatását vizsgálta, 59 nőt vontak be, akikről 6 héten keresztül fényképek készültek. A fényképek bírálatából az derült ki, hogy a nőket aszerint ítélték vonzónak, egészségesnek és nőiesnek, hogy az ciklusuk melyik napján, milyen magas ösztrogénszint mellett készült a fotó. Azokon a képeken találták a legszebbnek és legvonzóbbnak a nőket, amelyek a legmagasabb ösztrogénszintű napokon készültek.

Bár eddig a nőkről beszélgettünk, a férfiak is rendelkeznek olyan beépített vonzerő jegyekkel, amelyek automatikusan megdobogtatják sok nő szívét. A hosszukás arc, előrébb álló szemöldök- és arccsont, a sima bőr, fényes haj, mind olyan jegyek, amelyek növelik a férfiak vonzerejét a potenciális partner szemében. Jó hír ugyanakkor a férfiak számára, hogy bár a testépítés nagymértékű térhódítása azt az üzenetet közvetítheti nekik, hogy a nagyon izmos, “kigyúrt” test az ideális, a nők valójában sokkal jobban kedvelik a közepesen erős, közepesen magas férfiakat.

 

Ha tetszett a cikk és szeretnél hasonlóan érdekes témákról olvasni, kövess minket a Facebookon!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://7koznapi.blog.hu/api/trackback/id/tr2715327062

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása