Mikor és milyen zenét hallgassunk karácsonykor?
2019. december 22. írta: M. Steinbach Annamária

Mikor és milyen zenét hallgassunk karácsonykor?

Kapcsolódó képA zene egy idős lehet az emberiséggel, ami arról árulkodik, hogy olyan szerepet tölt be az életünkben, amelyről nem érdemes megfeledkezni. Ahogy a mindennapjaink részeként ott van velünk az autóban, vásárlás közben az áruházakban, este egy bárban, legkedvesebb számainkat hangulatunkhoz igazítva hallgatjuk hol halkan, háttérzajként, hol dübörögve, hogy minden más hangot kiűzzön a környezetünkből. Miért fontos számunkra a zene, és hogyan képes hatni ránk? És mit adhat hozzá az ünnepekhez, ami miatt karácsony közeledtével egyre többször csendülnek fel legnagyobb kedvenceink?

A zene áldásos hatásai kapcsán megszámlálhatatlan kutatási eredményről lehet olvasni. Ezek közül most azokat szedtem 10 pontba, amelyeket akár most, az ünnepek közeledtével is hasznosítani tudunk. Bízom benne, hogy minden kedves olvasó talál maga számára olyan információt a szimplán érdekestől a meglepőig, a hasznostól a hasznosíthatóig, ami majd eszébe fog jutni karácsony előtt/alatt/után, ha zeneválasztásra kerül majd sor.

Hogyan hat ránk a zene?

A zene rengeteg komponensből épül fel, amiket a fizika rezgésekként, hangmagasságként, hangerőként azonosít. A rezgéseket regisztrálja az agyunk, de akár érezhetjük testünkön átfutva is, és így képes kiváltani olyan érzéseket, beindítani biológiai, agyi aktivitásokat, amelyek befolyásolják hangulatunkat, de akár közérzetünket is. A szigorú, fizikai történések önmagukban azonban nem lennének elegendőek ahhoz, hogy alapjaiban megváltoztassák kedvünket. Ízlésünk, korábbi zenei tapasztalataink, egy-egy zenéhez fűződő emlékeink és a pillanatnyi hangulatunk is befolyásolhatják a zene által kiváltott hatást.

Képtalálat a következőre: „karácsonyi stressz”1. Ha túl stresszes a készülődés

Amellett, hogy mélyen hiszek abban, nem a tökéletességtől lesz szép karácsonyunk, én és bizonyára még sokan megtapasztaltuk azt, hogy micsoda stresszt képes okozni az ünnepi készülődés. Ajándékok, hosszas sorok a boltokban, káosz az utcákon, odaégett pulyka, girbegurba fenyőfa, és még sorolhatnánk azoknak a dolgokat, amelyek váratlanul csöppennek az életünkbe. Hogy mit tehetünk a stressz ellen, ha már semmi sem segít? Kutatók eredményei szerint a relaxáló, lassú zene képes csökkenteni a fizikai stressz okozta tüneteket. Hallgassunk útközben, otthon megnyugtató zenéket, és érezni fogjuk a változást. Múlni kezd a szorongás, alacsonyabb lesz a vérnyomás, a pulzus, és csökkenni kezd a kortizol (stresszhormon) szint is.

2. A zene, mint egy falat kenyér

Karácsonykor, amikor a szeretteinkkel együtt töltött idő önmagában is jutalom, nem hiába szólnak gyakran a háttérben vidám, boldogságról daloló számok, mivel a belénk költöző örömöt tovább erősíti a zene. A jó zene ugyanis jutalomfalat az agynak. Amikor egy kedvenc dal hatására hirtelen felgyorsul a szívverésünk, egy pillanatra eláll a lélegzetünk, miközben megfogalmazhatatlannak tűnő boldog áramlást érzünk, a szervezetünkben dopamin szabadul fel. A dopamin egy olyan agyi ingerületátvivő anyag, amely általában olyan helyzetekben szabadul fel, mint az evés, a szex vagy épp mikor ajándékot kapunk. Boldog, eufórikus állapotot idéz elő, így nem meglepő hát, ha egy-egy kedvencünket képesek vagyunk – szinte függőkként – a végtelenségig hallgatni.

3. A közös éneklés közösségkovácsoló ereje

Egy finn kutatás azt bizonyítja, hogy a közös éneklés növeli a csoporton belüli hovatartozás érzését. Az együtt, szinkronban cselekvés lehet, hogy még azokat az embereket is megszeretteti egymással, akik korábban nem így éreztek. Milyen érdekes, hogy a család, baráti ünnepek, akár karácsonyról, akár születésnapról legyen szó, mindegyiknél ismerünk olyan dalokat, amiket közösen szoktunk elénekelni. A közös éneklés az összetartozás élményét adja. A dallam együtt rezeg a torkunkban, a szöveg egyszerre hagyja el szánkat, és azt az illúziót kelti, hogy összhangban vagyunk mindenkivel.

Képtalálat a következőre: „karácsonyi vacsora zene”4. Zene mellett jobban ízlenek a dolgok

Egy 2016-os kutatás szerint egy elfogyasztott italt jobbnak ítéltek azok az emberek, akik zenét hallgattak közben. Mivel a kutatásban résztvevő személyek mindannyian ugyanazt itták, feltételezhető, hogy a zene hangulatra gyakorolt hatása befolyásolta az ítéletüket. A kutatócsoport azóta több helyzetben, étellel, itallal kísérletezik, és eredményeik hasonlóképp azt sugallják, hogy a zenétől jobban csúsznak a finomságok is. Íme tehát egy apró trükk azoknak, akik az ünnepi asztal hangulatát a csúcsra szeretnék vinni: válasszunk ki olyan zenéket, amelyeket vacsoravendégeink szeretnek, és máris finomabb lesz tőle az étel is.

5. Minél több időt szeretnénk az ünnepi asztalnál tölteni, annál lassúbb zenét hallgassunk

Talán sokaknak feltűnt már, hogy az éttermekben lassabb, a gyorséttermekben ütemesebb számokat kapunk az elfogyasztott ételeink mellé. Hogy miért lehet ez? Kimutatták, hogy a zene befolyásolja az étkezés gyorsaságát, így minél inkább szeretnének minket hosszas étkezésekre rávenni, annál visszafogottabb a zene is. Fordítva igaz ez az alkoholra, ugyanis a gyors, pörgős zene fokozza az elfogyasztott alkohol mennyiségét.

6. Mindegy, milyen zenét hallgatunk, csak szeressük

A korábbiakból kiderült már, hogy a zene képes befolyásolni a hangulatunkat. Érdekes módon, akár szomorú, akár vidám zenét hallgatunk, ugyanúgy pozitív irányban változhat a kedvünk (Kawakami, 2013). Ugyanis nem az a fontos, hogy pörgős, jóhangulatú számokat válasszunk, hanem olyanokat, amelyeket szeretünk, és amikhez épp kedvünk van. Nincs kőbe vésve tehát, hogy karácsony táján minimum el kell hangzania egy Michael Bublé számnak, ha nem szeretjük az előadót. Azt a zenét hallgassuk úton a vásárlásba, ajándékcsomagolás alatt vagy csak úgy bármikor, amire épp akkor és ott rá tudunk hangolódni, mert azoktól leszünk boldogabbak.

7. Zenehallgatás mellett boldogabbnak látjuk a másikat

Az már nyilvánvaló, hogy egy jól megválasztott melankolikus vagy éppen vidám dal ugyanúgy emelheti a hangulatunkat. De ugyanez működik vajon a velünk együtt ünneplő embereket elnézve is? A Logeswaran (2009) által végzett kutatás szerint a vidám, ütemes zene gyors löketétől a résztvevők boldogabbnak láthatják mások arcát. És ugyanez a helyzet a szomorú dalok esetében, mivel hiába van ránk jó hatással egy búskomor dal, a velünk szemben ülőt mégis szomorúbbnak látjuk tőle. És mi történik akkor, ha úgy érezzük, a másiknak rossz a kedve? Bizony mi is borúsabbnak kezdjük látni a világot. Így tehát az ünnepekre tudatosan készülőknek javaslom, hogy a hangulat fokozására főként vidám dalokat válasszanak, míg az esti, árnyaltabb beszélgetésekhez már jöhetnek a meghatóbb, elgondolkodtató zeneszámok.

Kapcsolódó kép8. Miért hallgatunk szívesen régi klasszikusokat?

Talán sokaknak feltűnt, hogy ünnepek táján szinte mindig ugyanazokat a régi felvételeket vagy azok modern, áthangszerelt változatát hallgatjuk. Miért lehet az, hogy nehezen váltunk a régi klasszikusokról még ma is? Korábbi cikkünkben már olvashattatok arról, miszerint a zene képes visszavinni minket korai emlékeinkhez, és agyunk memóriáért felelős területei aktiválódnak, amikor egy ismerős dallam felhangzik. Gyermekként, fiatalként a karácsony maga a csoda, amit legtöbben a szívünkben őrzünk egy halvány emlékként. Így az akkor énekelt dalokat saját gyermekeinknek is szeretnénk továbbadni, hogy megoszthassuk velük a bennünk élő gyermeki boldogságot. Így lehet az, hogy az új nem képes olyan kellemes, örömteli hangulatot előidézni az ünnepek alatt, mint az ismerős régi dallamok. Ezt erősíti tovább a pusztakitettségi hatásnak nevezett, pszichológiai jelenség, miszerint minél többször találkozunk egy ingerrel, pl. zeneszámmal, annál jobban tetszik nekünk. Lássuk be, ez alapján a mindenhol rogyásig játszott, nagy, karácsonyi klasszikusok beérhetetlen előnnyel rendelkeznek.

9. Miért rock és miért klasszikus hangszerelésben készül a legtöbb karácsonyi zene?

Ahogy nagyon sok mindent, a karácsonyi zenéket is mi, emberek tesszük slágerré, mivel azokat fogja játszani az összes rádió, amit a legszívesebben hallgatnak az emberek ezeken a napokon. Ha fáradtak vagyunk, és szeretnénk felpörögni, érdekes módon két, látszólag ellenkező stílusú zenei műfaj az, ami a leginkább képes minket hangulatilag felrázni. Ez a rock és a klasszikus. Utóbbiról kimutatták, hogy az agy működését is serkenti. Ünnepekhez közeledve egyszerre van jelen életünkben az évvégi fáradtság és a lelkes készülődés. Ilyenkor extrán szükségünk lehet egy kis energialöketre. Ha megfigyeljük, talán nem véletlenül, a karácsonyi zenék hangszerelésében igen gyakoriak a rock és klasszikus elemek.

10. Zene az ünnepek után.

Habár karácsony három napja a relaxációról, feltöltődésről kellene, hogy szóljon, nem kevesen vannak, akik a sok készülődés, sütés-főzés-pakolás, izgalom miatt, fizikai fáradtságot éreznek az ünnepek elmúltával. Ennek ellenére kezdődik az új év, amelybe új lendülettel kellene belecsapni. Jó hír, hogy a regenerálódásban is segíthet a zene. Rao és Savitha (2010) kutatásukban abból indultak ki, hogy miután az aktivitást, hatékonyságot jelentősen javítja a zenehallgatás, előfordulhat, hogy a fizikai felépülést is jótékonyan befolyásolja egy-egy jó dallam. Eredményeik azt mutatják, hogy a lassú, kellemes zene fokozza a relaxációt, és segítségével a szervezet könnyebben nyeri vissza egészséges állapotát.

Ha érdekel a pszichológia közérthető nyelven, csatlakozz hozzánk a 7köznapi pszichológia Facebook oldalán.   

Hasonló témájú cikkeink:

5+1 pszichológiai érdekesség a karácsonyról 

5 lépésben a stresszmentes, boldog karácsonyért

Régi slágerek fiatalító ereje

Te milyen zenét hallgatsz? Kedvenc számod személyiségedről árulkodik

Forrás:

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://7koznapi.blog.hu/api/trackback/id/tr515362140

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

exterminador 2019.12.22. 21:09:06

Karácsonykor csakis Behemothot, illetve kifinomultabb ízlésűeknek norvég black metalt érdemes hallgatni.
süti beállítások módosítása